Láska je sladká a sladké patří k oslavám lásky. Oslavte tedy dnešní speciální den tím, že pro svůj milovaný protějšek upečete speciální dortík. Že se na vrstvené dorty necítíte, nemáte čas na hodinové přípravy a nejste si jistí, zda byste to vůbec zvládli? Řešením, a vůbec ne nouzovým, je cupcake. Skvělý recept nám věnovala foodblogerka Lucie Nováková neboli Buchta v troubě. Do této chuťové kombinace se doslova zamilujete.
K oslavám a speciálním příležitostem tradičně patří sladké dobroty. Každý má ale svou představu: někdo má rád dorty, jiný zákusky, někdo koláče, jiný zase buchty. A když už se náhodou shodnete na typu, začne diskuse o příchutích... A v tom jsou absolutně skvělé cupcakes.
- Milují je malí i velcí. Mají je v oblibě hostitelé, protože odpadá nutnost krájení a servírování. Užívají si je ti, kteří s pečením začínají, protože nejsou těžké na přípravu. Ale stejně tak se do nich rádi pouští i ti zkušenější, protože se mohou vyřádit třeba u zdobení.
- Existují stovky kombinací základního korpusu, náplně a krémové čepice. Můžete tak připravit i několik variant najednou.
- Jsou fotogenické a skvěle vypadají – takže je oceňují i foodies a influenceři, kteří si díky nim vytvoří zajímavý obsah na sociální sítě.
Pistáciové cupcakes s nugátovým krémem podle Buchty v troubě
„Snadné pistáciové dortíky doplněné o bohatou čepici nugátového krému dokáží potěšit každého, a to nejen na Valentýna,“ říká Lucie Nováková, populární foodblogerka.
Ingredience na pistáciové cupcakes: 70 g másla, 1 vejce, 150 g 10% jogurtu, 70 g třtinového cukru, 80 g mletých pistácií, 100 g hladké (špaldové) mouky, 1 lžička kypřicího prášku, špetka soli
-
Suroviny z lednice vyndejte hodinu před pečením. Máslo nechte rozpustit a poté zchladnout.
-
Formu na muffiny vyložte košíčky. Začněte předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
-
V míse promíchejte máslo, jogurt, cukr a vejce. Přisypte pistácie, mouku, kypřicí prášek a sůl. Vymíchejte těsto. Stačí míchat pouze ruční metlou a jen krátce, aby cupcakes nebyly tuhé.
-
Těsto rozdělte do 8 košíčků a pečte 20–25 minut. Propečenost otestujte špejlí.
Ingredience na nugátový krém: 250 g tučného tvarohu v alobalu nebo vykapaného z vaničky, 250 g mascarpone, 2 lžíce moučkového cukru, 2–3 lžíce oblíbeného čokoládového krému
-
Tvaroh a mascarpone vyndejte z lednice a rovnou vyšlehejte s cukrem. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balonové (šlehací) metly.
-
Všlehejte čokoládový krém. Dejte na 30 minut zatuhnout do lednice.
Na kompletaci budete potřebovat: menší hrst nahrubo nasekaných pistácií
-
Krém přendejte do cukrářského sáčku se zubatou (ozdobnou) špičkou.
-
Každý dortík bohatě ozdobte krémem a posypte sekanými pistáciemi.
Zdroje: recept od foodblogerky Buchta v troubě (buchtavtroube.cz), Sunflourbakingcompany.com, Delish.com