Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Přání Adama Runduse pro rok 2025? „Objevujte restaurace a vařte si doma, udržitelně!“

Adam Rundus s partnerkou Dorotkou
ZDROJ: Se svolením Adama Runduse
sdílet:

Skončil kulinářsky velmi zajímavý rok a další máme před sebou. Dali jste si nějaká předsevzetí týkající se jídla a vaření? My ano – například pokračovat ve spolupráci se zajímavými osobnostmi ze světa gastronomie a nadále naslouchat mladým talentům z nastupující generace. Jedním z nich je Adam Rundus, letošní Objev v soutěži Foodblog roku. Nedávno vydal kuchařku a letos o něm určitě ještě hodně uslyšíme. Jak hodnotí uplynulý rok a co očekává od roku 2025?

Co se podle Adama Runduse událo ve světě gastronomie v roce 2024? „Musím říct, že jsem se do světa gastronomie v roce 2024 ponořil víc než kdy dřív a objevil nová místa a chutě. Ale zároveň už mám takovou ‚nemoc z povolání' a jen tak někde mi nechutná. Zjistil jsem navíc, že mnoho věcí si dokážu připravit doma sám stejně dobře nebo lépe,“ říká mladý foodbloger a kuchař a dodává, že jedním z budoucích směrů by měl být ještě větší příklon k domácímu vaření, hlavně namísto objednávání domů.

„To je můj vzkaz pro rok 2025: objevujte restaurace a vařte si doma. Oboje je navíc skvělá partnerská aktivita. Mnohem lepší než jíst z plastových misek polovychladlé, často nekvalitní a předražené jídlo. Vždyť to není zážitek!“

Podniky, které stojí podle Adama za zmínku

Restaurace, které Adama okouzlily v roce 2024:

  • Pho100: Podnik, který sídlí na místě bývalého Tara. Prostor zůstal v režii stejných majitelů, tedy tvůrců Tara, Gaodenu, Dianu a teď i Pho100. „Kuchyň, která vévodí celému prostoru, je obehnaná barem s židlemi tak, že můžete koukat kuchařům pod ruce, je jen začátek toho, co mě na podniku baví. Dále je to sympatický personál a samotné Pho, které je zde připravováno na jižanský způsob.“

Jaký je rozdíl oproti klasickému Pho ze severu Vietnamu, které si můžete dát v jiných vietnamských restauracích?
Adam vysvětluje, že vývar má bohatší chuť (dominuje zde víc sladkost, koření má intenzivnější chuť a celý pokrm je výraznější, ale všechno jde spolu krásně dohromady), užší nudle (což na chuti primárně nic nemění, ale na celkový výsledek to rozhodně vliv má), maso (používá se širší spektrum, co se druhů masa a jeho přípravy týče) a navíc tu najdete i vegetariánskou variantu, kde se místo masa nachází omeleta (bez omelety můžete mít čistě veganský pokrm).

  • Mycelium: Restauraci najdete v Kostarice poblíž pláže Playa Negra, kde Adam tráví konec roku a kterou vlastní jeho sestra Kamu s manželem. „Je to přirozeně můj poslední objev. Místo s příjemnou energií, Asian fusion kolikrát mixnutá s českou kuchyní, kde si dáte skvělý brunch nebo okouzlující večeři.“

Restaurace, na které se Adam těší v roce 2025:

  • Taro: Jeho otevření by mělo proběhnout zhruba v lednu a nacházet se bude v okolí Národního divadla. Koncept, při kterém sedíte na židlích kolem kuchyně, zde bude zachován. 
  • Mamam bistro: I zde dochází ke změně prostoru, bistro se přesouvá z Vršovic na Vinohrady. Stojí na základech asijské kuchyně: Nuggy a Meggie jsou pro Adama velkou inspirací, co se dá ve dvou lidech dokázat a dělají navíc i výborné PR. „Rap o jejich podniku v podání Nugyho, vlogy v režii Meggie. Možnost nahlédnout pod pokličku a zjistit, jak bistro vzniká na novém místě a jak se vymýšlí nové menu. Člověk má pak k podniku o něco osobnější vztah.“

Udržitelné vaření a udržitelné brandy

  • Princip udržitelnosti Adama baví, a jak říká, je rád, že se neustále rozrůstá. „Restaurace, které kladou důraz na udržitelnost a přemýšlí nad tím, mi dělají velkou radost. Za zmínku určitě stojí aplikace Too Good To Go, která k nám přišla ze zahraničí.“ Jak tato aplikace funguje? Můžete si zde zarezervovat balíček skvělých produktů i z prémiových restaurací a pekařství, které by se jinak nestihly spotřebovat, a to za zlomek ceny. Šetří to jak peněženku, tak planetu.
  • Původ surovin je něco, na co se Adam v roce 2024 velmi zaměřil. „Maso se snažím kupovat vždy z ověřených zdrojů, stejně jako vejce a další živočišné suroviny, např. od farmářů. A hlídám si i původ ovoce a zeleniny,“ vysvětluje a dodává, že raději koupí méně kvalitních surovin než více nekvalitních. Oceňuje např. sekci Zachraň a ušetři na Rohlík.cz. „Brouzdat touhle sekcí je pro mě jako pro jiné scrollování na Instagramu. Nákup kvalitního zboží, které můžu zachránit, a ještě ušetřit pár kaček? Co víc si přát.“

Kuchařka SMASH-BA

Adam s nadsázkou uzavírá, že gastro trendem roku 2024 a pravděpodobně i roku 2025 je jeho kuchařka SMASH-BA, na které spolupracoval s přítelkyní Dorotkou. „Jsem na ni moc pyšný, stále mě baví a opravdu si za ní stojím. V čem je jiná? Většinu receptů zvládnete připravit pouze pomocí kontaktního grilu nebo jedné pánve. Hodí se na cesty, na koleje i do poličky. V poličce jí to sluší a jsem si jistý, že vás bude bavit si ji prohlížet.“

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín