Je padesátka zlom? Pro mnohé ano. Média i okolí nás straší, že lze čekat menopauzu, deprese, tloustnutí, ztrátu zájmu o sex, pocení a kdovíco ještě… Zároveň je to ale věk, kdy již víte, co chcete od života, a máte ještě dost energie si to užít. O tom, jak zůstat i po padesátce gurmánkou a jídlo si vychutnávat bez obav z přibírání, jsme si povídali s nutriční poradkyní a autorkou kuchařek Karolínou Ponocnou Kamberskou.
Padesátka je milník, ke kterému lze přistoupit různě. Vliv má mimo jiné to, zda do ní vstupujete s elánem a těšíte se, co život přinese dál, nebo unavení a otrávení. „Záleží, jak jste si život v jeho první půlce dokázala uspořádat. Pokud máte kolem sebe lidi, kteří vás mají rádi, a vy je, je to velká výhoda. Pokud jste se ale se všemi hádala, budete menopauzou procházet tak trochu sama, i když ‚sama mezi lidmi'. Všem mladším holkám bych radila pěstovat si fajn vztahy, protože přijde období, kdy se nebudou cítit tak silné jako ve třiceti. A pak se někdo, kdo vás obejme a nechá vybrečet, rozhodně hodí,“ říká Karolína Ponocná Kamberská, která nedávno spolu s obezitoložkou Ditou Pichlerovou vydala knihu Gurmánkou navždy. Oběma je „něco přes pade” a profesionálně se věnují jídlu a zdravé štíhlosti.
Zajímalo nás, proč a v čem je ona padesátka zlom a čím může gurmánce zkomplikovat život. „Už jen kvůli tomu číslu, je to psychologické. Může vyděsit, ale dá se to brát i pozitivně! Dokud je vám 49, očekává se, že se budete snažit předstírat, že jste mladší. Ale od padesátky už to po vás nikdo nechce. Můžete být vážená dáma v letech a děcka si netroufnou být na vás drzá,“ říká se smíchem Karolína. Zároveň ale upozorňuje, že vás úbytek hormonů „stejně povozí na horské dráze, i když k tomu celému přistupujete zvesela“.
Karolíno, vaření a jídlu se věnujete roky. Nejste ale už „jen“ kuchařka, jste i nutriční poradkyně. Co vás k tomu vedlo?
Léta jsem si užívala vaření a psaní kuchařek, milovala jsem to a nic to se mnou nedělalo. A pak mi najednou bylo přes čtyřicet a vyděsila jsem se při pohledu do zrcadla. Došlo mi, že buď umřu hladem a smutkem, nebo budu za deset let pěkně obézní, nebo vymyslím, jak to dělat, abych jedla a nekynula. Tak jsem se ve výživě ponořila víc do hloubky a dnes s odstupem času jsem za to fakt ráda. Všechno mě to baví a není nad to si kolem padesátky trochu pocvičit mozek studiem.
Co nejvíc gurmánky po padesátce trápí? Jde gurmánství proti štíhlosti?
Pravé gurmánství je naopak velký přítel štíhlosti. Skutečná gurmánka totiž jí jen fakt dobré věci, jí jako dáma. Například se nevrhne na pytlík s chipsy, když ví, že si večer dá candáta s citronovým krupetem a decinkou ryzlinku. Problém je, že k tomu musí většina z nás dozrát. V době, kdy máme malé děti, nestíháme práci a dřeme jako koně, nad jídlem moc nepřemýšlíme. Čas stát se pravou gurmánkou přichází právě kolem padesátky – a přesně v té době to taky potřebujeme.
Jak to myslíte?
S úbytkem ženských hormonů se zpomaluje metabolismus a tuk se začíná přesouvat tam, kde ho fakt nechceme: tedy do pasu, že… Ztrácíme tvar přesýpacích hodin a to nás většinou štve. Břišní tuk je navíc zdravotně škodlivější a po padesátce nás přestává estrogen chránit před infarktem nebo mrtvicí.
Jak by měly ženy po padesátce nad jídlem přemýšlet. Co změnit?
