Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pochoutky Orion se vyrábějí už více než sto let: Která cukrovinka trhá žebříčky popularity napříč generacemi?

Jindřich Novák Banány v bílé čokoládě
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když se řekne Ledové Kaštany nebo Banány v čokoládě, určitě vám okamžitě naskočí jejich chuť na jazyku. Řeč je pochopitelně o cukrovinkách značky Orion, která letos slaví 110. výročí. 

Trochu jako Willy Wonka působí Jindřich Novák, vedoucí výroby továrny Zora Nestlé, které je značka Orion součástí už přes třicet let. Sedm let den co den dohlíží na výrobu čokoládových cukrovinek. Nemohla se mu tedy čokoláda dávno zajíst? 

Sám přiznává, že je velký požitkář a k čokoládě má vztah víc než kladný, práce prosycená vůní čokolády ho prý stále baví. Dodnes se s chutí zakousne do tyčinky Koko, Milena či Banány, nepohrdne ale ani Studentskou pečetí. I když práce v potravinářství často vyvolává odpor k vlastním produktům, v Orionu tohle nejspíš neplatí. 

Vánoce už od léta

Polomáčené hvězdičky z pocukrovaného želé ujídá přímo z vánočních stromečků řada z nás. Napadlo vás ale, kdy se začínají vyrábět? 

Během roku se těším na Arabesky. V obchodech se prodávají na Vánoce, ale abychom zvládli pokrýt poptávku, musíme je začít vyrábět už v létě. Když k nám dorazí první várka želé z Holešova, kterou my tady podmačujeme, tak většinou neodolám a pár kousků sním, “ vysvětluje Jindřich Novák. 

  • Aby totiž v Orionu pokryli poptávku po Arabeskách, musejí je začít vyrábět už o letních prázdninách. 

  • Arabesky mají více podob. Třeba zvonečky, ty ale v čokoládě máčené nejsou, nebo hvězdičky, které se do čokolády naopak ponoří úplně celé. 

Takovému pokušení neodolá ani Jindřich Novák a z prvních várek jich prý pár ochutná, to aby věděl, co zákazníkům na pultech nabídne. Sladká práce kvalitáře! 

Vzpomínky , ke kterým se můžeme vracet 

Portfolio Orionu je velmi pestré a každý, kdo má aspoň trochu rád sladké, má z čeho vybírat. Jednotlivé tyčinky navíc můžete využít k dalšímu zpracování. Hodí se na pečení i výrobu domácích likérů. 

  • Kofila v loňském roce navíc oslavila své sté výročí. Věděli jste, že z ní můžete vyrobit famózní kofilový likérnejen na vánoční stůl? Banány v čokoládě tohoto jubilea brzy dosáhnou. 

  • V pozdějších letech se do rodiny Orion přidaly tyčinky Milena a Ledové Kaštany a na téhle nerozlučné čtyřce si pochutnávají už celé generace. 

  • Ledové Kaštany se dočkaly několika verzí, připomeňme třeba pistáciovou, višňovou, marcipánovou či tu s brandy. K dostání jsou také s různými druhy čokoládových polev, od bílé po extra hořkou. Patříte do týmu „milujeme kaštany“? Udělejte si radost likérem z ledových kaštanů. Je jen na vás, kterou příchuť si do něj dáte. 

  • Lentilky jsou k dostání už ve dvou verzích: s náplní z mléčné i bílé čokolády. Často se používají jako ozdoba na některé druhy cukroví a dorty. Jestli chcete hřešit, doporučujeme vyzkoušet pěnové kostky s Llentilkami

Margotka v devíti verzích? Rozhodli i fanoušci

Čím to vlastně je, že sladkosti od Orionu přežily celé staletí až do současnosti? Margot se v průběhu posledních dvaceti let objevila hned v devíti variantách, většina z nich byla ale limitovanou edicí. 

  • Na podobě některých cukrovinek se dokonce podíleli sami fanoušci v hlasovacích anketách

  • Margotka v našich domácnostech tak zdomácněla, že ji i méně zruční pekaři dokážouí přeměnit na vynikající margotkové řezy, které milují malí i velcí. Zkuste i sladké jednohubky z Mmargotky, kteréou zvládnou připravit i děti. 

Banány v čokoládě letos převlékly kabát

Zkrátka nepřišli ani milovníci tradičních Banánů v čokoládě, které jsou mimochodem druhou nejoblíbenější tyčinkou na trhu. Banány existují také ve variantách meruňkové a višňové, i když v tomto případě banány připomínají jedině tvarem. Od února 2024 jsou k dostání  Banány Bílé a jak sám Jindřich Novák přiznává, úspěch této varianty zdaleka předčil očekávání. 

Češi jsou věrní tradičním cukrovinkám, které znají z dětství či z dospívání, na druhou stranu jsou otevřeni také inovacím a dávají prostor novým příchutím. Proto jsme se rozhodli tradiční Banány v čokoládě obléknout do nového kabátu a představit je v bílém,“ vysvětluje Jan Fišer, ředitel továrny Nestlé Zora v Olomouci. 

  • Vyrobit jeden banánek trvá dlouhých 17,5 hodiny. Většina tohoto času je vyhrazena zrání želé, poslední hodinu pak trvá, než čokoládová poleva na želé zaschne. 

Orion si proklestil cestu až do Asie

Závod Orion vyrobí denně dva plné kamiony čokoládových tyčinek. Statisticky jeden z nich vyrazí mimo hranice České republiky. Na tyčinkách od Orionu si pochutnávají naši nejbližší sousedé, Francouzi, Britové, ale i Bulhaři, Andořané či dokonce obyvatelé Kuvajtu.

Neutuchající zájem o sladkou neřest z olomoucké továrny neklesá ani po letech, a tak se dá předpokládat, že si na tomhle čokoládovém dědictví jednou pochutnáme i s našimi vnoučaty.

Zdroje informací: Nestlé, Orion, iDnes, Denik

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...