Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Restaurace Kampa Park: Byli u nás Brad Pitt, Angelina Jolie i Johnny Depp, nejsme ale snobský podnik, říká restauratér Nor Nils Jebens

Nor Nils Jebens
ZDROJ: Se souhlasem Nor Nils Jebensa
sdílet:

Patří mezi nejvýznamnější restauratéry v Česku. Nor Nils Jebens svůj první podnik Kampa Park otevřel v Praze v roce 1994, od té doby se drží na špici gastroscény.

Čím to je, že se Kampa Park těší takové popularitě nejen běžných hostů, ale i velkých hvězd?

V 90. letech se v Praze točily hollywoodské velkofilmy, přijížděly sem skutečné hvězdy a my jsme tehdy byli jediná fine diningová restaurace.

Takže u nás byli Brad Pitt a Angelina Jolie, Johnny Depp, The Rolling Stones, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone... Také všichni Jamesové Bondové, tedy kromě australského herce George Lazenbyho. Návštěva Kampa Parku má všechno: výjimečné jídlo, design, servis i výhled na Karlův most.

[[nid:41993]]

Přesto, v čem tkví recept na úspěch?

Když jsme restauraci v roce 1994 otevřeli, během prvních šesti měsíců skoro nikdo nepřišel, pak se to zlomilo. Nebylo to ale kvůli výhledu, i když je pravda, že Karlův most je velkým tahákem.

Také jediné stížnosti, které dostáváme, jsou právě na to, že lidé nedostanou stůl, který chtějí. Kampa Park má velmi malou fluktuaci personálu, což znamená velmi málo nechtěných překvapení. Každé pondělí se celý tým sejde, aby probral nadcházející týden. Umíme se poučit z chyb i ze všeho, co už proběhlo, a pořád hledáme způsoby, jak se zlepšovat.

Skryt pre seznam
Kampa Park
ZDROJ: Kampa Park
Skryt pre seznam

Šéfkuchařem je od začátku Marek Raditsch, jak jste se seznámili?

V roce 1993 jsme převzali Obecní dům se všemi zaměstnanci a on byl jedním z nich. Bylo mu 18 let a byl to neopracovaný, ale jasný talent, navíc cílevědomý, uměl anglicky a dalo se na něj spolehnout. Byli jsme na jedné notě, profesionálně i v soukromí. Je to vynikající šéfkuchař i manažer, bez něho by Kampa Park byla o hodně jinou restaurací.

Jací hosté k vám nejčastěji přicházejí?

Návštěvníci Kampa Parku jsou různorodí. Hodně lidí si mylně myslí, že jsme snobský podnik, ale tak to vůbec není. U nás vždycky najdete trochu hlučnější stůl, máme tu rádi děti i psy. Sám mám rád neformálnost, pohodu. Když jdu do restaurace, chci se cítit uvolněně, přijít v normálním oblečení, ale zároveň toužím po tom nejlepším jídle – chci si dát ty nejlepší ústřice se sklenkou šampaňského.

Do Prahy jste přijel před třiceti lety a už jste tu zůstal, co vás tenkrát přivedlo? Jednoduše práce. Studoval jsem ve Vídni obchod, poté jsem šest let pracoval pro rakous- kou společnost Casinos Austria International, z toho v letech 1992–1994 v Praze.

Skryt pre seznam
Kampa Park
ZDROJ: Kampa Park
Skryt pre seznam

Co vás vedlo k tomu, otevřít restauraci?

Mít restauraci bylo vždy mým snem, nejen kvůli jídlu, ale kvůli tomu, jak různorodý tento byznys je. Musíte vytvořit design interiéru, vymyslet menu, najít a vychovat talenty v kuchyni i na place, protože ti jsou pro úspěch nesmírně důležití, musíte zvládnout marketing.

Je to takový malý tovární komplex zahrnující vše od nákupu surového materiálu, najímání pracovníků až po propagaci hotového produktu. Pokud jde vše dobře, čeká vás obrovská odměna, cestou je toho ale tolik, co se může pokazit... A mě tohle všechno lákalo.

Jak se pražská restaurační scéna od té doby změnila?

Prvně musím říct, že je to tu daleko lepší, než si myslíme. Máme spoustu klasických restaurací, pořád vznikají nové, máme streetfood, lokální, mezinárodní i etnické restaurace. Je toho opravdu spousta. Osobně si myslím, že pražská restaurační scéna je daleko dynamičtější a pestřejší než třeba v Mnichově, Vídni nebo Berlíně. Jsme velmi hrdí, že se na tom všem můžeme podílet.

V lednu se bude v Praze konat obrovská kulinářská akce Souboj na talíři Live. Díval jsem na seznam restaurací a šéfkuchařů, kteří se zúčastní, a 70 procent kuchařů nebo majitelů restaurací prošlo v nějakém bodě své kariéry naší restaurací. Tohle přesně je odkaz, na který jsem velmi hrdý.

Kampa park

  • Na menu Kampa Parku najdete klasiku připravenou z těch nejlepších surovin. Kvalita je tu na prvním místě, v kuchyni i na place. „Vždy jsem miloval objevování nových jídel a proměňování čerstvých surovin v hotové pokrmy. Naše hosty se proto snažím rozmazlovat, jak jen to jde,“ říká šéfkuchař Marek Raditsch.
  • Pětichodové degustační menu vyjde na 3450Kč, čtyřchodové obědové menu stojí 1495Kč. „Zážitek má svoji cenu, ale myslím si, že v porovnání s podobnými zahraničními restauracemi je ta cena skvělá,“ říká Nils Jebens.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín