Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skromná jídla, která jedly naše babičky a dnes jsme na ně zanevřeli

Babička
ZDROJ: Apetit a Unsplash
sdílet:

Naše babičky a dědečkové většinou neholdovali exotické kuchyni a nedělali si hlavu s tím, jak jídlo na talíři vypadá. Neohrnovali nos nad vnitřnostmi a snažili se vařit skromně a s minimem odpadu. Některá taková jídla, která se vařila dříve, už z našich jídelníčků téměř vymizela. Jaká to jsou? 

Dušené ledvinky 

Vnitřností všeho druhu se dříve lidé nestranili tolik jako dnes. Játra, ledvinky nebo žaludky byly součástí běžného jídelníčku. Dušeným ledvinkám se říkalo zadělávané a servírovaly se s rýží.

  • Používaly se ledvinky vepřové, výjimkou nebyly ani telecí, které jsou jemnější.
  • Stejně jako dnes byly vnitřnosti levnější než maso, přitom jde o skvělý zdroj bílkovin, vitaminů a minerálů. 

Dršťková polévka 

U vnitřností ještě chvilku zůstaneme. Dršťková polévka je sice stále součástí menu hospod nabízející české menu, ale z moderní gastronomie se spíš vytratila. Cena drštěk za poslední roky vzrostla, přesto jsou pořád levnější než maso.

  • Když se řádně properou, vykouzlíte z nich skvělou sytou polévku plnou živin.
  • Pokud jsme vás stále nepřesvědčili, vyzkoušejte dršťkovku z hlívy ústřičné.  

Hrstková polévka 

Hrstičku krup, hrstičku čočky, hrstičku jakékoliv luštěniny, kterou máte zrovna ve spíži. Hrstkovka možná není nevzhlednější polévkou, co se však týče výživy, stojí v žebříčku vysoko. Připravte si ji tak, jak by ji připravili i vaši prarodiče nebo ji zkuste trochu vyladit po italsku podle našeho receptu.

Lepenice neboli žvanda 

Lepkavá kombinace brambor a zelí je skvělou přílohou, ale také hlavním chodem v případě, že rovnou do ní přidáte maso. Smíchat ji můžete s uzeným nebo s výpečky. Někdo ji zná ve variantě chlupaté knedlíky plus zelí.  Není však potřeba ztrácet čas vařením chlupáčů.

  • My jsme lepenici doprovodili plátkem vepřové pečeně.  

Okurková omáčka 

Okurková omáčka už dnes strávníky tolik neláká, dříve ale patřila mezi běžná jídla československých domácností. Nejde zrovna o jídlo, které by nadchlo svým vzhledem, ale po chuťové stránce jde o příjemné retro. Základem omáčky jsou sterilované okurky a smetana. Podává se s knedlíkem.

Dušená mrkev 

Dušená mrkev je jídlo, které znají snad všichni ti, kteří se narodili před rokem 1991, ale určitě i někteří z pozdějších generací. Dušená mrkev spolu s hráškem a vajíčkem tvoří super zdravý oběd nebo věčeři. Tohle jídlo milují děti, ale pochutnají si na něm i dospělí.  

Fazolový guláš 

Fazolový guláš je obdobou dnes populárního chili sin carne. Jde o syté vegetariánské jídlo, které vám zaručeně dodá energii i dávku proteinou, kterých mají fazole dost. Přidat můžete brambory nebo kořenovou zeleninu! Milovníci pikantních chutí budou jásat. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...