0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty mafiánů aneb pravá italsko-americká kuchyně: Uvařte si podle Kmotra nebo Rodiny Sopránů

Masové kuličky
ZDROJ: Unsplash/Jason Leung
sdílet:

Každý, kdo viděl ikonické mafiánské filmy a seriály, ví, jak důležitou roli v nich hraje jídlo. Filmoví tvůrci si dali záležet na detailech, včetně zvuků vyvolávajících až fyziologickou reakci. Ať už jde o zurčení vína, čvachtání těstovin, bublání rajčatové omáčky, funění či mlaskání. To vše stimuluje chuťové pohárky diváků tak, že jen málokdo vydrží sledování bez občerstvení.

Scénáře vycházejí ze skutečného prostředí italské mafie, reální gangsteři skutečně s láskou vařili a krmili své muže, ale i policisty, kteří je sledovali. Úkolem manželek bylo vařit pro rodinu a návštěvy, a tak se ženy předháněly, která připraví lepší lasagne nebo cannoli.

Pete Clemenza, kápo rodiny Corleonů ve filmu Kmotr, v jedné ze scén vaří rajčatovou omáčku s masovými kuličkami. Ihned využije příležitosti naučit něco z kuchařského umění mladého Michaela.

  • Třeba budeš muset jednou vařit pro dvacet chlapů. Začneš trochou oleje, na kterém osmažíš česnek, přidáš rajčata, protlak, povaříš to, ale nesmí se ti to připálit. Nasypeš všechny klobásy a masové kuličky, trochu vína a můj trik je přidat trochu cukru,‘ říká Pete zatímco ostatní gangsteři plánují odplatu za pokus o Donovu vraždu.

V třetím díle série Kmotr jde Mary navštívit Vincenta do klubu. Vzájemné sympatie jsou u nich znát už nějakou dobu a tentokrát by se mělo vše rozseknout. V napjaté scéně připravují gnocchi a Vincent přitom ovládá Maryinu ruku. Na vášnivé polibky nemusí divák dlouho čekat.

Ve filmu Kmotr chodí gangsteři do Louisovy restaurace, kde se připravuje nejlepší telecí marsala ve městě. Jeden den je pro Sollozza a McCluskeyho v tomto podniku osudným. Michael oba při jídle zastřelí a vidlička s napíchnutým kouskem telecího masa vyletí do vzduchu.

Legenární scéna filmu Goodfellas (Mafiánovi). Paulie, kterého hrál Paul Sorvino, kápo v rodině Lucchese, si dělá vězeňský život snesitelnější přípravou rajčatové omáčky, do které krájí česnek na tenké plátky žiletkou.

Když zemře v seriálu Rodina Sopránů Bobbymu jeho milovaná manželka Karen, zbyde v mrazáku poslední jídlo, které uvařila – ‚Baked Ziti‘. Zničený Bobby nechce na jídlo ani sáhnout, ale Janice ho nakonec přesvědčí.

  • ‚Baked Zit‘ je tradiční italsko-americký recept. Jde o těstoviny ziti (cca 25 cm dlouhé trubice, které se musí před vařením nalámat – pak vypadají podobně jako penne) s italskou klobásou (nebo mletým masem) zapečené se sýrem navrchu. Taková jednodušší verze lasagní.

Zapečné ziti se v Itálii tradičně podávají na svatbách, protože slovo ziti znamená ve volném překladu mladá nevěsta. Ve filmu Kmotr se ale na svatbě neobjevují, svatebním jídlem jsou lasagne na svatbě Connie s Carlem.

Možná si pamatujete scénu, kdy se Vito Corleone vrací z nemocnice domů a rodina je štěstím bez sebe. V kuchyni vře kuřecí cacciatore. Do pikantní omáčky patří pancetta, mrkev, řapíkatý celer a červené víno.

  • Cacciatore je italské označení pro lovce, pokrm připravovaly manželky pro své muže, kteří se vraceli z lovu.

U Sopránů vládne kuchyni Carmela. V seriálu se nejčastěji objevují makarony (u nás kolínka) s boloňskou omáčkou nebo omáčkou marinara, oblíbeným pokrmem je také melanzane alla parmigiana neboli lilek zapečený v rajčatové omáčce s parmazánem.

Když je někdo v Sopránech v nemocnici, je slušnost mu přinést tradiční sicilský dezert – cannoli – křehké trubičky, které se plní riccotou s pomerančovou kůrou.

Na Den díkůvzdání italští imigranti v Americe podávají Zuppa Maritata (svatební polévka), která nechyběla ani v jedné ze scén Rodiny Sopránů. Do masového vývaru s čekankou a další zeleninou patří masové kuličky.

I když Tony Soprano ví, že by měl držet dietu, nikdy neodolá uzenině, které s láskou říká gabagool. Sušená vepřová šunka se oficiálně jmenuje capicola, tak kde se vzal název gabagool? Ve Spojených státech šunce capicola říkají někteří italští imigranti.

  • Název vznikl tak, že Italové špatným přízvukem slovo modifikovali. C vyslovovali jako G, P jako B, O jako OOH a poslední samohlásku vypouštěli. A voilà – z capicoly se stal gabagool.

Filmy a seriály z prostředí italské mafie patří k těm nejúspěšnějším v dějinách kinematografie. Kromě klasických gangsterských kousků totiž nabízí i něco navíc. Hrůzné činy, kterých se postavy dopouštějí, překrývá příběh tradiční italské rodiny.

Vrazi a kriminálníci obvykle nebývají kladnými postavami, dokud filmoví tvůrci neodkryjí jejich odvrácenou tvář. Temná strana rázem zůstává v pozadí zájmu a divák se postupně vciťuje do milujících manželů, synů i otců, kteří by pro rodinu obětovali cokoliv. Možná kromě gabagool.

Zdroje informací: Kuchařka rodiny dona Corleona, autorka článku

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč