Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké dezerty na víkend podle Kamily Nývltové: Vanilkové cupcaky s mascarpone nebo makovec, který zvládne úplně každý?

Kamila Nývltová
Se svolením Kamily Nývltové
Krkonošské šátečky podle Kamily Nývltové Hrnkový makovec s citronovou polevou podle Kamily Nývltové Upečete cupcaky nebo bublaninu? Zobrazit
galerii

Bábovku pečete pořád, tiramisu taky bylo nedávno a štrúdl už rodina bojkotuje? Přesto ale víkend bez sladké tečky ke kávě není ten správný víkend, to víme všichni. Proto jsme požádali Kamilu Nývltovou o inspiraci. Ne na hudbu, kterou si zpříjemnit pobyt v kuchyni, ale na sladké dezerty. Kamila je totiž nejen úspěšná zpěvačka, ale i moc šikovná cukrářka.

Ač se Kamila Nývltová proslavila jako muzikálová zpěvačka a máme ji spojenou s rolemi v Draculovi nebo Kleopatře, pro milovníky jídla, a toho sladkého především, je známá i jako žena, která se zručně ohání v kuchyni. Začala s tím v covidu a dnes peče na zakázku, vydala dvě kuchařky a inspiruje k pečení i úplné začátečníky.

„Když je léto, musí být na stole Pavlova, panna cotta, hrníčkové tiramisu a ráda dělám malé věnečky nebo větrník na plech,“ řekla v podcastu Bubliny. A pro Apetit vybrala několik sladkých receptů, které oceníte před víkendem, ať už čekáte návštěvu nebo si chcete zkrátka jen dopřát. Jestli milujete dobroty, jejichž příprava není komplikovaná, ale zaručeně si na nich pochutná celá rodina, budete nadšení. Přesně na takové se Kamila zaměřuje.

Vanilkové cupcaky s mascarpone

Na těsto si připravte: 500 g polohrubé mouky, 125 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 250 ml acidofilního mléka, 250 ml oleje, 2 vejce, šťáva z půlky citronu, 2 lžíce rumu, půlka vanilkového lusku

Na náplň: marmeláda, karamel či ovoce

Na mascarpone krém s vanilkou budete potřebovat: 100 g mascarpone, 150 g pomazánkového másla, 250 ml smetany ke šlehání 33 %, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Na ozdobení: ovoce, jedlé květy či kakao

Postup:

  • Do misky nejprve vložte všechny sypké suroviny a důkladně je promíchejte.
  • Postupně přidejte acidofilní mléko, olej, vejce, šťávu z citronu, rum, znovu promíchejte a nakonec přidejte vanilkový lusk – podélně jej rozřízněte a nožíkem z něj vyškrabejte semínka. Budou v korpusu krásně vidět.
  • Takto připravené těsto budete dávat do formiček na muffiny. Každý důlek vyložte papírovým košíčkem a naplňte těstem maximálně do 3/4, nikdy více, jinak přeteče. 
  • Naplněný plech dejte péct na cca 30 minut do trouby na 170 °C. Po upečení vytáhněte a nechte vychladnout. Nezapomeňte špejlí zkontrolovat, zda je těsto dobře upečeno.
  • Uprostřed každého cupcaku udělejte důlek koncem vařečky a těsto „uducejte“. Vzniklý prostor naplňte buď pomocí sáčku marmeládou, případně karamelem, nebo na velmi jemno nasekaným ovocem. 
  • Do vyšší nádoby dejte všechny suroviny na krém a začněte šlehat. Nejprve na malé otáčky a poté rychlost pomalu přidávejte, až je krém tuhý. Krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a obkružte jím vršek cupcaku. 
  • Dozdobit můžete ovocem, jedlými květy nebo můžete krém posypat kakaem. 

Tip: Do těsta můžete přidat i kousky čokolády nebo oříšků, bude to zase změna od klasiky. 

Hrnkový makovec s citronovou polevou

„Toto je ten nejjednodušší recept na makovec, který podle mě zvládne i úplný začátečník. Navíc ta chuť je opravdu božská. Miluji citronovou polevu,“ říká Kamila Nývltová.

Ingredience: 3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky mletého máku, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 lžíce višňové marmelády, 1 vejce, půlka hrnku vlašských ořechů

Na citronovou polevu: 3/4 hrnku cukru moučka, 2 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy

Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Postup: 

  • Nejprve v míse promíchejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr, mák, prášek do pečiva a sůl. 
  • Poté přidejte zbytek přísad včetně nadrcených vlašských ořechů, celé těsto promíchejte a vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (množství surovin je určeno pro plech velikosti 25x35 cm, ale lze péct i v bábovkové formě). 
  • Pečte na 160 °C asi 40 minut. Po vytažení nechte vychladnout. 
  • Na citronovou polevu míchejte v misce všechny suroviny tak dlouho, dokud se krásně nespojí, aby v ní nebyly hrudky. Polevu nalijte na vychladlý makovec, lehce rozetřete a nechte zatuhnout. 

Tip: Nemáte-li rádi citronovou polevu, stačí makovec jen pocukrovat. 

Zdroj: Kuchařka Na plech s Kamilou (se svolením Kamily Nývltové)

Doporučujeme recept s videem

Jablečný makovec

Sdílet článek

Kamila Nývltová Dezerty Sladké pečení

Související články