Přemek Forejt je už nějaký čas ambasadorem společnosti McDonald's. Jedním z jeho úkolů je referování z cest po farmách, z nichž české pobočky odebírají suroviny. Tentokrát se podíval na to, jak farmáři pečují o hospodářská zvířata, konkrétně krávy, z jejichž masa fastfood vyrábí mleté polotovary.
České pobočky známého fasfoodu odebírají maso z 300 farem, které jsou v Českách a Polsku. Přemek Forejt se byl podívat na jednu českou, aby zjistil, zda splňuje kritéria tzv. animal welfare.
Co je to animal welfare?
Pojem animal welfare zastřešuje snahu o vynikající fyzický a psychický stav zvířete od jeho narození až po samotnou porážku. Mezi jeho hlavní pilíře se řadí takzvaně přístup Pět svobod profesora Johna Webstera.
- Mezi pravidla patří, že zvířata nesmí trpět hladem, musí mít přístup k čerstvé vodě, musí mít přístřešek k odpočinku, nesmí trpět bolestí a nemocemi, což by mělo být zajištěno rychlou diagnostickou a léčbou, musí mít dostatečný prostor, vhodné zařízení a společnost zvířat svého druhu.
- Existuje ale ovšem také velké množství dalších podmínek, které musí farmáři splňovat, od evropských až po národní zákony a předpisy.
- Například musí být jmenován vedoucí pracovník, který má animal welfare na starosti. Ten zodpovídá za to, jak se ke zvířatům přistupuje, jak se s nimi manipuluje a také školí ostatní zaměstnance.
Rozdíly mezi farmou, která se o zvířata tak dobře nestará a tou která praktikuje animal welfare, jsou propastné. O zvířata je v takových provozech mnohem lépe a humánně postaráno, neoddiskutovatelným hlediskem je ovšem i nesrovnatelně vyšší kvalita zpracovávaného masa.
- Navíc jsou takové farmy pravidelně kontrolované, aby se všechna tato nařízení dodržovala.
- Díky standardům animal welfare tak není zvíře vystaveno stresu, který negativně ovlivňuje kondici i celkový stav zvířete a jeho maso je méně chutné.
- Kromě toho je zde také stránka etická. Zákazník si při koupi takového masa může být jistý, že zvíře žilo v lepších podmínkách.
Podle Přemka Forejta farma, kterou naštívil, požadavky animal welfare splnuje
„To, jak je se zvířaty zacházeno je pro mě jako kuchaře nesmírně důležité, stejně tak jako kvalita masa samotného. Jsem rád, že i v McDonald’s k tomu přistupují zodpovědně a na kvalitu kladou velký důraz,“ uvádí Přemek Forejt.
Ten se byl podívat na jedné z 300 farem, která dodává maso i do českých restaurací McDonald’s. „Využívají maso výhradně z přední čtvrti skotu, které je pro přípravu burgerů ideální. Maso do všech jejích hovězích burgerů pochází z České republiky nebo z Polska a jeho původ se dá dohledat až ke konkrétní farmě a ke konkrétnímu zvířeti,“ dodává Přemek Forejt.
Zdroj: Apetit