0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro menu ve stylu 90. let: 10 jídel, která vám navodí příjemný pocit nostalgie

Krevetový koktejl s křenovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když se řekne kuchyně devadesátých let, každému se vybaví něco jiného. Všichni se ale pravděpodobně shodneme na kuřeti s broskví. Na menu se často promítala touha dohnat západ, začaly se objevovat steaky, burgery a hranolky se podávaly snad ke každému jídlu. Nesměl ale chybět ani španělský ptáček, smažený sýr či poctivý zmrzlinový pohár s deštníčkem.

Španělský ptáček 

Španělský ptáček se neobjevil sice až v 90. letech 20. století, ale na jídelních stolech byl tehdy k vidění často. Pravděpodobně pochází ze dvora Rudolfa II. Svou současnou podobu závitek z hovězího masa plněný vejcem a okurkou dostal až v 50. letech. 20. století.

Tatarák 

Tatarák může být ze syrového lososa, telecího masa, ale i avokáda. Na menu v klasické hospodě nesmí chybět tatarák z hovězí svíčkové nebo kýty. S ním se v 90. letech takzvaně roztrhl pytel a čím více v něm bylo papriky, kečupu a sojovky, tím byli hosté spokojenější!

Krevetový koktejl

Krevetový koktejl proslavila v 60. letech britská šéfkuchařka Fanny Cardock ve svém televizním pořadu. Prý šlo však jen o upravený recept z pocházející z Ameriky. V Evropě a Americe se stal krevetový koktejl nedílnou součástí menu luxusních restaurací, ale i silvestrovských večírků smetánky.

  • V Británii omáčku připravují z majonézy, kečupu a worcesteru, v USA z kečupu a křenové omáčky. Majonéza se také často z poloviny nahrazuje šlehačkou.

 

Smažený sýr 

Smažený sýr není třeba představovat. Jde o jídlo, které považujeme za národní poklad. Jenže ani oblíbený smažák není pravděpodobně českým vynálezem. 

Recept na sýr v trojobalu najdeme i v italské, řecké nebo francouzské kuchyni. Pravdou ale je, že se nikde neuchytil tak, jako u nás. Zvlášť naše verze s tatarkou a vařeným bramborem.

  • Za první republiky se podával jako řízek s bramborovou kaší. O této podobě ve své kuchařce píše už prvorepubliková kuchařka Marie Haškovcová. 

Kuře s broskví 

Kde se vzalo, tu se vzalo kuře s broskví. Většina lidí se shodne na tom, že jde o gastronomické peklo. Pokrm vznikl za socialismu, ale ani po revoluci z restaurací nezmizel. Dnes ho najdeme na menu vzácně, ale jsou i strávnici, kteří na něj stále nedají dopustit.

  • V našem archivu recept na kuře s broskví není, ale pokud máte rádi sladko-slanou chuť, navrhujeme tento pokrm trochu zmodernizovat. Místo kuřete si připravte kachní prso, které doplňte nektarinkovo-fenyklovým čatní.

Luxusní cheeseburger

Co by to bylo za devadesátky bez prvního amerického fast foodu v Čechách. McDonald's se otevřel v Praze v roce 1992 ve Vodičkově ulici. Chodilo se do něj za odměnu, menu bylo totiž mnohonásobně (i s přihlédnutím k inflaci) draží než dnes. V 90. letech se začaly také první pokusy o americké burgery objevovat i v českých restauracích.

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč