0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozhovor s Kateřinou Winterovou: Jak slaví Vánoce na statku a jak bude vypadat její štědrovečení menu?

Kateřina Winterová
ZDROJ: Se souhlasem Kateřina Winterové
sdílet:

Herečka a moderátorka Kateřina Winterová se už pár týdnů nechává unášet kouzlem Vánoc. Diváci Herbáře ví, že má ráda české tradice, které jsou s časem vánočním neodmyslitelně spjaté. Jaké ze starých zvyků dodržuje a jak si vybavuje Vánoce z dětství?

Jak u vás budou vypadat Vánoce?
Vánoce slavíme vždy na statku s širokou rodinou. Každý přinese svoje speciality a pak je společně jíme a „dohadujeme se“, který salát je nejlepší a jaké cukroví komu zrovna nejvíc chutná.

A kdo v salátovém klání vyhrává?
Většinou je to nerozhodně! Každý si ale určitě myslí, že je nejlepší ten jeho! Všichni v něm prosazují totiž něco jiného. Dokonce i naše děti si chystají svoje saláty.

Dodržujete nějaké vánoční zvyky?
Vánoční stromek vždy zdobím já. Už od dětství mám krabici, do které si ukládám krásné ozdoby, které mám spojené se vzpomínkami. Časem k nim přibyly i zděděné ozdoby a já si užívám svou chvíli u stromečku, kdy ho postupně odívám do té krásy. S dětmi chodíme vyhlížet Ježíška a oťukávat stromy v sadu, aby hojně plodily. To je starý selský zvyk.

Je to věc, bez které byste si neuměla Vánoce představit?
Zatím si je neumím představit jen bez dětí.

A jaké jsou vaše vzpomínky na Vánoce v dětství?
Stromeček se strojil vždy až na Štědrý den. To jsem od malička dělala strašně ráda. Dnes už bych měla stromek nazdobený nejraději první adventní neděli, ale ještě se mi to nepodařilo, tak se těším zas na příští zimu.

Jinak táta už měl naložený v obřím lavoru ten nejlepší bramborový salát, který jsme chodili tajně ujídat hodně velkou lžící. Pamatuju si usměvavou mámu a to, jak se těším na ty skvělé dárky, které jsem si pár dní předem už prohlédla v mámině skříni. Prostě ideální dětské Vánoce.

Jak se od té doby proměnilo vaše štědrovečení menu?
Štědrovečerní večeři u nás připravuje vždy babička – nudličkovou hovězí polévku, kapra nebo divokého lososa a řízky. Bramborový salát připravuje každý svůj, nesmí chybět i něco bez masa a nakonec ovocný salát, cukroví a vánočka. O svátcích pak jíme jídla z krup a luštěnin. A pak taky cukroví.

Všechno to vypadá na klasické pohodové vánoce, ale popravdě, umíte se s vaším nabitým programem takzvaně hodit do klidu?
Hodně to záleží na momentální práci. Když natáčím, mou plnou pozornost má role nebo projekt, navíc se zpravidla natáčí více dní v kuse i 12 až 16 hodin denně, a to se mi pak hůř přepíná do běžného rytmu.  V divadle je to snazší, protože představení bývají jen večer, a tak se můžu dopoledne věnovat pečení cukroví nebo vymýšlení dárků.

V Herbáři se často vracíte k českým tradicím, ať jde o původní odrůdy zeleniny nebo způsob přípravy pokrmů. Před sto lety lidé Vánoce prožívali jinak, klidněji. Co pro ně podle vás Vánoce znamenaly a v čem by nám naši předci mohli jít příkladem?
Před sto a ještě více, před sto padesáti lety byly Vánoce pevně spjaty s křesťanskými zvyky a zároveň se mezi ně mísily staré pohanské rituály či venkovské tradice. Vánoce byly vyvrcholením půstu, chvíle hojnosti a setkávání v jinak chmurné, studené a zpravidla i skromné zimě.

Vánoce byly obdobím, kdy se i chudé rodiny alespoň trochu odměnily a nastal opravdu čas klidu...
Ano, lidé byli vděční za to, co měli, protože jejich přežití do velké míry stále ještě záleželo na přírodě. Myslím, že vnímavost k přírodě, pokora a vděčnost i touha setkat se s lidmi blízkým našemu srdci, by měla být esencí Vánoc i dnes. Své opodstatnění má i advent s půsty, chystáním, ztišením i těšením se na Štědrý den.

Co si nikdy nenacháte o vánocích ujít?
Nikdy si s dětmi ale nenechám ujít pečení perníčků, anýzek a zázvorek, které pečeme už koncem listopadu, aby se rozležely, a tím začíná náš advent. Do perníčků přidávám i špetku černého pepře tak, jak se to dělalo už v 14. století, kdy se perník poprvé objevil v Čechách. Podle pepře se mu původně říkalo peprník.

Vyrábíte také nějaké dárky?
Ručně vyrobené dárky, to je myslím největší odvaha, laskavost a chuť vás podarovat. Velmi si takových dárků vážím a i když se mi třeba nelíbí, nedokážu se jich dlouho zbavit.

Taky jsem pár věcí ušila nebo vyrobila a vím, jak jsem byla napjatá, jak se bude dárek líbit. A když mi teď máma dala pár věcí po babičce a mezi nimi byl i mnou vyrobený rámeček na fotku, který jsem jí kdysi darovala, byla to po těch letech síla.

Na jaké triky našich (pra)babiček v kuchyni nedáte dopustit?
Dřívější hospodyně byly především mistryně omáček a pečení. Dnes už hodně práce zjednoduší kuchyňský robot, který také ráda používám, ale už jsem zjistila, že rychlá příprava nevede vždy ke kýženému výsledku. Cukr s máslem nebo s vejci tak pečlivě šlehám metličkou i v robotu 20 minut, až téměř vykukují z mísy, a pak je těsto krásně nadýchané a po upečení hebké.

To zní jako rada na závěr, ale přece jen, chtěla byste čtenářů Apetitu ještě něco poradit?
Pečlivě si vybírejte, co sníte. My si hodně ovoce a zeleniny pěstujeme na statku, ale v Praze také kupuji potraviny a vybírám si ty v bio kvalitě. Chci mít jistotu, že při jejich pěstování ani zpracování nebyla užita žádná chemie, která škodí přírodě a ohrožuje zvířata, rostliny i nás.

Dopady často nejsou vidět okamžitě, což svádí k myšlence, že chemizace zemědělství až tolik nevadí, ale při porovnání biodiverzity v uplynulých 50 a 100 letech je patrný velký úbytek druhů, a především hmyzu, který je klíčový pro rozmnožování rostlin a tím i produkci potravin. Proto si vybírám především lokální, regionální a bio potraviny z blízkého okolí.

Můžete prozradit, co chystáte v příštím roce?
Uplynulé dva roky mi ukázaly, že jakékoliv plány se mohou okamžitě změnit a tím nejméně pravděpodobným způsobem, proto se zdráhám cokoliv velkého prozradit. Do jubilejního roku 2022 však můžete vstoupit s mým Zábavným kalendářem – veselým diářem s bylinkami, vtipnými slovanskými jmény, pranostikami a milým pohlazením starých časů i v soudobých reáliích.

Právě vychází druhý díl oblíbené příručky všech zahradníků i milovníků dobrého jídla Herbář ze zahrady přímo na talíř 2, ve kterém najdete spoustu dalších odrůd zeleniny a ovoce, které si určitě budete chtít vypěstovat a také mnoho receptů a rad, jak všechnu úrodu zpracovat. Těším se zase na hraní v divadle a další knihy, které snad budu moci vydat.

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit