Podobné recepty na tyčinky z jednoduchého křupavého ořechového těsta zdobené lesklou bílkovou polevou najdete téměř ve všech starších kuchařkách. Jejich příprava je opravdu rychlá, to je ale jenom příjemný bonus – nejdůležitější je, že chutnají skvěle a vypadají tak dobře, že se na míse s cukrovím rozhodně nemusí stydět.
Ořechové štangličky jsou hezkým příkladem toho, jak kreativní dokázaly být v kuchyni naše babičky. Je to cukroví, do kterého se budou hodit nepotřebné bílky třeba z lineckých koleček nebo vanilkových rohlíčků, takže chytře zužitkujete všechny zbytky. Nevyžadují žádnou složitou přípravu ani zdobení: stačí je jenom nakrájet, potřít polevou a usušit. Z jedné dávky upečete plný plech a za chvíli ukládáte do krabice další druh cukroví, které se obejde bez mouky i másla.
Ořechové štangličky: Tradiční recept našich babiček
Recept na ořechové štangličky svojí babičky nám prozradila slovenská foodblogerka Michaela Smolová. Věnuje se především sbírání receptů na slané i sladké pochoutky, které mají původ na Slovensku a v Rakousko-Uhersku. Sepsala je do knihyTéměř zapomenuté recepty, která se už dočkala i druhého dílu s podtitulem Klenoty rakousko-uherské kuchyně. Najdete v nich nejenom přesné postupy, ale také historické souvislosti a rodinné příběhy.
Na ořechové štangličky si Michaela pamatuje z dětství: „Naše babička měla obývací pokoj, přes který se jenom procházelo. Jediný čas, kdy se pokoj opravdu používal, byly Vánoce. V rohu stál nazdobený stromeček, na stole pod oknem byla velká křišťálová mísa s ovocem a pak na podnose, který se vytahoval také jenom o Vánocích, spousta cukroví. Jako první vždy zmizely ořechové štangličky,“ vzpomíná.
Ořechové štangličky podle Michaely Smolové
Na těsto budete potřebovat (40–50 kusů): 250 g moučkového cukru, 250 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, případně hladká mouka na pomoučení
Na polevu: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíci octa
- Z cukru, ořechů a vejce vypracujte kompaktní těsto. Na lehce pomoučeném válu ho pomoučeným válečkem rozválejte na plát vysoký asi 7 mm. Okraje zarovnejte tak, aby vznikl pravidelný obdélník.
- Ten poté ostrým nožem nakrájejte na tyčinky – proužky asi 1 cm široké a 10 cm dlouhé.
- Připravte si polevu. Prosátý moučkový cukr smíchejte s bílkem a šlehačem vyšlehejte do lesklého, pevného sněhu. Těsně před koncem přidejte ocet a dobře promíchejte.
- Polevou potřete již nakrájené těsto, poté nožem opatrně nadzvedávejte jednotlivé tyčinky a přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi tyčinkami nechte trochu volného místa. Cukrová poleva se na tyčinkách pěkně srovná a trochu steče po okrajích.
- Tyčinky sušte přibližně 40–50 minut při 140 °C.
Naše tipy, které vám usnadní práci:
- Do těsta přidejte nastrouhanou citronovou kůru, chuť štangliček bude svěžejší.
- Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň dvě hodiny odpočinout v lednici, bude se vám s ním lépe pracovat.
- Pokud se chcete mouce úplně vyhnout, použijte na podsypání těsta moučkový cukr nebo trochu škrobu. Těsto můžete rozválet i mezi dvěma archy pečicího papíru.
- Těsto se vám bude lépe vyvalovat, pokud si ho rozdělíte na tři části: každou vyválejte na delší obdélník široký tak, jak dlouhé chcete mít tyčinky.
- Tradičně se do polevy přidává ocet, můžete ho nahradit citronovou šťávou (případně přidat opravdu malou kapku rumu). Poleva by měla být dostatečně hustá, aby ze štangliček nestékala. Pokud je příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru.
- Na krájení tyčinek můžete použít rádýlko nebo kráječ na pizzu.