Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovenská cukrářka Petra Tóthová: Být porotkyní soutěže o pečení je můj splněný sen

Petra Tóthová
ZDROJ: Se souhlasem Petry Tóthové, Foto: Pečie celé Slovensko
sdílet:

Úspěšná slovenská cukrářka a designérka dortů Petra Tóthová, která má své fanoušky také v Česku, je poslední měsíce v jednom kole. Ve středu 27. září 2023 jde do prodeje její nová kniha Cukrárna Petry Tóthové. V říjnu se objeví na obrazovkách slovenské televize další série úspěšné soutěže Peče celé Slovensko, kde účinkuje jako porotkyně.

Jako porotkyně oblíbené televizní show působí sympaticky, ačkoli umí říct i nepříjemnou pravdu. Hlavně je znát, kolik toho ví a co všechno v cukrařině sama vyzkoušela.

Být porotkyní vyžaduje dostatek vědomostí, zkušeností a zručnosti, které se promítají do hodnocení. Baví mě to, tenhle pořad je můj splněný sen,“ říká Ivana Tóthová o soutěži Peče celé Slovensko, jejíž třetí řada se ve slovenské televizi objeví na začátku října.

Každá série je jiná, ovšem tato bude velmi vyrovnaná a není v ní nouze o vzestupy, pády i nečekané zvraty. V průběhu nikdo nedokáže odhadnout, kdo nakonec vyhraje,“ odkrývá porotkyně pár detailů z natáčení, kvůli kterému prožila na jaře několik hektických měsíců. Zároveň totiž dokončovala svoji třetí knihu Cukrárna Petry Tóthové, v níž se věnuje klasickým retro dezertům v moderním pojetí. Na trhu bude v září 2023.

Poznatky posbírané na cestách

Petra nezapomíná ani cestovat, v zahraničí nabírá praxi už mnoho let, výčet jejích stáží a kurzů je úctyhodný.

  • V Peru se učila práci s čokoládou
  • v Anglii se zdokonalovala v pečení a zdobení svatebních dortů
  • v USA v modelování květů
  • v Austrálii ve zdobení královskou glazurou, kromě toho navštěvovala prestižní školu Le Cordon Bleu v Londýně.

„Naposledy jsem byla v Curychu, kde jsem se učila umění máslových květů, letos se chystám do Londýna na čarování se šlehačkou a držím si palce, aby mi příští
rok vyšel kurz v Jižní Koreji,“ 
plánuje nadaná cukrářka, která je přesvědčená o tom, že praxe je v její profesi to nejdůležitější – proto se učí od těch nejlepších po celém světě.

Ačkoliv je dnes možné udělat si jakýkoli kurz online, výuku naživo nic nenahradí – to, že někdo přijde a upraví vám ruku při zdobení, povede vás, jako když jste se učili psát, to je ne- nahraditelné,vypráví Petra Tóthová, která nadále pokračuje ve svých kurzech pečení a také se snaží zdokonalovat v natáčení videoreceptů, které přidává na své sociální sítě. Doma ji pak zaměstnává její téměř čtyřletý syn, pro kterého nejčastěji peče jeho oblíbené koblihy.

Copro vás znamená Peče celé Slovensko?

Stát se porotkyní byl můj splněný sen. Když se v Česku začala vysílat první série, věděla jsem, že bude mít úspěch jako ve všech zemích, kde se do té doby objevila. Bylo tak jen otázkou času, kdy se dostane na Slovensko. Být porotkyní není úplně jednoduché, musíte mít dostatečné vědomosti, zkušenosti a zručnost, které dokážete využít při hodnocení, najít v práci ostatních negativa, ale také pozitiva. Jsme hrdí na to, že show je příjemná, krásná a přející.

Zahraniční kurzy vyhledáváte často, navštívila jste je v Peru, USA, Austrálii a mnoha dalších zemích. Jsou pro vás zkušenosti ze zahraničí to nejdůležitější, o co se opíráte v praxi?

Já miluju učit se nové věci a pořád je něco, v čem se dá zlepšovat. Nejlepší samozřejmě je učit se od těch nejlepších, proto se snažím cestovat. Osobní zkušenost je k nezaplacení –  když vám někdo vede ruku, je to podobné, jako když jste se učili psát. Bez toho to nešlo. Takže ačkoliv je dnes už snadné jakýkoliv kurz absolvovat online, osobní praxe je podle mě nenahraditelná. 

Když jste doma, co nejraději vaříte nebo pečete ze slovenské kuchyně?

Miluji jíst a ještě víc miluji péct sladké. Ale vybrat jen jedno jídlo, to nejde! Nejraději mám buchty, pirohy, halušky, koblihy. Peču ráda úplně všechno. Doma často vaří manžel, abych nemusela být stále v práci, tedy v kuchyni. Umí skvěle vařit a dokonce, když vaříme spolu, saháme i po receptech z Apetitu, nedávno jsme podle vás dělali masové kuličky.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: jana.kopecka

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...