Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šneci bývali postním jídlem, dnes jsou vánoční delikatesou. Vyrazte na ně do restaurace nebo je zkuste podle receptu z Café Savoy

Šneci z Café Savoy
ZDROJ: Se svolením Ambiente
sdílet:

Když se řekne tradiční vánoční pokrm, asi vás na první dobrou nenapadnou šneci. Ale je tomu tak – naši předci je konzumovali v rámci adventního půstu jako alternativu k masu a na vánoční stůl je nabízela i Magdalena Dobromila Rettigová. Ač šlo původně o jídlo chudých, dnes jsou šneci vnímáni jako delikatesa, kterou si nedopřejeme každý den. Kam na ně v Praze vyrazit a jak si je připravit doma?

Z postního jídla delikatesou

Šneci patřili dříve mezi postní pokrmy a zimní pochoutky měšťanů, zatímco lidé na venkově po nich sahali v dobách nedostatku. Ve Francii, ve Španělsku a v jiných zemích západní Evropy jsou odedávna široce oblíbení a v posledních letech se začínají vracet i na naše stoly, především v době adventu a na Štědrý den. Připravovat je lze na mnoho způsobů: na česnekovém másle, po burgundsku, ve smetanové omáčce nebo je můžete třeba gratinovat.

  • Proč je jíst? Šnečí maso je chutné, bohaté na bílkoviny a vápník a chudé na tuk a kalorie. Mezi další šnečí delikatesy patří kaviár (vajíčka) a játra – podobně jako třeba u ryb. Polévka ze šneků bývala kdysi považována za posilující stravu pro nemocné a šnečí sliz nachází uplatnění v kosmetickém průmyslu. 
  • Na kterých si pochutnat? Jíst se dá více druhů šneků, zejména těch větších, například u nás dosud běžný hlemýžď zahradní. K oblíbeným druhům chovaným na farmách dnes patří především různé poddruhy hlemýždě kropenatého, původně rozšířeného hlavně ve středomořských zemích. 
  • Jak na ně? Zásadní je nechat šneky pěkně vyhladovět, což může trvat až týden. Živí šneci z farem se obvykle prodávají v hibernovaném stavu, tedy s víčkem. Když si koupíte předvařené, ušetříte si spoustu práce – zbavení slizu a vyhladovění, čištění a samotné vaření (sami o sobě totiž moc nevoní). 
  • Upravení šneci se často podávají ve zvláštních miskách s důlky, nejčastěji po 6 či 12, a/nebo ve vyčištěných a vyvařených ulitách. Ulity se drží speciálními kleštičkami a maso se z nich vybírá malou dvouzubou vidličkou. 

Kde šneky koupit?

Živé šneky nabízejí například šnečí farmy Vlkoš či Nahošovice nebo Šnečí restaurace a farma v Praze. Zvláště v předvánočním čase se však objevují i v nabídce velkoobchodů s potravinami a v obchodech s delikatesami. Tradičně se na šneky chodí také do některých restaurací.

Kam v Praze na šneky?

  • Bílá kráva: „Šneci jsou v Čechách tradiční jídlo o Vánocích a ve Francii po celý rok. Naše šneky marinujeme v masovém fondu s vlašskými ořechy a koňakem, poté zapékáme v bylinkovém másle. Určitě stojí za ochutnání a ideálně s francouzskou bagetou, je to velká dobrota,“ říká Víťa Bajčanová, vedoucí této francouzské restaurace.
  • Les Moules: Ve dnech 24.-26.12. si zde můžete pochutnat na šnečím menu, kde najdete šneky gratinované v česnekovo-bylinkovém másle, v křenovém másle nebo šneky v sardelové nádivce.
  • La Gare: Na menu najdete šneky v této restauraci po celý rok, na Štědrý den si pak můžete pochutnat na šnecích v těchto variantách – po burgundsku s bylinkovým máslem, s hříbkovým ragú a allumette s mořskou solí nebo jako vol au vent se šneky a česnekovým velouté.

Recept na šneky z Café Savoy

Šneci se jako postní jídlo dříve připravovali k obědu čtyřiadvacátého prosince, dnes si je ale můžete v restauracích vychutnat celoročně. Mezi ikony na jídelním lístku patří šneci i ve vyhlášeném pražském podniku Café Savoy. Tým kuchařů je svým hostům servíruje bez ulity, takže si hosté ušetří práci s kleštičkami. Šneci se podávají zapečení s česnekovo-bylinkovým máslem a se strouhankou z bylinek a sýra Gruyère. Zkusíte je letos připravit doma nebo vyrazíte na tuto pochoutku do některé z pražských restaurací?

Množství: zhruba 10 porcí (1 porce = 10 šneků)

Na bylinkové máslo si připravte: 100 g másla, 50 g šalotky nasekané nadrobno, 13 g česneku nasekaného nadrobno, 15 g ploché petržele pokrájené nadrobno, 25 g nastrouhané limetkové kůry, 150 ml šlehačky, 5 g soli

Postup:

  • Na másle zpěňte šalotku a česnek. Stačí lehce, ne dohněda.
  • Proceďte přes cedník do mixéru a přidejte petržel. Pořádně rozmixujte. Pak přes jemné sítko propasírujte zpátky k šalotce a česneku.
  • Smetanu svařte na polovinu a smíchejte se směsí másla, šalotky a česneku. Osolte a přidejte citronovou kůru.
  • Hotovou směs ihned zchlaďte v ledničce nebo v mrazáku. Po částečném ztuhnutí promíchejte a nechte dochladit.

Na vaření šneků: 500 ml slepičího vývaru, 1 kg hlemýždího masa (šneků bez ulit), 600 g cibule nakrájené nadrobno, 250 ml bílého vína, 50 g česneku nakrájeného nadrobno, 10 g čerstvého tymiánu, 2½ g bobkového listu, 10 g soli, 2½ g nového koření

Postup:

  • Všechny ingredience kromě šneků dejte do hrnce, přiveďte k varu a důkladně provařte. Pokud seženete předvařené šneky, vařte je podle instrukcí na obalu. V Savoyi odebírají syrové šneky a ty je třeba vařit zhruba 2 hodiny, do změknutí. Mezitím si můžete přichystat bylinkovou strouhanku.
  • Naservírujte šneky do speciálních zapékacích misek, polijte trochou bylinkového másla a 5 minut zapečte v troubě předehřáté na 180 °C. 
  • Každou porci šneků posypte bylinkovou strouhankou a podávejte s bagetou.

Na bylinkovou strouhanku: 150 g strouhanky, 25 g másla, 2½ g čerstvého tymiánu nakrájeného i se stonky, 15 g ploché petrželky nasekané nadrobno, 5 g čerstvé máty nasekané nadrobno, 100 g nastrouhané citronové kůry

    Postup: 

    • Strouhanku opečte na másle a přesypte do mixéru.
    • Postupně přidejte tymián, petržel, mátu i citronovou kůru.
    • Rozmixujte na prášek a nechte na plechu vyschnout do druhého dne.

    TIP: Bylinkovou strouhanku udělejte den předem, aby dostatečně proschla.

      Skryt pre seznam

      Související recepty

      Související články

      Apetit magazín

      Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
      • Zajímavosti

      Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

      Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
      Podcasty o jídle, které budete žrát
      • Tipy redakce

      Podcasty o jídle, které budete žrát

      Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...