Důležité je přestat ubírat jídlo. To skvěle fungovalo ve třiceti, ale když ubíráme pořád, nakonec si zpomalíme metabolismus tak, že si vyděšeně každou maličkost uschová tzv. na horší časy. Je potřeba být najedená, ale jíst kvalitní věci, po kterých se netloustne. Všem svým klientkám v nutriční poradně stále vnucuji vývary. Když si před každým jídlem dáte misku vývaru se zeleninou a troškou masa, nasytí vás, získáte z něj minerály, trochu vlákniny a bílkovin, vodu. A pak už nebudete mít potřebu dát si tak velkou porci špaget nebo opečených brambor.
Navíc když jídlo zahájíte polévkou, můžete ho pak klidně i zakončit sladkou tečkou v podobě kostičky čokolády. Ale budete v tu chvíli tak nasycená a uspokojená, že vás nebude za hodinu honit mlsná...
Lze obecně říct, jak by měl vypadat jídelníček?
Doporučila bych vygooglit si Zdravý talíř. Tahle geniální pomůcka se dá aplikovat na jakékoliv jídlo, včetně např. vepřových výpečků se špenátem a bramborovým knedlíkem, které já osobně miluji. Jde o to, že půlku talíře by měla tvořit zelenina (u sladkých jídel ovoce), čtvrtinu bílkoviny (maso, sýry, vajíčka apod.) a poslední čtvrtinu zdravé sacharidy, tedy příloha (brambory, dobrý chléb, rýže...).
Jak dlouho trvá, než se vytvoří pevný návyk?
Na to mají odborníci různé názory. Někdo tvrdí, že to trvá měsíc, někdo tři. Ze své zkušenosti můžu říct, že někdy je to taky celý život. Ale mám ráda staré jogínské heslo: Nevadí, že stokrát upadneš, jen se musíš po stoprvé zvednout a jít dál.
Co pohyb – je nutné ho přidat?
No jasně! Pohyb je elixír mládí. Nedávno jsem četla knížku Přežít od lékaře Petera Attii, což je celosvětový bestseller o zdravé dlouhověkosti. Peter ji napsal vtipně a čtivě a například lidem, kteří by s ním snad chtěli polemizovat o doporučeném množství bílkovin a složení aminokyselin, radí: Víte co? Vykašlete se na tyto detaily a jděte se radši ven proběhnout.
Já velmi fandím každodennímu pohybu. Od doby, kdy mi došlo, že i uklízení je pohyb, všechno se u nás doma blýská! Dělám si trochu legraci, ale snažím se. Nejlepší je to pěkně nakombinovat: svižné procházky přírodou, posilování s činkami podle Youtube, trochu jógy, tenisu nebo kola, zaplavat si. Rozproudíme si krev a metabolismus a budeme se cítit silné. Což se po padesátce ohromně hodí.
A co naopak alkohol – je třeba ubrat?
Co nám tělo odpustilo ve třiceti, nám teď pěkně spočítá. Včetně kalorií v oblíbeném bílém vínu nebo proseccu – vždyť jedna dvojka má stejnou kalorickou hodnotu jako šest lžiček cukru.
5 rad, kterými se (nejen) po padesátce řídit
- Nasyťte se kvalitními zdravými věcmi, aby vás hlad nehonil k těm nekvalitním nezdravým.
- Pijte hodně kvalitního čaje, vodu s citronem, klidně i pár káv denně. Kdo pije dobré nápoje, cítí se uspokojený a nemá takovou potřebu mlsat.
- Po osmé hodině večer už nic nejezte a pijte jen neslazené bylinkové čaje, třeba meduňku, mátu, levanduli.
- Pokud vás v práci přepadne chuť na sladké, udělejte si kafe nebo Caro s mlékem. Mléko je samo o sobě sladké. Ale můžete přidat i lžičku medu, což je rozhodně lepší varianta, než sníst nějakou „zdravou“ tyčinku z drogerie.
- Vařte, kdykoliv můžete. Předplaťte si třeba Apetit a zkoušejte nové zajímavé chutě, vychutnávejte si je. Když jíte soustředěně, nikdy toho nesníte tolik, jako když se bezmyšlenkovitě cpete něčím nudným.
Zdroj: autorský rozhovor