Seriál Arabela měl premiéru před 45 lety, a i když to tenkrát tvůrci nečekali, stal se z něj fenomén. A ze Slovenky Jany Nagyové, představitelky laskavé princezny, se stala hvězda první kategorie. Jak žije dnes? Měla skoro třicet let pauzu a věnovala se rodině, dnes však opět září před kamerami. A vypadá dokonale. Co jsou její tipy a triky?
Jana Nagyová Pulm letos v lednu oslavila 66. narozeniny a má obdivuhodnou energii. S nadšením vypráví, jak si ji před pár lety našel v Německu herec a režisér Jan Budař, a nabídl jí rolí v Princi Mamánkovi. Nechtěla zemřít jako princezna, snila o roli královny nebo císařovny, takže nabídku s radostí přijala a po skoro třicetileté herecké pauze, kdy se věnovala svým třem dětem, se rozhodla zase hrát. Dnes má za sebou role např. v seriálech Studna, Hořký svět a dotočila snímek Nepela.
Formu má obdivuhodnou, proto nás zajímalo, jestli se velká milovnice cestování, golfu a dobrého jídla a pití musí nějak zásadně omezovat.
Vaří ráda, ale nechá se i rozmazlovat
Jana Nagyová neváhala opustit kvůli rodině slibně rozjetou kariéru, začít žít v Německu a na desítky let zapomenout, že byla úspěšnou herečkou. Moc ráda se věnovala rodině, dle svých slov ráda vaří. Jak je to nyní, když jsou děti jich dospělé a mají vlastní domovy?
„Teď zase vařím víc, protože jsme na pár měsíců ve Švýcarsku a hlídáme vnuka. Tak vařím pro něj, pro dceru a manžela. Doma v Německu jsme s manželem už sami, tak býváme často někam pozvaní, jdeme do restaurace nebo si užíváme jídlo v golfovém klubu. Ale většinou o víkendu vařím pro nás dva a neváhám slavnostně prostřít stůl, použít stříbrné příbory i ubrousky. Na stole musí hořet svíčky a nechybí čerstvé květiny, které miluji. A hrát pěkná hudba,“ popisuje herečka, jak si to rádi dělají hezké, a říká, že ji někdy rozmazluje jídlem i syn, který rád a dobře vaří a naštěstí nebydlí daleko.
Ve výběru jídel experimentuje, omezuje maso
Co se týče výběru jídla, Jana říká, že ráda experimentuje. „Nepoužívám kuchařky jako dřív, ale hledám chutné novinky na internetu. A to je super jednoduché!“
- Převažuje italská kuchyně a těstoviny, pak ryby. „Zrovna včera jsem pekla výborného lososa na bramborách s parmazánem, na zeleném chřestu a s kremžskou hořčicí. Úžasné to bylo!“
- Umí si vychutnat i rakousko-slovensko-maďarskou domácí kuchyni. „A na objednávku dětem dělám i českou ‚svíčkovou‘, kterou mám taky ráda . Ale knedlíky stále ještě dělat neumím,“ směje se.
- S věkem Jana ve svém jídelníčku omezuje maso a uzeniny. „Víte, čím je člověk starší, tím méně by měl jíst maso. A měl by se vyhýbat uzeninám a klobásám. Já se toho držím a maso jím maximálně 2–3x týdně.“ Zakládá si také na tom, aby maso bylo v bio kvalitě. „Někdo možná řekne, proč bych měl platit vyšší cenu za maso od řezníka, když je levnější v supermarketu. Ale já ho znám a vím, odkud maso kupuje, na svém žaludku nešetřím. Chci přesně vědět a kontrolovat, co mi jde do žaludku. Jde o mé zdraví a linii.“
- A jak to má Arabela se sladkým a mlsáním? „Omezuji cukry, i když si sem tam nějaký ten zákusek dopřeji. I s čokoládou. Nedávno jsem pekla rebarborový crumble.“
Na detox má speciální recept
Když cítí, že to její tělo potřebuje, přidá malý detox na pročištění organismu. „Celý den piji jen tekutiny bez cukru a hodně vývaru, kuřecího nebo i hovězího. Pomáhá to pročistit tlusté střevo a vyplavit z těla všechny jedovaté látky.“
- Na detoxikaci tlustého střeva jí funguje speciální recept: 1 sklenice vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžíce chia semínek, 1 lžíce lněných semínek, 1 jablko. Jablko nakrájejte na menší kousky a ostatní ingredience rozmíchejte ve sklenici vody. Nechte chvíli odstát, dokud chia semínka nezměknou. Nahoru dejte jablko a posypte skořicí, která má také léčivé účinky, a je hotovo. Můžete podávat také s 3,5% jogurtem.
Co v jídelníčku nesmí chybět?
Herečka si hlídá dostatek vitamínů a minerálů jako B2, zinek, železo, vitamín E, C . A omega3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy hlavně v avokádu, lososu, vlašských ořeších a olivovém oleji. „Také používám jen kvalitní oleje, ať už na vaření nebo ve studené kuchyni, při přípravě salátů. Rostlinné tuky jsou daleko zdravější.“
- Hned ráno jí hodně ovoce: „V mém müsli s jogurtem najdete borůvky, maliny, teď i čerstvé jahody, mučenku apod.“
- Každý den pije hodně tekutin, vodu, čaj nebo neslazené šťávy.
Pohyb na čerstvém vzduchu
K jejímu (zdravému) životnímu stylu neodmyslitelně patří i pohyb na čerstvém vzduchu. „Já osobně nepotřebuji chodit do posilovny. Cvičím doma cviky, které mi v mém věku a úměrně mému zdravotnímu stavu vyhovují a které potřebuji. Je to na doporučení odborníka, fyzioterapeuta.“
- Hraje golf, jezdí na kole a plave. „To jsou nejlepší sporty pro celý pohybový aparát. A také užívám vitamin D!“
Co Arabela a diety?
Vždy byla velmi štíhlá, proto nás zajímalo, jak to měla či má Jana Nagyová s dietami. „V mládí jsem nějaké diety držela, vyzkoušela jsem všechno možné. Ale nedoporučuji to. Měli byste jíst všechno a s mírou, vyváženou stravu. Ráno jezte dobře jako král, k obědu jako císař a k večeři jako žebrák...,“ vysvětluje svůj přístup.
„Už nejsem hubená, tu a tam se na určitých místech objeví malé ‚špíčky‘, jak tomu říkám. Ale nevadí, jsou moje. 45 kg jsem měla jako dvacetiletá a 50 kg dokonce jako padesátiletá. Dneska mi táhne na 70 a chci se cítit dobře ve svém těle, nevadí mi, že váha ukazuje víc. Ale raději se nevážím,“ říká pobaveně. Jejím cílem udržet se co nejdéle v psychické i fyzické kondici a zůstat zdravá.