Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Gozo: S dcerami jsem se odstěhovala za klidem, píše Barbora

Ostrov Gozo
ZDROJ: Barbora Malá
sdílet:

Moře okolo Goza je rájem potápěčů, život je tady poklidný a zalitý sluncem. Barbora Malá, která se na ostrov poblíž Malty před více než rokem přestěhovala s dcerami, si zamilovala zdejší středomořskou kuchyni ovlivněnou především Itálií.

V jiskřivých vodách Středozemního moře najdete drobný idylický ráj. Tento malebný ostrůvek, který je součástí maltského souostroví, je často ve stínu svého většího a populárnějšího sourozence Malty. Gozo má však své vlastní kouzlo a půvab a nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci přírodních krás, bohaté historie a klidné atmosféry.

  • Navzdory své malé rozloze - pouhých 67 km2 - se Gozo může pochlubit úchvatnou krajinou, která se vyznačuje velkými útesy. Ostrov má přibližně 37 000 obyvatel, což přispívá k jeho intimní atmosféře.

‚Hledaly jsme s dcerami přímořskou zemi vhodnou pro studium angličtiny, která není příliš vzdálená od Česka. Gozo bylo jasným vítězem,“ vysvětluje Barbora a dodává, že ačkoli je tento ostrov od pevninské Malty oddělen pouhými 5 kilometry moře (25 minut trajektem), je výrazně odlišný. ,,Ostrov je o třetinu menší než Malta, venkovštější a mnohem klidnější.

Je známý malebnými sceneriemi, nedotčeným pobřežím i venkovskými stezkami. Obyvatelé, kterých je přes 31 tisíc, se zasloužili o to, že se z ostrova stalo krásné místo. Jeho kultura a způsob života jsou zakořeněny v tradicích, a přesto jsou otevřené současnosti,“ zve k jeho návštěvě Barbora.

Od první chvíle mě na Gozu fascinovala kaskádovitá políčka v často nepřístupných místech na kopcích a útesech. Obdivovala jsem odhodlané zemědělce, kteří si obdělávají svá políčka a nezdráhají se o úrodu podělit. A tak jsme s dcerami začaly pravidelně dostávat zeleninu a ovoce bez pesticidů, z níž vaříme, a naučily jsme se ji také jíst čerstvou: hlavně červenou řepu, zelí, zelené fazole, mangold.

Pohostinost obyvatel nezná mezí

Místní rádi vaří a rádi vás pozvou ke stolu. Kromě čerstvých ryb se zeleninou jsme ochutnaly vařené artyčoky s česnekem plněné ovčím sýrem: celé hlavy artyčoků se vyplní sýrem, vloží do hrnce s vodou, přidá se česnek, olivový olej, a pokud v hrnci zbývá volné místo, vyplní se třeba mrkví. Chvíli se to všechno dusí a po 30 minutách podává s čerstvým pečivem a olivovým olejem.

Od místních často dostáváme domácí nakládané kapary a rajčata, s nimiž mají zeleninové saláty teprve pořádný šmak. Sůl, kterou zde získávají tradičně ze solných plání, ani není potřeba – naložené kapary i rajčata se louhují na sluníčku řádně zasypané solí a jsou slané až až.

Středomořská kuchyně hraje prim

Místní kuchyni nejvíce ovlivňuje Itálie a také Británie. Gozo je známé svým venkovským rázem a zemitým životním stylem, a to se odráží i v jeho jídle. Olivy, kapary, sušená rajčata, bazalka a máta se často podávají na talířích s místním sýrem a uzeninou. Příbor není potřeba: nejlépe se nabírají do čerstvého hobza (bochníku) anebo rovnou prsty. K jídlu přidejte domácí marmeládu a zapijte ho panákem bylinného likéru, úspěch je zaručen!

Rybaření jako denní rutina

Místní milují ryby a rybaření. Na ‚luzzi‘, tradiční barevné maltské lodi, vyrážejí pravidelně ve správný čas a období, aby si vylovili čerstvého tuňáka a nebo tradiční místní rybu lambuki (jinde zvaná mahi-mahi nebo dorado), jejíž maso se podobá drůbežímu. Čerstvé ryby zde představují zdravou středomořskou alternativu k masitým pokrmům.

Vliv Itálie se nezapře

Ačkoliv architekturu ostrova ovlivnila především Anglie, díky sousední Sicílii je na ostrově také hodně Italů, a tak se italská pizza adaptovala do místní ftiry. Základ tvoří chlebové těsto, které je posypané bramborami (ano, jsou to karbohydráty na karbohydrátech), ochucená je dalšími místními přísadami – pro autentickou chuť ostrova vyzkoušejte ftiru s tuňákem a ančovičkami.

Zasytí vás na dlouhé hodiny. Ftira navíc není tak hříšná jako plněné pastizzi z listového těsta, další místní specialita, po níž se mohou zdejší obyvatelé utlouct. Místní pijí velmi slabou kávu, je to spíše kávou obarvená voda, a tak osobně velmi oceňuji, že díky sousední Itálii je zde všude dostupné silné a lahodné italské espresso.

Národním pokrmem je králík s těstovinami

Dušeného králíka v rajčatové omáčce podávaného s těstovinami, kterého si zde cení coby národního pokrmu, jsme měli možnost ochutnat jak v restauraci, tak připraveného v domácím prostředí u našich přátel. I když se maltská kombinace může zdát podivná, jedná se o velmi chutné jídlo, ovšem náš králík na smetaně to není...

Poklidný život na malém ostrově

Návštěvníci se mohou setkat se zemědělci, kteří obdělávají svou půdu, a s ‚farmáři‘, kteří mění tradiční činnosti v malé podniky, a tak je k dostání tradiční domácí med nebo ovčí sýry. Život na ostrově Gozo je klidný a tichý a každý má čas si popovídat. V hlavním městě Ir-Rabat, které má veškeré vybavení moderního města, se tempo trochu zrychlí, ale i zde je Gozo uvolněné.

Na ostrově lze objevovat mnoho nového: od klidných, dobře zrekonstruovaných statků v malebných vesničkách až po pětihvězdičkové luxusní hotely; od blízkých setkání s přírodou na souši i na moři až po rozhovory s přátelskými místními obyvateli; od dechberoucích potápěčských lokalit až po lahodnou středomořskou kuchyni a vždy pozoruhodnou historii a archeologické památky ostrova.

 

 

 

Skryt pre seznam

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč