Restaurauce Alcron zažívá období plné změn. Ikona české gastronomie zmodernizovala nejen interiér, ale i menu. Nelehký úkol dostal na starost mladý šéfkuchař Richard Bielik, který se rozhodl jít novým směrem a část menu připravit pouze z rostlinných surovin.
Richard Bielik zahájil svou profesní kariéru v rodném Slovensku, následně působil v předních pražských hotelech Mandarin Oriental, The Grand Mark, Augustine či Le Palais.
Za zmínku stojí i jeho působení v londýnské Kitchen W8 s jednou michelinskou hvězdou nebo podnicích La Bottega Tusarova, Café Lounge či Taro. Jeho posledním působištěm byla restaurace Zem v hotelu Andaz, na jejímž konceptu a úspěchu se podílel od samého počátku.
„Mým cílem je představit plant-forward pokrmy v atraktivní podobě. Tak, aby působily lákavě a lidé toužili je ochutnat. Držet se budu svého tradičního pojetí – pokrmy budou lehké, intenzivně vychucené, komplexní. Menu bude vycházet ze sezónnosti a momentální inspirace. Pravidelně bude obměňováno, aby si hosté mohli užít různorodost,“ vysvětluje Richard.
Nové menu v Alcronu kombinuje sezónnost s inovativním přístupem k lokálním surovinám i světovými trendy a oblíbenými technikami nového šéfkuchaře. Výsledkem fúze jsou pokrmy, u kterých hosté ocení nejen lákavý vzhled, ale i plnou chuť a propracovanost – prostě komplexnost v pravém slova smyslu.
Zatímco hlavní menu je založené na jídlech složitějšího charakteru jak po chuťové, tak po technické stránce, obědové menu by mělo plnit atributy easy-to-eat, easy-to-go a easy-to-prepare. Klíčovou roli zde hraje opět sezónnost, kterou lze v tomto pojetí lépe uchopit.
,Mým posláním je nabídnout hostům zajímavou kuchyni v rodinném, přátelském prostředí s otevřenou atmosférou. V prostředí, kam se budou rádi vracet a vychutnají si tady lákavé a chutné pokrmy milovníci masa bok boku s těmi, co preferují pokrmy na rostlinné bázi, říká Richard Bielik.
3 otázky pro Richarda Bielika
Je něco, co vás na české gastronomické scéně štve?
Trochu takový boj a egoismus, který vládne mezi šéfkuchaři v Praze. Ve světě jsem se s tím nikdy nesetkal. Lidi častokrát hodnotí někoho, aniž by od něj cokoliv ochutnal.
Za co nejvíce utrácíte?
Asi za kokosy a kokosovou vodu. Tu miluju, moje žena a dcera taky. Krásně nás hydratuje na celý den a dodá nám energii.
Čím byste byl, kdybyste byl surovinou?
Jablkem nebo kedlubnou. Obojí je velmi univerzální.