Podzim je plný svátků a slavnostních příležitostí, ke kterým patří i speciální pokrmy a menu. Jedním z nich je svatý Martin, k němuž se pojí zajímavé legendy a pranostiky, ale my jsme tu (nejen) dnes především kvůli jídlu. A svatomartinské menu si zaslouží zvýšenou pozornost. Pojďme na to postupně: dnes se zaměříme na zelí!
Když se řekne svatomartinské menu, je jasné, že by na stole neměl chybět kaldoun, pečená husa a svatomartinské rohlíčky. Neméně důležitou součástí hostiny jsou ale i přílohy k dokřupava vypečenému husímu masu. Bez knedlíků a šťavnatého, lehce kyselého a jemně nasládlého zelí by byl zážitek z jídla poloviční.
Výkonný šéfkuchař Lokálů Václav Kouba nám prozradil, jak na přípravu dušeného červeného zelí s jablky, po němž budou mít vaši spolustolovníci boule za ušima!
Dušené červené zelí s jablky jako z Lokálu
Na přípravu červeného zelí s jablky (4 porce) budete potřebovat: 500 g červeného zelí, 100 g cibule, 50 g másla nebo sádla, 30 ml lihového octa, 100 ml červeného vína, 100 g hrubé mouky, 150 g jablek, drůbeží vývar (nejlépe husí), kmín, sůl, pepř, cukr
Postup:
- Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a orestujte na másle, sádle či výpeku z masa.
- Přidejte kmín a zarestujte. Můžete přisypat i další koření – k červenému zelí se hodí špetka skořice, badyán nebo hřebíček.
- Poté přidejte nakrouhané zelí, osolte a přiklopte pokličkou. Nechte chvíli spařit, aby zelí pustilo šťávu.
- Přilijte vývar dle potřeby (záleží na množství šťávy, kterou pustí zelí), víno a ocet. Nechte dusit, dokud zelí nezměkne. Tekutina by se měla téměř zcela odpařit.
- Dochuťte solí, pepřem a cukrem.
- Přidejte oloupané jablko nakrájené na menší kostičky, promíchejte a prohřejte.
- Chcete-li zelí zahustit, zasypte zlehka povrch hrubou moukou (ideálně přes malé sítko). Zamíchejte a nechte provařit. Pokud by se vám zelí stále zdálo málo husté, tento krok zopakujte.
Tip: Vývarem šetřete, zelí má své šťávy dost! Přidaná tekutina se má projevit jen v chuti a následně vyvařit. Ocet i červené víno se proto nechávají vydusit a je žádoucí, aby se zcela odpařily.
Zdroj: Ambiente