Patří mezi evropskou cukrářskou elitu a díky růžovým vlasům a živelné energii je nepřehlédnutelná. Vloni jsme se u Mirky van Gils Slavíkové v době masopustu inspirovali jejím receptem na koblihy s polevou, letos jsme ji požádali o recept na škvarkové pagáče. Opět nezklamala – kombinace se sušenými švestkami naloženými v rumu je dokonalá.
Sotva skončilo vánoční hodování a vy jste se naladili na zdravější notu, už je tu období masopustního veselí a s ním spojené tradiční sladké a slané dobroty. Upečte letos voňavé škvarkové pagáče: aspirují nejen na to stát se hvězdou tradičního masopustního menu, ale uděláte s nimi dojem na každém večírku – skvěle se hodí k pivu i vínu.
Jsou originální a překvapivě jednoduché na přípravu, nabízí možnost variability (zkuste sýrové, bramborové nebo třeba plněné kolečkem ostřejší klobásy), vydrží dlouho a když je před podáváním krátce ohřejete, budou zase jako čerstvé.
Nemáte žádný osvědčený recept? Zkuste ty podle královny sladkého i slaného pečení Mirky van Gils Slavíkové.
Škvarkové pagáčky podle Mirky van Gils
Ingredience: 10 g krupicového cukru, 7 g sušeného droždí, 200 ml vlažného mléka, 500 g hladké špaldové mouky, 2 vejce, 8 g soli, 100 g sádla do těsta, 450 g mletých škvarků, 100 g sádla na náplň, 1 vejce na potření
Postup:
- Sušené droždí rozmíchejte v třetině vlažného mléka s cukrem. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbylé mléko, vejce a připravené droždí s mlékem, nakonec přidejte sádlo a sůl. Vypracujte těsto, přikryjte ho a nechte kynout.
- Mleté škvarky dobře promíchejte a utřete se sádlem.
- Vykynuté těsto rozválejte a potřete mletými škvarky se sádlem. Potřené těsto překládejte jako listové těsto. Dvakrát přeložte na třetiny a rozválejte. Mezi překládáním nechte těsto odpočinout.
- Dvakrát přeložené těsto nechto znova nakynout a rozválejte na tloušťku asi 1 cm. Formičkou vykrajujte kolečka, rozložte je na plech a nechte naposledy dokynout.
- Vykynuté pagáčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v rozehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut.
Mirka doporučuje: Pagáče jsou vynikající se sušenou švestkou namočenou v rumu, dejte ji mezi dvě kolečka těsta. Po potření vejcem ozdobte mandlí. Těsto můžete okořenit pepřem (drceným zeleným či černým) nebo přidat mletý kmín.
Zdroj: Mirka van Gils Slavíková