Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šlehačkové kroužky podle Besky: Snadné a stejně lahodné jako vanilkové rohlíčky

Šlehačkové kroužky podle Besky
ZDROJ: Se svolením Veroniky Beskydiarové
sdílet:

Péct na Vánoce s Besky? Zní to nebesky, že? Populární kuchařka a vítězka soutěže MasterChef si sice užívá sladké pečení po celý rok, ale Vánoce pro ni mají speciální atmosféru, kterou dotváří pečení (a ochutnávání) cukroví. Jaký recept věnovala Apetitu? Šlehačkové kroužky, jejichž přípravu zvládne úplně každý.

Veronika Besky Beskydiarová vyhrála před třemi lety soutěž MasterChef a snila o tom, že jednou bude mít vlastní pořad o jídle a vaření v televizi. Sen se jí splnil a ona moderuje pořad Ledničko, vyprávěj!. Jaký příběh vypráví její lednička? „Moje lednička se poslední dobou tváří jako Francouz: je v ní kopec másla, smetany, dobrých sýrů, zeleniny a různých hořčic a džemů. Kdybych právě já měla přinést nějakou srdeční surovinu, tak by to byla asi 40% smetana. Z té se dá lehce udělat máslo, chantilly krém anebo s ní vykouzlíte lahodný quiche.“

Je velkou milovnicí sladkého pečení, které zcela neodmyslitelně patří k Vánocům. Čím její Vánoce voní a chutnají, prozradila nedávno v podcastu Bubliny: „Vaječný likér, ten určitě musí být. Vanilkové rohlíčky, to je něco, co naprosto zbožňuji. A samozřejmě salát a řízky. Ale tento rok jsem šťastný člověk, protože poprvé v životě pojedeme do tepla. Chceme ochutnat Vánoce i jinde a uvidíme, jestli Ježíšek přijde i pod palmy.“

Jaké cukroví Besky nejčastěji peče a jaký recept by doporučila nám? „Peču základní cukroví. V naší rodině milujeme perníčky, linecké a samozřejmě vanilkové rohlíčky, které jsou ale trochu pracnější. Proto mám pro vás recept na oříškové šlehačkové kroužky, které chutnají téměř identicky a máte je raz dva,“ řekla pro Apetit. Láska ke smetaně je zcela evidentní, pojďme na recept.

Šlehačkové kroužky podle Besky

Na kroužky budete potřebovat: 125 g povoleného másla, 50 g mletých ořechů (lískové/vlašské), 125 g smetany ke šlehání (min. 33%), 200 g polohrubé mouky špetka soli

Na obalení si připravte: 200 g moučkového cukru, 30 g vanilkového cukru

Postup:

  • Máslo s ořechy dejte do mísy robota a plochým hnětačem (K-metlou) utřete dohromady.
  • Postupně vmíchejte smetanu, mouku a špetku soli. Vyšlehejte do konzistentní hmoty. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 5 hodin do lednice.
  • Těsto vyválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na tloušťku 4 mm.
  • Vykrájejte z něj kroužky o průměru 3−4 cm.
  • Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 180 °C na 12−14 minut.
  • Cukry na obalení smíchejte v misce a kroužky v nich hned po upečení obalte.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...