Nová registrace Zapomenuté heslo

Pod podzimním toskánským sluncem: Seznamte se s tradičními toskánskými pokrmy, které vás zahřejí

15. 10. 2024
Pisa - Toskánsko - restaurace
Nikol Pouzar
Salame Toscano Toskánsko - typické produkty Toskánsko - sušená šunka Další
4 fotky

Podzimní Toskánsko má své nezaměnitelné kouzlo. Zatímco v Česku přemýšlíte, jestli už sáhnout po čepici a rukavicích, na toskánskou krajinu stále dopadají poslední paprsky letního slunce. Je to ideální čas ochutnat místní kuchyni – tradiční, venkovskou a tak trochu rustikální. Objevte spolu s námi ty nejlepší toskánské pokrmy, které si zamilujete.

Jídla, která se v podzimním Toskánsku servírují, jsou prostě neodolatelná. Z čerstvých sezónních surovin vznikají pokrmy, které stojí za to ochutnat. Přeneste se na chvíli do zdejší krajiny plné vůně borovic a čerstvě sklizeného vína a vyzkoušejte si některé z těchto pokrmů připravit i doma.

Játrové crostini: Předkrm, který vás naladí na italskou vlnu

Začněte játrovými crostini a nalaďte se na tu správnou toskánskou vlnu. Játrová paštika z kuřecích jater, kaparů a ančoviček na křupavém chlebu je přesně to, co vás správně naladí hned na začátku menu. Vyzkoušejte nejen játrové crostini, ale objednejte si i jiné varianty, které místní bistra nabízejí. Tapenáda z oliv, lanýžů nebo čerstvá rajčata vás skvěle připraví na další chod.

  • A pokud si objednáváte klasickou bruschettu, nezapomeňte, že v Toskánsku ji najdete pod názvem fettunta. Tak ať vás objednávka nezaskočí!

Toskánská podzimní polévka, která vás zahřeje

Jestli je nějaká polévka synonymem toskánského podzimu, pak je to ribollita. A i když to možná nebude nejlepší polévka, kterou kdy ochutnáte, její autentická chuť vám přiblíží pravou toskánskou kuchyni.

Hustá polévka, která na první pohled připomíná kaši, obsahuje snad všechno, co kuchaře napadne – brambory, fazole, mrkev, rajčata, kadeřávek, dokonce i kousky chleba a těstoviny. Tajemství její bohaté chuti spočívá v tom, že se znovu ohřívá následující den, což ji dodává ještě hlubší a intenzivnější chuť.

Toskánská ribollita

Toskánská ribollita

< 120 min
4.6(8x)
Přečíst recept

Pappardelle s divočákem – Těstoviny s duší lovce

Podzim je pro toskánské lovce tím nejlepším obdobím, a pokud milujete výrazné chutě masa, neměli byste tuto sezónu vynechat. Pappardelle - široké těstoviny podávané s bohatým ragú z divočáka, jsou doslova zhmotněním toskánské kuchyně. Maso se pomalu dusí v rajské omáčce a červeném víně, dokud není dokonale měkké a plné intenzivní chuti. Výsledek? Talíř plný hlubokých chutí, který vás přenese přímo do srdce Toskánska.

  • Pokud nemáte zrovna po ruce maso z divočáka, nesmutněte. Ragú snadno připravíte i z jiných mas, vyzkoušejte třeba náš recept na ty s telecím masem.

Fagioli all’uccelletto: Fazole po toskánsku jako příloha i hlavní jídlo

Jestli něco umí Toskánci mistrovsky, pak je to proměnit jednoduché suroviny ve výjimečný zážitek. Fagioli all’uccelletto jsou fazole pomalu vařené s rajčaty, česnekem a šalvějí a patří mezi nejklasičtější toskánské přílohy. Skvěle se hodí k masu, ale pokud máte chuť, můžete si je vychutnat i jako samostatné jídlo. Jednoduché, přesto naprosto famózní!

Castagnaccio: Sladká tečka z Toskánska

Podzim je čas kaštanů, a Toskánsko je na ně právem hrdé. Castagnaccio, tradiční kaštanový koláč, je připravovaný z kaštanové mouky, piniových oříšků, rozmarýnu a rozinek. Tento dezert je lehký, jemně sladký, ale zároveň plný přírodních chutí.

Nečekejte klasický sladký zákusek castagnaccio je rustikální, jednoduchý a svou jedinečností vás příjemně překvapí. Pokud toužíte po autentickém podzimním zážitku, tento koláč musíte ochutnat!

Odvezte si kousek Toskánska domů 

Vzpomínky na toskánskou dovolenou si nemusíte odvážet jen ve své hlavě. Kousek Toskánska si můžete přivézt i domů v podobě tradičních surovin.

  • Nezapomeňte si pořídit sušenou šunku prosciutto, voňavý olivový olej a lahvinku místního vína. Pro milovníky autentických chutí je tu také Lardo di Colonnata, jemně marinované vepřové sádlo, které zraje v mramorových nádobách s bylinkami a kořením nebo domácí těstoviny pici all’aglione.
  • Pokud máte rádi sladké, nezapomeňte na mandlové cantuccini, které se skvěle snoubí s toskánským dezertním vínem Vin Santo. A když už budete nakupovat, přidejte do košíku i místní sýry, salámy nebo třeba kaštanovou mouku – tyhle suroviny vám Toskánsko připomenou i po návratu domů.

Zdroj: Visittuscany.com, Wikipedia, Apetit 

Sdílet článek

Pohlednice z cest Italská kuchyně
    • Hebe Cosmetics Glowing Body Lotion rozjasňující tělový balzám, 150 ml
    • 125 Kč 179 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Apis PICK’N’MIX termoregulační sprej na vlasy SPF15, 150 ml
    • 230 Kč 329 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Bielenda SupremeLab ochranný hydratační a vyživující elixír s komplexem NMF, 50 ml
    • 328 Kč 469 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Resibo Sun Resibo Sun lehký krém na obličej a tělo SPF50
    • 249 Kč 360 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Nacomi Next Level vitamín c 15% 30 ml
    • 139 Kč 199 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Související články