Podzimní Toskánsko má své nezaměnitelné kouzlo. Zatímco v Česku přemýšlíte, jestli už sáhnout po čepici a rukavicích, na toskánskou krajinu stále dopadají poslední paprsky letního slunce. Je to ideální čas ochutnat místní kuchyni – tradiční, venkovskou a tak trochu rustikální. Objevte spolu s námi ty nejlepší toskánské pokrmy, které si zamilujete.
Jídla, která se v podzimním Toskánsku servírují, jsou prostě neodolatelná. Z čerstvých sezónních surovin vznikají pokrmy, které stojí za to ochutnat. Přeneste se na chvíli do zdejší krajiny plné vůně borovic a čerstvě sklizeného vína a vyzkoušejte si některé z těchto pokrmů připravit i doma.
Játrové crostini: Předkrm, který vás naladí na italskou vlnu
Začněte játrovými crostini a nalaďte se na tu správnou toskánskou vlnu. Játrová paštika z kuřecích jater, kaparů a ančoviček na křupavém chlebu je přesně to, co vás správně naladí hned na začátku menu. Vyzkoušejte nejen játrové crostini, ale objednejte si i jiné varianty, které místní bistra nabízejí. Tapenáda z oliv, lanýžů nebo čerstvá rajčata vás skvěle připraví na další chod.
- A pokud si objednáváte klasickou bruschettu, nezapomeňte, že v Toskánsku ji najdete pod názvem fettunta. Tak ať vás objednávka nezaskočí!
Toskánská podzimní polévka, která vás zahřeje
Jestli je nějaká polévka synonymem toskánského podzimu, pak je to ribollita. A i když to možná nebude nejlepší polévka, kterou kdy ochutnáte, její autentická chuť vám přiblíží pravou toskánskou kuchyni.
Hustá polévka, která na první pohled připomíná kaši, obsahuje snad všechno, co kuchaře napadne – brambory, fazole, mrkev, rajčata, kadeřávek, dokonce i kousky chleba a těstoviny. Tajemství její bohaté chuti spočívá v tom, že se znovu ohřívá následující den, což ji dodává ještě hlubší a intenzivnější chuť.

Pappardelle s divočákem – Těstoviny s duší lovce
Podzim je pro toskánské lovce tím nejlepším obdobím, a pokud milujete výrazné chutě masa, neměli byste tuto sezónu vynechat. Pappardelle - široké těstoviny podávané s bohatým ragú z divočáka, jsou doslova zhmotněním toskánské kuchyně. Maso se pomalu dusí v rajské omáčce a červeném víně, dokud není dokonale měkké a plné intenzivní chuti. Výsledek? Talíř plný hlubokých chutí, který vás přenese přímo do srdce Toskánska.
- Pokud nemáte zrovna po ruce maso z divočáka, nesmutněte. Ragú snadno připravíte i z jiných mas, vyzkoušejte třeba náš recept na ty s telecím masem.
Fagioli all’uccelletto: Fazole po toskánsku jako příloha i hlavní jídlo
Jestli něco umí Toskánci mistrovsky, pak je to proměnit jednoduché suroviny ve výjimečný zážitek. Fagioli all’uccelletto jsou fazole pomalu vařené s rajčaty, česnekem a šalvějí a patří mezi nejklasičtější toskánské přílohy. Skvěle se hodí k masu, ale pokud máte chuť, můžete si je vychutnat i jako samostatné jídlo. Jednoduché, přesto naprosto famózní!
Castagnaccio: Sladká tečka z Toskánska
Podzim je čas kaštanů, a Toskánsko je na ně právem hrdé. Castagnaccio, tradiční kaštanový koláč, je připravovaný z kaštanové mouky, piniových oříšků, rozmarýnu a rozinek. Tento dezert je lehký, jemně sladký, ale zároveň plný přírodních chutí.
Nečekejte klasický sladký zákusek – castagnaccio je rustikální, jednoduchý a svou jedinečností vás příjemně překvapí. Pokud toužíte po autentickém podzimním zážitku, tento koláč musíte ochutnat!
Odvezte si kousek Toskánska domů
Vzpomínky na toskánskou dovolenou si nemusíte odvážet jen ve své hlavě. Kousek Toskánska si můžete přivézt i domů v podobě tradičních surovin.
- Nezapomeňte si pořídit sušenou šunku prosciutto, voňavý olivový olej a lahvinku místního vína. Pro milovníky autentických chutí je tu také Lardo di Colonnata, jemně marinované vepřové sádlo, které zraje v mramorových nádobách s bylinkami a kořením nebo domácí těstoviny pici all’aglione.
- Pokud máte rádi sladké, nezapomeňte na mandlové cantuccini, které se skvěle snoubí s toskánským dezertním vínem Vin Santo. A když už budete nakupovat, přidejte do košíku i místní sýry, salámy nebo třeba kaštanovou mouku – tyhle suroviny vám Toskánsko připomenou i po návratu domů.
Zdroj: Visittuscany.com, Wikipedia, Apetit