Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Patří děti do restaurací? Lektorka etikety Iva Pluháčková má jasno: „Ano!“

Děti v restauraci
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Když přijde řeč na děti v restauracích, debata bývá často vzrušená a názory se různí. Někteří tvrdí, že děti patří všude tam, kde se odehrává život, zatímco jiní obhajují své právo na klidné jídlo bez omezujícího hluku. A někdy dokonce zazní návrh na zákaz jejich vstupu.

Iva Pluháčková vystudovala diplomacii, ale nakonec se vydala zcela jinou profesní cestou – věnuje se etiketě a učí děti i dospělé pravidla společenského chování.

Kdy a jak začít dětem ukazovat, jak se chovat v souladu s etiketou?
Děti se nejvíc učí pozorováním, přejímají, co vidí ve svém okolí. A protože malé děti nejvíc času tráví v rodině, učí se hlavně od dospělých doma. Rodiče nastavují výchovu a směr toho, co chtějí, aby z dítěte vyrostlo. Podle toho se tedy musí chovat i oni sami. Je přitom jedno, jestli se bavíme o stolování, o každodenních věcech, jako že tatínek ráno pozdraví maminku, že se k sobě rodiče dobře chovají, že adekvátně situaci volí oblečení… Tohle všechno dítě vnímá a stejně tak se pak chová.

V zahraničí jsou děti v restauracích zcela běžné, v Česku tomu tak není, a dokonce občas někdo přijde se zákazem jejich vstupu. Od kdy tedy brát děti do těchto prostor?
Rodiče by určitě měli brát už malé předškolní děti na různé společenské akce, nejen do restaurací, ale i do divadel či do kina, aby viděly, že každá událost vyžaduje nejen jiné oblečení, ale i chování. Takto se přirozeně v různém prostředí naučí interakci s různými lidmi. Jak jinak se to mají naučit?

Z čeho podle vás pramení všechny ty konflikty mezi rodiči, ostatními hosty a provozovateli restaurací a kaváren?
Je nesmírně důležité, jak rodiče k návštěvě podobných podniků přistoupí. Pokud si sednou ke stolu a začnou se bavit s dalšími dospělými, zatímco si nebudou všímat dětí, může vzniknout problém, a právě z podobných situací pramení konflikty. Děti samozřejmě nezajímají „dospělácké“ řeči a začnou zlobit a rušit ostatní. Ale pokud se jim rodiče věnují, povídají si s nimi o tom, co mají na talíři, proč se co používá k jídlu, nebo je nějak jinak zabaví, nevidím důvod, proč by děti neměly chodit do restaurací a kaváren.

Jak moc obtížné je dnešní děti zaujmout? Jsou tepláky vhodné oblečení do školy? Tohle všechno a mnohem víc se dovíte v rozhovoru s Ivou Pluháčkovou ve speciálu časopisu Apetit Vaříme pro děti, který je právě v prodeji.

Skryt pre seznam

Kromě rozhovoru se můžete těšit na 5 tipů na rychlé večeře, ale také svačiny do školy nebo na výlet. Najdete v něm menu na rodinný oběd, aby chutnalo dětem i dospělým, a nápady, jak celé rodině do jídla nenápadně propašovat více prospěšných surovin A také tři narozeninové dorty, které připravíte z dostupných surovin a jejichž zdobení je sice nápadité, ale zvládne ho každý.

Rozhovor vedla redaktorka časopisu Apetit Eva Tichá

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín