Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pagáče podle Mirky van Gils: Dokonalé jsou se sušenými švestkami naloženými v rumu

Pagáče Mirky van Gils
ZDROJ: Se svolením Mirky van Gils
sdílet:

Patří mezi evropskou cukrářskou elitu a díky růžovým vlasům a živelné energii je nepřehlédnutelná. Vloni jsme se u Mirky van Gils Slavíkové v době masopustu inspirovali jejím receptem na koblihy s polevou, letos jsme ji požádali o recept na škvarkové pagáče. Opět nezklamala – kombinace se sušenými švestkami naloženými v rumu je dokonalá.

Sotva skončilo vánoční hodování a vy jste se naladili na zdravější notu, už je tu období masopustního veselí a s ním spojené tradiční sladké a slané dobroty. Upečte letos voňavé škvarkové pagáče: aspirují nejen na to stát se hvězdou tradičního masopustního menu, ale uděláte s nimi dojem na každém večírku – skvěle se hodí k pivu i vínu. 

Jsou originální a překvapivě jednoduché na přípravu, nabízí možnost variability (zkuste sýrové, bramborové nebo třeba plněné kolečkem ostřejší klobásy), vydrží dlouho a když je před podáváním krátce ohřejete, budou zase jako čerstvé

Nemáte žádný osvědčený recept? Zkuste ty podle královny sladkého i slaného pečení Mirky van Gils Slavíkové

Škvarkové pagáčky podle Mirky van Gils

Ingredience: 10 g krupicového cukru, 7 g sušeného droždí, 200 ml vlažného mléka, 500 g hladké špaldové mouky, 2 vejce, 8 g soli, 100 g sádla do těsta, 450 g mletých škvarků, 100 g sádla na náplň, 1 vejce na potření

Postup:

  • Sušené droždí rozmíchejte v třetině vlažného mléka s cukrem. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbylé mléko, vejce a připravené droždí s mlékem, nakonec přidejte sádlo a sůl. Vypracujte těsto, přikryjte ho a nechte kynout.
  • Mleté škvarky dobře promíchejte a utřete se sádlem.
  • Vykynuté těsto rozválejte a potřete mletými škvarky se sádlem. Potřené těsto překládejte jako listové těsto. Dvakrát přeložte na třetiny a rozválejte. Mezi překládáním nechte těsto odpočinout.
  • Dvakrát přeložené těsto nechto znova nakynout a rozválejte na tloušťku asi 1 cm. Formičkou vykrajujte kolečka, rozložte je na plech a nechte naposledy dokynout.
  • Vykynuté pagáčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v rozehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut.

Mirka doporučuje: Pagáče jsou vynikající se sušenou švestkou namočenou v rumu, dejte ji mezi dvě kolečka těsta. Po potření vejcem ozdobte mandlí. Těsto můžete okořenit pepřem (drceným zeleným či černým) nebo přidat mletý kmín. 

Zdroj: Mirka van Gils Slavíková 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...