Ryby patří k létu. Dejte si je a vyhrajte zahradní plynový gril!

Komerční sdělení
Ryby na grilu
ZDROJ: Akademie kvality
sdílet:
Grilovací sezona je v plném proudu. Hledáte inspiraci, co na své letní hostině podávat? Doporučujeme rybu! Po jaké ale sáhnout a co při její přípravě neopomenout, abyste si báječně pochutnali? A jako bonus najdete v tomto článku tip na recept a soutěž, ve které můžete vyhrát plynový gril nebo šikovný set grilovací náčiní.

Rybí maso je lehké, plné blahodárných omega 3mastných kyselin, vitaminu D, a když ho připravíte na grilu, může být i chutným kompromisem pro všechny, kteří rybám jinak neholdují. Jak ale poznat, že vybíráte ten správný kousek? Výrazně lesklá kůže, napjatá na těle ryby, tmavě červené až fialové žábry bez slizu či pěny, jasné oči a hlavně příjemná vůně. To jsou znaky toho, že je vámi vyhlédnutá ryba čerstvá. Spolehlivým vodítkem při výběru jsou ale také značky kvality potravin, jakými jsou např. Regionální potravina nebo Klasa. Více o tom, jak vybírat kvalitní potraviny, najdete na webu akademie kvality.

Jaká je na gril nejlepší?

„Na grilování doporučuji kapra, amura, pstruha, sivena nebo candáta. Pokud se vám zdá ryba příliš křehká a bojíte se, že by se vám na grilu mohla rozpadat, poprašte ji hladkou moukou, která maso zpevní,“ radí Ing. Vít Kotlín, DiS., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky. Samozřejmostí je také vyčištěný gril a správně osušené maso. Obě strany ryby pak lehce potřete olejem.

Jak grilovat ryby
ZDROJ: Akademie kvality

Jak rybu správně ochutit?

Dochuťte ji hrubou solí či celým černým pepřem. „Jestliže je ryba čerstvá, není třeba překrývat kořením její přirozenou chuť. Vystačíte si klidně jen se solí, ideálně hrubozrnnou. Nic nezkazíte ani, když přidáte bylinky, jako je bazalka, rozmarýn, tymián nebo petrželka. Kdo má rád asijské chutě, může použít třeba citronovou trávu či koriandr. A nesmím zapomenout zmínit citron. Jenom pozor, ať vám jeho kyselost nezničí požitek z ryby,“ upozorňuje zástupce Rybářského sdružení. Tip: Položte rybu na rošt kůží dolů diagonálně. Výsledkem budou stopy, jaké vidíte na rybách v restauraci. Je to nejen estetické, ale i praktické — ryba se vám bude lépe přetáčet.

Dopřejte rybímu masu klid

Až vložíte rybu na rošt, můžete lehce snížit teplotu, avšak zpravidla se griluje zprudka a krátce, aby byla na okraji propečená a uvnitř šťavnatá. „Zakryjte gril a nechte vše pracovat. Rybou nehýbejte, dokud nebude kůže vypadat opečeně a křupavě. Maso zkontrolujte to po pár minutách: Otevřete gril a nadzvednete ho špachtlemi s jemnými hranami. Jestliže se nedá snadno odlepit, kontrolujte rybu po půl minutách, dokud to nepůjde samo," radí expert. Další tipy a nápady, jak pokrm vylepšit, aby neztratil svoji výživovou hodnotu, a přitom skvěle chutnal, objevíte zde.

Jaké ryby mají nejvíc vitaminu D? Budete překvapeni!

Zajímavé srovnání obsahu vitaminu D v rybách a rybích olejích shrnul ve své zprávě Státní zdravotní ústav (SZÚ). Z ní vyplývá, že nejvyšší obsah vitaminu D se nachází v oleji z tresčích jater. Co je ale nadmíru pozitivní, je jeho vyšší obsah v nejčastěji u nás konzumovaných sladkovodních rybách, a to kaprovi i pstruhovi. Především kapr, tato často opomíjená ryba, má ve srovnání s běžně dostupnými mořskými rybami výrazně vyšší obsah vitaminu D. Spolu s přihlédnutím k značnému podílu omega 3 mastných kyselin tak můžeme o naší nejrozšířeněji hospodářsky chované rybě směle mluvit jako o nutričně, dietologicky a zdraví prospěšné „regionální“ potravině, která by si zasloužila mnohem větší pozornost než jen v období vánočních a velikonočních svátků. Ideálně právě teď!

„Vyhrajte léto na grilu" s kvalitními potravinami

Hlavní cenou spotřebitelské soutěže je zahradní plynový gril. A to hned 9x, protože se hraje hned v 9 týdnech. Dalšími výhrami je 90 kusů piknik party grilů GP18002 a 900 setů grilovacího náčiní. A pro každého soutěžícího jsou připraveny také pohodové relaxační melodie na letní večery. Soutěž probíhá do 12. 9. 2021. Jak se jí zúčastnit?

1. Vyberte si v obchodě jakékoliv 3 potravinářské výrobky s některým z těchto log kvality: Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ anebo EU „Bio list“. Zaplaťte je a nezapomeňte si vzít elektronickou účtenku, která je vstupenkou do soutěže. Tu si střežte jako oko v hlavě, v případě výhry ji budete potřebovat. 2. A nezapomeňte se zaregistrovat na webu akademiekvality.cz, kde vyplníte potřebné údaje včetně celkové ceny za nákup, jeho datum a čas, 3 přesné názvy zakoupených výrobků, jejich producenta a značku kvality. Tak hodně chuti, ale i štěstí!

Jak připravit ryby na grilu
ZDROJ: Akademie kvality
Loga kvality potravin
ZDROJ: akademie kvality
Autor: Komerční prezentace

Obchod Apetit