Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké dezerty ze zásob podle foodblogerek. Božská kombinace máku a pomeranče, pečené koblihy i roláda pro fajnšmekry

Pistáciová roláda podle Cat&Cook
Se svolením Ivany Jindřichové (Cat&Cook)
Maková ovesná kaše s pomerančem podle Buchta v troubě Maková ovesná kaše s pomerančem podle Buchta v troubě Tvarohový jáhelník s lesními plody podle Buchta v troubě Dalších
5 fotek

Honí vás mlsná a zároveň byste rádi spotřebovali zásoby, které máte v mrazáku a ve spíži? Oslovili jsme nejlepší české foodblogerky a požádali je o recepty. Máme pro vás sladkou snídani, naprosto dokonalé pečené koblihy a jahelník a pro zručné pekaře i jednu libůstku v podobě rolády. 

Víkend je tu co by dup a vy přemýšlíte, čím si s rodinou osladit život? Zároveň máte v rámci jarní očisty a úklidu chuť spotřebovat zásoby z lednice, mrazáku i spíže? Požádali jsme o sladké recepty tři foodblogerky a sešla se nám dokonalá sestava: od sladké snídaně přes snazší až po komplikovanější dezerty. Zkrátka a dobře: vybere si každý.

Maková ovesná kaše s pomerančem

„Mák s pomerančem? Neobvyklé, že? A přitom spojení máku s citronem je klasika. Věřím, že až tuhle snídani vyzkoušíte, bude pro vás maková kaše s pomerančem novou milou klasikou,“ říká Lucie Nováková.

Blog: Buchta v troubě (recept z Neobyčejných snídaní)
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 4

Ingredience: 4 pomeranče, 160 g jemných ovesných vloček, 60 g nemletého máku, 1 lžička mleté skořice, 1 l plnotučného mléka (může být i rostlinné), 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle chuti), tvaroh ve vaničce k podávání

Postup:

  • Dva pomeranče rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu. Další dva pomeranče oloupejte a nakrájejte na plátky nebo kousky. Dejte je stranou.

  • Na pánvi nasucho opatrně opražte ovesné vločky. Pokud používáte nerezovou pánev, je potřeba ji nejdřív zahřát a až poté vsypat vločky. Opražení vloček trvá 3–4 minuty. 
  • Poté přisypte mák, skořici a přilijte mléko
  • Míchejte na ¾ výkonu sporáku cca 3–4 minuty. 
  • Oslaďte podle chuti. 
  • Kaši rozdělte do čtyř misek, zalijte ji pomerančovou šťávou, doplňte tvarohem a dozdobte kousky pomeranče. 

Tip na obměnu: Místo pomeranče sáhněte po mandarince. Pokud je zrovna leden či únor, zkuste sehnat červené (krvavé) pomeranče, to je teprve dokonalost.

Pečené koblihy s polevou z krvavých pomerančů

„Koblihy jsou naše závislost! Škoda jen, že je nemůžeme jíst tak často. Co si budeme totiž povídat: cpát se často sladkým, a ještě smaženým, nikdy nic dobrého nepřineslo. Proto je dobré najít variantu, která se chuťově smaženým donutům velmi podobá, a přitom se dá považovat za o něco zdravější verzi. Přesně takové jsou pečené donuty. A víte co? Nejenže jsou od smažení oproštěny, navíc jsou mnohem rychlejší na přípravu. Vše od vyndání surovin až po první kousnutí totiž stihnete do 1 hodiny,“  láká Markéta Lorencová.

Blog: Neplecha na plechu
Porce: 14
Příprava: 1 hodina

Ingredience na těsto: 40 g vanilkového cukru, 15 g čerstvého droždí, 300 g hladké mouky, 250 ml mléka, 60 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 žloutek, kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
Na zdobení si připravte: 180 g moučkového cukru, 40 ml šťávy z krvavých pomerančů, 1 plátek krvavého pomeranče, 50 g hrubě mletých pistácií, zlatou sušenku

Postup:

  • Odvažte si všechny suroviny. Budete z nich totiž postupně odebírat a jejich odvážení je tak důležité, aby se gramy nepopletly.

  • Na dno větší mísy nasypte cukr, nadrolte droždí a metličkou míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu mouky, žloutek, vejce, rozehřáté máslo a nastrouhanou citronovou kůru. Pak po troškách přilévejte vlažné mléko a kvedlačkou míchejte dohladka. Na závěr přisypte zbylou mouku a kvedlačkou pečlivě umíchejte těsto dohladka. Díky zamíchání mouky do těsta nadvakrát vznikne tekuté, ale přesto hutné těsto, které nebude mít hrudky. Hotové těsto nechte 5 minut odpočinout.

