0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozhovor s Josefem Maršálkem: Koho považuje za bohyni a jaké rady vzkazuje čtenářům Apetitu?

Josef Maršálek
ZDROJ: se souhlasem Josefa Maršálka
sdílet:

Cukrářský mistr, spisovatel a milovník života Josef Maršálek sbíral leta zkušenosti v Indii a Anglii a na jeho dezertech si pochutnávala i britská královská rodina. V roce 2018 založil vlastní značku Fat Brothers, byl porotcem soutěže Peče celá země a ani po vydání nejnovější kuchařky Sexy dorty rozhodně nezahálí.

Jaký jste strávník, jak byste se popsal?  
Já jsem strašně vděčný strávník a ke svému štěstí nepotřebuji hodně. Úplně nejradši mám klasické domácí jídlo, žádné hogo fogo anebo à la bažant. Takové s láskou připravené bramboráky... U nás v jižních Čechách se jim říká cmunda a jsou prostě k nezaplacení.

Kdo vás přivedl k zájmu o gastronomii? 
Kolem stolu jsem se motal od malička a myslím, že to se mnou babičky neměly moc jednoduché. Neustále jsem se na něco vyptával a tím pádem je zdržoval od práce, které měly až nad hlavu. A babičky vlastně těmi vzory a do jisté míry bohyněmi zůstaly dodnes. Za tu lásku, kterou k jídlu a zejména k tomu sladkému mám, vděčím právě jim.

Na jaké jídlo z dětství rád vzpomínáte? 
U nás se jedlo dobře, pocházím totiž ze zemědělské rodiny. Většina potravin byla opravdu domácích nebo od sousedů. Bramborové placky, francouzské brambory, výživná smetanová zelná polévka, kachna se zelím, ale i buchtičky s krémem či krupicová kaše. Tam všude jsou ukryté mé sladké vzpomínky na dětství, které jsem strávil v malé vesnici, uprostřed Oderských vrchů, v Kyžlířově.

Kdybyste měl uvařit jídlo zhruba do 30 Kč na porci, které by se ale zároveň nemusela stydět podávat moderní restaurace, co by to bylo?  
Zamiloval jsem si teplý pohankový salát se slaninou, hořčičným dresinkem a kořenovou zeleninou. Je to opravdu dobrota, která má svůj původ někde na Valachách, odkud pocházel můj pradědeček Josef.

Je něco, co vás na současném gastro světě irituje? 
Teď u nás v gastronomickém světě dochází k jistému obrození, některé restaurace zavřely, jiné zavírají a myslím, že žijeme v zajímavé době. Dochází k tomu, k čemu dojít muselo. Restaurací u nás bylo příliš mnoho, a i to byl jeden z důvodů, proč se majitelům nedařilo vyjít z šedé zóny. Každá krize s sebou přináší příležitosti a já doufám, že to tak majitelé a provozovatelé pochopí. To se samozřejmě týká i cukráren, i když trochu jinak. Tam vnímám obrovský posun, zejména v ingrediencích a myslím, že se do nich pomalu vrací srdce. Jíme očima a nikdy to jinak nebude.

Jakou radu týkající se pečení byste rád předal čtenářům Apetitu?  
Jediný způsob, jak mít pokaždé dokonalý a konzistentní výsledek je, že budeme vážit co nejpřesněji, nejlépe s přesností na gramy. Investice do digitální váhy je dneska otázkou pár korun a když už máte i kvalitní troubu, ve které dort můžete upéct, tak už jenom zbývá použít ty nejkvalitnější ingredience, jaké si můžete dovolit. Zakažte si různé náhražky, polotovary, margaríny a nevím co ještě. Čas přípravy tím stejně nezkrátíte, chuťový zážitek a výsledek bude ale neporovnatelný s tím z kvalitních surovin.

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč