Moře okolo Goza je rájem potápěčů, život je tady poklidný a zalitý sluncem. Barbora Malá, která se na ostrov poblíž Malty před více než rokem přestěhovala s dcerami, si zamilovala zdejší středomořskou kuchyni ovlivněnou především Itálií.
V jiskřivých vodách Středozemního moře najdete drobný idylický ráj. Tento malebný ostrůvek, který je součástí maltského souostroví, je často ve stínu svého většího a populárnějšího sourozence Malty. Gozo má však své vlastní kouzlo a půvab a nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci přírodních krás, bohaté historie a klidné atmosféry.
- Navzdory své malé rozloze - pouhých 67 km2 - se Gozo může pochlubit úchvatnou krajinou, která se vyznačuje velkými útesy. Ostrov má přibližně 37 000 obyvatel, což přispívá k jeho intimní atmosféře.
‚Hledaly jsme s dcerami přímořskou zemi vhodnou pro studium angličtiny, která není příliš vzdálená od Česka. Gozo bylo jasným vítězem,“ vysvětluje Barbora a dodává, že ačkoli je tento ostrov od pevninské Malty oddělen pouhými 5 kilometry moře (25 minut trajektem), je výrazně odlišný. ,,Ostrov je o třetinu menší než Malta, venkovštější a mnohem klidnější.
Je známý malebnými sceneriemi, nedotčeným pobřežím i venkovskými stezkami. Obyvatelé, kterých je přes 31 tisíc, se zasloužili o to, že se z ostrova stalo krásné místo. Jeho kultura a způsob života jsou zakořeněny v tradicích, a přesto jsou otevřené současnosti,“ zve k jeho návštěvě Barbora.
Od první chvíle mě na Gozu fascinovala kaskádovitá políčka v často nepřístupných místech na kopcích a útesech. Obdivovala jsem odhodlané zemědělce, kteří si obdělávají svá políčka a nezdráhají se o úrodu podělit. A tak jsme s dcerami začaly pravidelně dostávat zeleninu a ovoce bez pesticidů, z níž vaříme, a naučily jsme se ji také jíst čerstvou: hlavně červenou řepu, zelí, zelené fazole, mangold.
Pohostinost obyvatel nezná mezí
Místní rádi vaří a rádi vás pozvou ke stolu. Kromě čerstvých ryb se zeleninou jsme ochutnaly vařené artyčoky s česnekem plněné ovčím sýrem: celé hlavy artyčoků se vyplní sýrem, vloží do hrnce s vodou, přidá se česnek, olivový olej, a pokud v hrnci zbývá volné místo, vyplní se třeba mrkví. Chvíli se to všechno dusí a po 30 minutách podává s čerstvým pečivem a olivovým olejem.
Od místních často dostáváme domácí nakládané kapary a rajčata, s nimiž mají zeleninové saláty teprve pořádný šmak. Sůl, kterou zde získávají tradičně ze solných plání, ani není potřeba – naložené kapary i rajčata se louhují na sluníčku řádně zasypané solí a jsou slané až až.
Středomořská kuchyně hraje prim
Místní kuchyni nejvíce ovlivňuje Itálie a také Británie. Gozo je známé svým venkovským rázem a zemitým životním stylem, a to se odráží i v jeho jídle. Olivy, kapary, sušená rajčata, bazalka a máta se často podávají na talířích s místním sýrem a uzeninou. Příbor není potřeba: nejlépe se nabírají do čerstvého hobza (bochníku) anebo rovnou prsty. K jídlu přidejte domácí marmeládu a zapijte ho panákem bylinného likéru, úspěch je zaručen!
Rybaření jako denní rutina
Místní milují ryby a rybaření. Na ‚luzzi‘, tradiční barevné maltské lodi, vyrážejí pravidelně ve správný čas a období, aby si vylovili čerstvého tuňáka a nebo tradiční místní rybu lambuki (jinde zvaná mahi-mahi nebo dorado), jejíž maso se podobá drůbežímu. Čerstvé ryby zde představují zdravou středomořskou alternativu k masitým pokrmům.
Vliv Itálie se nezapře
Ačkoliv architekturu ostrova ovlivnila především Anglie, díky sousední Sicílii je na ostrově také hodně Italů, a tak se italská pizza adaptovala do místní ftiry. Základ tvoří chlebové těsto, které je posypané bramborami (ano, jsou to karbohydráty na karbohydrátech), ochucená je dalšími místními přísadami – pro autentickou chuť ostrova vyzkoušejte ftiru s tuňákem a ančovičkami.
Zasytí vás na dlouhé hodiny. Ftira navíc není tak hříšná jako plněné pastizzi z listového těsta, další místní specialita, po níž se mohou zdejší obyvatelé utlouct. Místní pijí velmi slabou kávu, je to spíše kávou obarvená voda, a tak osobně velmi oceňuji, že díky sousední Itálii je zde všude dostupné silné a lahodné italské espresso.
Národním pokrmem je králík s těstovinami
Dušeného králíka v rajčatové omáčce podávaného s těstovinami, kterého si zde cení coby národního pokrmu, jsme měli možnost ochutnat jak v restauraci, tak připraveného v domácím prostředí u našich přátel. I když se maltská kombinace může zdát podivná, jedná se o velmi chutné jídlo, ovšem náš králík na smetaně to není...
Poklidný život na malém ostrově
Návštěvníci se mohou setkat se zemědělci, kteří obdělávají svou půdu, a s ‚farmáři‘, kteří mění tradiční činnosti v malé podniky, a tak je k dostání tradiční domácí med nebo ovčí sýry. Život na ostrově Gozo je klidný a tichý a každý má čas si popovídat. V hlavním městě Ir-Rabat, které má veškeré vybavení moderního města, se tempo trochu zrychlí, ale i zde je Gozo uvolněné.
Na ostrově lze objevovat mnoho nového: od klidných, dobře zrekonstruovaných statků v malebných vesničkách až po pětihvězdičkové luxusní hotely; od blízkých setkání s přírodou na souši i na moři až po rozhovory s přátelskými místními obyvateli; od dechberoucích potápěčských lokalit až po lahodnou středomořskou kuchyni a vždy pozoruhodnou historii a archeologické památky ostrova.
Zdroje: Barbora Malá, vyšlo v časopise Apetit