  • Než těsto odleží, vymažte plech na pečené donuty olejem.

  • Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s indiánovou hubičkou a plech jím naplňte. Nyní nechte těsto 20 minut kynout. Na plnění plechu je lepší použít látkový sáček. Těsto, přestože je tekuté, je totiž poměrně tuhé, a tak je potřeba sáček stlačovat větší silou. Látkový sáček tento tlak udrží, jednorázový s tím může mít problém a může indiánovou hubičku vytlačit nebo celý prasknout.

  • Troubu dejte vyhřívat na 160 °C.

  • Vykynuté donuty vložte do trouby a pečte při 160 °C zhruba 15 minut.

  • Hotové donuty vyklopte na mřížku, kde si chvilku odpočinou.

  • Nyní umíchejte polevu. Šťávu z pomerančů zahřejte v kastrolku tak, aby byla horká. Do misky prosejte moučkový cukr, nalijte na něj horkou šťávu a rychle lžičkou dohladka umíchejte. Poleva velmi rychle schne, proto ji nenechávejte dlouho stát. V polevě namočte donuty a dozdobte je kousky pomeranče, oříšky a zlatou sušenkou.

Tvarohový jahelník s lesními plody

„Nejraději jahelník položím doprostřed stolu a pustíme se do něj lžícemi. Po vychladnutí se dá nakrájet na kousky a vzít ho i jako svačinu na výlet, do školy nebo do práce,“ doporučuje Lucie Nováková.

Blog: Buchta v troubě (recept z Neobyčejné kuchařky)
Počet porcí: 4–6 
Doba přípravy: 60 minut
Forma: Zapékací miska o rozměrech 20 × 20 cm

Ingredience: 150 g jáhel (váha v suchém stavu) – cca 500 g váha po uvaření, sůl, 40 g másla (kousek na vymazání a zbytek na dokončení), 2 vejce, 250 g polotučného tvarohu ve vaničce nebo ricotty, 75 g medu, 200 g lesních plodů (mražených nebo čerstvých), 10 g třtinového cukru

Postup:

  • Jáhly vsypte do sítka a dvakrát je spařte vroucí vodou (pro plnější chuť vařte jáhly v mléce). Vařte je v 2,5 násobku lehce osolené vody doměkka. Trvá to 1215 minut. Jáhly nechte lehce zchladnout.
  • Mezitím si kouskem másla vymažte zapékací misku.
  • Začněte předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  • Uvařené jáhly rozmíchejte s vejci, tvarohem a medem
  • Polovinu jáhlové směsi nalijte do zapékací misky. Uhlaďte, nasypte lesní plody a zalijte zbylými jáhlami.
  • Poklaďte plátky zbylého másla a posypte cukrem.
  • Pečte 45 minut a poté zapékejte 5 minut pod grilem.

Tip na obměnu: Lesní plody vyměňte na jaře za rebarboru (jáhlový základ více doslaďte), v létě za zralé meruňky či jahody, na podzim sáhněte po hruškách či švestkách a v zimě ovoňte jáhly skořicí a dejte vrstvu jablek a rozinek.

Pistáciová roláda

„Tato roláda má všechno: křupavý element v podobě oříšků schovaných pod svěží ruby čokoládou, krásně nadýchaný, vláčný piškot a na jazyku se rozpouštějící čokoládový krém z bílé čokolády, který vás pohladí na duši. Zkrátka neodolatelná kombinace,“ usmívá se Ivana Jindřichová.

Blog: Cat&Cook

Na jednu roládu budete potřebovat:

Piškot: 200 g vajec (cca 4 ks), 125 g cukru krupice, 100 g hladké mouky typ 00, 25 g najemno namletých pistácií, 2 lžíce oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu
Čokoládová ganache: 300 g kvalitní bílé čokolády, 600 g smetany ke šlehání
Na polití: 230 g ruby čokolády, 30 g kakaového másla / rostlinného oleje (či podle potřeby), 35 g nasekaných pistácií (příp. mandlí), 200 g malin na náplň a ozdobu

Postup přípravy čokoládové ganache, kterou připravte den předem:
  • Pokud nemáte čokoládové pecky, čokoládu nalámejte či nakrájejte na co nejmenší kousky.
  • Smetanu přiveďte za stálého míchání k bodu varu a ihned sundejte z plotny. Počkejte pár vteřin a přelijte s ní čokoládu. Nechte stát zakryté talířkem či pokličkou cca 10 minut.
  • Poté stěrkou vymíchejte dohladka (nepoužívejte metličku, vnesla by do ganache vzduch). Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Aby byl krém opravdu dokonale hladký, na závěr ganache tzv. emulgujte tyčovým mixérem. Tuto techniku používají profesionální cukráři a pomáhá propojit smetanu s čokoládou.
  • Čokoládový krém přikryjte potravinovou fólií tak, aby byla přilepená na povrchu ganache a nechte vychladnout. Poté vložte do lednice minimálně na 5 hodin, ideálně přes noc, aby se směs hezky stabilizovala. 
  • Až budete mít vychlazenou roládu (viz níže), dodělejte krém. Ganache je potřeba šlehat velmi opatrně a ne úplně do tuha, byla by totiž zrnitá. Proto ji šlehejte 1–2 minuty na střední stupeň pomocí ručního šlehače nebo pomocí balónové metly u stolního robota. Po našlehání ji vložte na chvíli do lednice. Tam sama ještě trochu zhoustne a zpevní se.

Postup při přípravě rolády: 

  • Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem (ideálně aby trochu vykukoval ven).
  • Vejce společně s cukrem mixujte cca 10 minut do husté pěny. Pěna musí být krásně světlá, nadýchaná a jen pomalu stékat ze stěrky, proto tomu určitě nechte potřebný čas. V mezičase přilijte vanilkový extrakt. Hmota musí být vyšlehaná opravdu dobře, to je základ úspěchu. Správně vyšlehaná pěna je úplně světlounká a téměř nestéká ze stěrky.
  • Hladkou mouku přes síto přesypte do mísy s vyšlehanými vejci a přidejte pistácie. Stěrkou směs jen lehce podebírejte, aby se mouka rovnoměrně rozpustila a neměli jste v těstě hodně hrudek.
  • Až budete mít směs krásně homogenní, přilijte olej a opět zlehka stěrkou vymíchejte. Takto připravenou směs nalijte na plech a zarovnejte.
  • Pečte asi 10 minut do vnitřní teploty 90 °C. Mezitím si připravte čistou utěrku. Hotový piškot nechte po vyndání z trouby 5 minut odpočinout a poté ho překlopte na utěrku. Opatrně stáhněte pečicí papír a zabalte do utěrky jako roládu. Takto piškot nechte v utěrce zcela vychladnout. Tím, že roládu takto zabalíte, zabráníte případnému popraskání při balení s krémem.
  • Roládu opatrně rozložte a odstraňte utěrku. Potřete ji našlehaným čokoládovým krémem (malou část si schovejte na ozdobu) a poklaďte malinami (pár si jich schovejte na ozdobu). Ideální je každou malinu překrojit napůl. Roládu opatrně zabalte tak, aby byla co nejdelší – balte tedy od delší strany. Do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou (zdobičkou) naneste zbytek krému a vložte do lednice.
Finalizace:
  • Roládu také vložte do lednice, aby byla studená, až ji budete polévat.
  • Připravte si vodní lázeň. Do kastrůlku, na který vám pevně pasuje ohnivzdorná miska, nalijte asi 1,5–2 cm vody. Čokoládové pecky (příp. nalámanou čokoládu) vložte do mísy umístěné na hrnci. Opravdu by nikde neměla být ani mezírka, protože pára, která se začne tvořit, by se srazila v čokoládě a ta by ztratila svou sametovou hebkost. Vodu ohřívejte při střední teplotě a stěrkou přitom míchejte rozpouštějící se čokoládu. Nyní záleží na hustotě čokolády. Na polití je potřeba spíš tekutější čokoláda, proto ji nyní začněte ředit kakaovým máslem nebo rostlinným olejem. Odrazit se můžete od gramáží v surovinách. Vždy ale přidejte jen trochu a promíchejte. Až bude čokoláda relativně tekutá, misku opatrně, ale svižně, sundejte z vodní lázně mimo unikající páru, aby se v čokoládě nesrazila. Misku zespoda otřete a do čokolády nasypte oříšky.
  • Čokoládu nechte trochu zchladnout a polijte jí vychlazenou roládu. Ideální je položit si roládu na plech na mřížku, abyste zbylou čokoládu mohli pak z plechu pohodlně slít a případně znovu použít. Pomocí stěrky rozprostřete čokoládu i na boky a vložte opět do lednice, aby čokoláda zatuhla.
  • Asi po 30 minutách vyndejte roládu a krém ve zdobicím sáčku. Roládu ozdobte podle fantazie a podávejte. 

Sdílet článek

Sladké pečení Sladké polevy Sladká snídaně Sladká jídla Zásoby ze spíže Foodblogeři a foodblogerky
reklama
    • Facederma - HAIRPLUS – sérum na růst řas a obočí
    • KOUPIT
    • Facederma - Liftingový krém pro vyhlazení vrásek a zpevnění
    • KOUPIT
    • Facederma - Tělový olej s hedvábím na krk a dekolt
    • KOUPIT
    • Facederma - Sérum s vitamínem A
    • KOUPIT

Související články