Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice ze Slovenska: Už dlouho žiju v Česku, ale do rodné země se hrozně ráda vracím, píše Eva

Eva Gajdošová Slovensko
ZDROJ: Se souhlasem Evy Gajdošové
sdílet:

Dlouhodobě nejoblíbenější destinací Čechů, kam vyrážejí autem v letní i v zimní sezóně, zůstává Slovensko. Eva Gajdošová se tam narodila a doporučuje, kam se v sousední zemi podívat a co také určitě ochutnat.

Přestože už dlouhou dobu žiju v Česku, na rodné Slovensko se vždycky ráda vracím. Má bohatou historii, jedinečné tradice, starobylou i moderní architekturu, poklidné vesničky vysoko v horách i pulzující moderní města, která se neustále mění.

Za pozornost určitě stojí i naše kuchyně, je bohatá a celkem specifická. Odráží nejen rozmanitou kulturu a historii země, ale má také své jedinečné rysy.

  • Mezi tyto jedinečné rysy zcela určitě patří časté použití brambor, brynzy a ovčího sýra.
  • Nelze také nezmínit zelí, i to je důležitou součástí slovenské kuchyně.
  • Ve slovenské kuchyni je patrný vliv našich nejbližších sousedů a jde vlastně o jakousi směs národních kuchyní Maďarska, Rakouska a Ukrajiny.  

Co byste rozhodně neměli při návštěvě Slovenska opomenout navštívit a také ochutnat?

Světová kuchyně na Slovensku

Bratislava je neustále se měnící metropole, vidět je to hlavně na nábřeží Dunaje s prvním slovenským mrakodrapem. Pokaždé mám pocit, že jsem na dovolené, což podtrhuje sálající letní teplo, vůně řeky i množství gastro podniků.

  • Jsou tu tradiční restaurace (i s českou kuchyní), ale i ve stylu kalifornských plážových barů či japonská Wagamama inspirovaná ramen bary.
  • Itálii zažijete v mém milovaném Al Faru a Primi, Francii zase v Brasserie La Marine.

Vítr z jihu

Silný vliv Maďarska je znát nejen v jižní části Slovenska, ale po celé zemi. Maďarsko si cestu našlo snad do každé domácnosti. Třeba prostřednictvím koření – maďarská červená paprika je proslulá a pěstuje se na jihu Slovenska.

  • Červená paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i nádhernou červenou barvu.
  • Používá se asi do všech gulášů, perkeltů či jiných masových jídel, uzenin, omáček a pomazánek.
  • Nesmím také zapomenout na langoš, typický maďarský pokrm. Je spojený hlavně s moderní podobou street foodu, ale dostanete ho i v lepších gastronomických zařízeních.

Moje závislost na sýru

Už jako dítě jsem milovala vyhlášené sýry ze Zázrivé. Dala jsem si radši korbáčik než bonbon. A protože pocházím ze středního Slovenska, na zdejších sýrech jsem si vybudovala závislost. Vyrábějí se převážně ručně podle tradiční technologie v čisté zemědělské oblasti.

  • Malebná obec Zázrivá tak nenabízí jen přírodní krásy, ale především tradici valašského bohatství i v podobě sýrů. Je na vás, jestli vyzkoušíte ovčí, kravské, uzené nebo neuzené, pařené, zrající...

Milované slovenské hory

Tatry jsou dokonalost sama o sobě. Nevynechám je nikdy. Miluju je, lásku k nim mi vštípili rodiče. Tatry v rámci gastronomie nabízejí to nejtradičnější, co Slovensko má.

  • Ať už jsou to regionální sýry, brynza, masové speciality nebo tradiční jídla v moderní podobě.
  • Nikdy neminu bez zastávky Kolibu na Štrbském plese a dám si ‚šúlance s mákem‘, halušky nebo strapačky.
  • Opomenout nejde ani Tatranský čaj – bylinný nápoj s alkoholem. Jeho síla vás má postavit na nohy, já mám však opačnou zkušenost...

Poblouznění pivem

Pivovar Martins je na Slovensku vyhlášený. V nabídce toho mají hodně, já doporučuju točenou černou jedenáctku, která přesvědčí i zarytého odpůrce zlatavého moku.

  • Pokud Martinem jen projíždíte, zastavte se pro ‚papučové‘ (bačkorové) pivo. Nejenže ovládne vaše chuťové pohárky, ale bude postaráno i o vaše nohy. Z obalu si totiž vyloupnete papírové bačkory.

Slavná brynza i trdelník

Brynza má nejen svoji typickou chuť, ale také skvělé účinky na zdraví, je totiž plná probiotik. Pravá slovenská brynza se od jiných liší šetrným výrobním procesem bez pasterizace, jen díky tomu si zachová všechny důležité složky.

Sama jsem ale tuto kombinaci nikdy nezkusila, nejsem dostatečně otrlá. Já si je vychutnávám s kyselou okurkou, to jsem odkoukala od mého táty.

Navštivte salaš Krajinku v Ružomberku na severu Slovenska, kde z restaurace uvidíte do ovčína a také si tu nakoupíte. A když zmiňuji tradiční jídla, nelze opomenout ani pravý Skalický trdelník typický hlavně v oblasti Záhoří na západě země. Ten pravý je obalený v oříškách.

Východniarské pochoutky

Východní Slovensko je hodně bohaté kulturně i díky vlivu rusínské menšiny. I když nemluvíte zrovna ‚východňárčinou‘, pohostinnost a pospolitost vás tady dostanou.

  • Z jídel stojí za zmínku polévka z červené řepy – boršč.
  • Na každé východoslovenské svatbě se o půlnoci podávají ‚holubky‘, což jsou zelné listy plněné mletým masem s rýží.
  • Ve slovenské kuchyni se dobře zabydlely také pirohy. Mohou být plněné sýrem, masem nebo sladkou náplní.
  • Zmínit musím spišské párky a spišskou borovičku. Opatrně s ní ale, při jednom přípitku nikdy nezůstane!
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...