Rakouské Lungau leží 500 km od Prahy a zažít tu můžete všechno, co je pro typické pro celé rakouské Alpy: líbezná městečka, vysoko položené pastviny, krásné pěší i cyklistické trasy. A také pohostinnost horských chat, které lákají výletníky na rakouské speciality.
Lungau má hlavně to, co byste v jiném regionech hledali jen marně. Za prvé, je tu božský klid. Lungau leží tak trochu stranou, mezi turisticky exponovanými Korutany a Štýrskem a ze salzburských regionů patří k těm méně známým.
- Celá oblast nese od roku 2012 označení biosférická rezervace UNESCO.
- Pyšní se nejvyšším počtem jezer v celé salzburské oblasti (na turisty čeká celkem 60 vodních ploch), idylickými městy a vesničkami – například dřevěná osada v Göriach patří k nejfotogeničtějším místům v celém Rakousku.
- Zároveň tu najdete úctyhodné množství horských chat, takže nehrozí, že byste na výletě trpěli hlady.
- Ochutnat na nich můžete například císařský trhanec (v létě narazíte i na vynikající verzi s černým rybízem), na Frittaten Suppe čili vývar s celestýnskými nudlemi nebo aspoň na hrnek domácího podmáslí.
Obří loutky ve dvanáci obcích
V Lungau se udržely dvě naprosto unikátní lidové tradice, které stojí za to vidět na vlastní oči. Snad nejfantastičtější je průvod obřích, šestimetrových loutek, takzvaných Samsonů. Loutku Samsona vlastní celkem dvanáct obcí, z toho deset v Lungau (dva Samsony najdete hned za hranicemi regionu, v sousedním Štýrsku.) Během léta a začátku podzimu se Samson objevuje při různých lidových slavnostech.
- Jde skutečně o biblického Samsona, vojáka s dlouhými vlasy. V ruce pokaždé třímá symbol síly, oslí čelist.
Uvnitř loutky je zvláštní postroj. Do něj se vměstná zkušený nosič tak, aby váha loutky spočinula na jeho bedrech a ramenou. Pak přistoupí další pomocníci a Samsona zvednou, a tak umístí váhu na nosičova bedra a ramena. Konstrukce uvnitř je taková, že Samsona nelze zvednout bez pomoci zvenčí. Kolos ze dřeva nebo kovu váží kolem 80 kilogramů.
A pak už Samson za doprovodu kapely kráčí, a dokonce zatančí krátký taneček. Tradice zvláštního zvyku sahá do barokních církevních průvodů, které pořádali Jezuité a dnes je součástí kulturního dědictví UNESCO.
- Kde vidět Samsona, můžete zjistit dopředu, ale pokud zrovna nemáte štěstí, nezoufejte. Loutky mívají vesnice uložené zpravidla ve speciálních prosklených věžích, postavených vedle hasičské stanice a lze si je aspoň volně prohlédnout.
- Největší událostí bývá, když se sejde větší počet Samsonů na jednom místě – taková příležitost se ale naskytne jen jednou za pár let.
Naopak procesí Prangstangen ve vesnici Zederhaus a Muhr se koná každý rok na konci června a na rozdíl od Samsona neztratilo svůj církevní charakter. I tady hrají roli vysoké a těžké předměty – tentokrát osmimetrové těžké sloupy plně zdobené horskými květy jako je kopretina nebo hořec.
Po bohoslužbě se místní vynášejí z kostela – úkolu se může zhostit jen nezadaný a silný mladík. Později jsou tyče vystavený v kostele a nakonec, po několika týdnech, se uschlé květy odstraní a pálí se jako kadidlo.
Pozoruhodné na obou těchto zvyklostech je, že nejde o kašírovanou podívanou pro turisty, ale především živou událostí pro místní. Nikdy u ní také nechybí dobré jídlo a pití a pálenka na posilněnou.
Pokud vám někdo během slavností nabídne Zierbenschnaps nebo též Zierbenlikör rozhodně neodmítněte! Tento unikátní destilát se vyrábí macerací mladých borovicových šišek v alkoholu. Voní a chutná jako jehličí a místní jej používají nejen pro chuť a pro dobré trávení, ale i jako lék.
V Lungau ochutnáte dobroty, na které jinde nenarazíte
V horských chatách, ale i také na pultech místních farmářských obchodů či v lahůdkářství jsou nabízejí Rahmkoch, lokální měkkou „energetickou tyčinku“, kterou si můžete vzít i na túru. Bývá buď ve formě mini báboviček nebo biskupského chlebíčku, z něhož vám odříznou kolik plátků chcete. Skládá se z másla, smetany, mouky, rumu a rozinek a dokáže pořádně zasytit.
- Pokud jste se na horách přejedli typickými alpskými pokrmy jako jsou vdolky s brusinkovým džemem (Lungauer Bauernkrapfen), sýrovým knedlíkem (Kaspresknödl) nebo zvěřinovými guláši, je čas zamířit do města.
V Mautendorfu zajděte do hostince Gasthof Weitgasser. Můžete si dát jednak telecí řízek přes celý talíř nebo zkusit místní specialitu: smažený prasečí rypáček (Gebackener Saurüssel). Zní to zvláštně, ale maso se pod křupavým trojobalem doslova rozplývá na jazyku. Jídlo může připomenout ovar, ale tady jej dostanete v povýšené formě.
Jako sladkou tečku ochutnejte Salzburger Nockerl, neboli salzburské noky – nadýchanou vaječnou pěnu ve formě tří kopečků nad Salcburkem.
- Další z podniků, které byste neměli minout, leží v městě Tamsweg. Hostinec Gellnwirt provozuje rodina Gruberových. Podávají sice i vynikající ryby nebo steaky, ale nebojte se zvolit zdejší specialitu, Beuscherl s rakouským houskovým knedlíkem (Semmelknödel). Připomíná guláš nebo ragú, základem jsou telecí vnitřnosti. Ty byste ale na první ochutnání rozhodně nečekali: nasekané maso je velmi jemné a omáčka silná.