Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Radek Kašpárek: Od husí rolády v Apetitu k michelinské hvězdě

Radek Kašpárek
ZDROJ: Marek Kučera
sdílet:

Časopis Apetit letos slaví 20. narozeniny: po celou dobu své existence vám přináší nové recepty, kuchařskou inspiraci a objevuje i zajímavé osobnosti. Z mnohých mladých začínajících kuchařů, kteří se na jeho stránkách objevili, se časem staly hvězdy. Například v roce 2013 pro Apetit připravil netradiční husí roládu Radek Kašpárek.

První kroky k hvězdné kariéře Radka Kašpárka

Tehdy dvaatřicetiletý Radek Kašpárek byl šéfkuchařem Ola Kala Bistra a moderátorem pořadu televize Barrandov Co bude dnes k večeři? Na ulici ho poznávali jenom opravdoví znalci gastronomické scény.

Obrazový doprovod k článku tehdy pořídil fotograf Marek Kučera, který s časopisem Apetit spolupracuje dodnes, a na focení si velmi dobře vzpomíná: „Radka Kašpárka jsem neznal, a protože šlo o velké focení postupu přípravy, měl jsem trochu obavy. Byly zbytečné, v Ola Kala Bistru mě čekal sympatický mladý muž s ostravským přízvukem, pro kterého nebylo nic problém. Ochotně a vstřícně spolupracoval, což nebývá u každého běžné.“

Úspěchy v kuchyni i na televizní obrazovce

Radek Kašpárek tehdy ještě netušil, jak hvězdná kariéra ho čeká. Už o rok později spoluzaložil restauraci Field, ve které se stal šéfkuchařem, a následující rok získal pro Field první michelinskou hvězdu, kterou se mu od té doby daří obhajovat.

Celebritou v pravém slova smyslu se stal poté, co se objevil na televizních obrazovkách jako jeden z porotců soutěže MasterChef Česko. Chemie mezi ním, Janem Punčochářem a Přemkem Forejtem fungovala tak dobře, že společně připravili další oblíbený pořad Souboj na talíři. Kuchyni však Radek nikdy neopustil. Loni otevřel novou restauraci 420, pojmenovanou podle české telefonní předvolby, a na televizní obrazovky se vrátil v české verzi pořadu Pekelná kuchyně, díky kterému se stal celebritou i nekompromisní Gordon Ramsay.

Husí roláda od Radka Kašpárka

Pro časopis Apetit připravil v listopadu 2013 k oslavám svátku svatého Martina husí roládu se zadělávanou kedlubnou a luxusními tvarohovými šiškami. Ve fotopostupu naučil čtenáře, jak husu vykostit, zarolovat a upéct tak, aby zůstala krásně šťavnatá. A ty přílohy! Že jeho recepty spolehlivě fungují dodnes, se můžete přesvědčit sami.

A sami se můžete také přesvědčit, že je to pořád ten příjemný, jenom o 11 let starší, kluk z Ostravy. Radek Kašpárek bude jednou z hvězd Zimního Apetit pikniku, který se koná už tuto sobotu, 9. 11. 2024, v Národním zemědělském muzeu. Vstup je zdarma.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...