Marek Pavala je nepřehlédnutelný charismatický kuchař a influencer, který na Instagramu baví fanoušky nápaditými videorecepty plnými energie. Stojí také za unikátním projektem Camp Fuego – školou vaření na otevřeném ohni, kde propojuje svou lásku k přírodě s kulinářskou vášní.
Otevřený oheň a unikátní zážitky v Campu Fuego
Camp Fuego je první outdoorová škola vaření v Čechách: v zrekonstruované stodole kousek za Prahou probíhají kurzy vaření pod širým nebem, které jsou obestřeny přitažlivou aurou tajemna. Přesné místo konání se dozvíte až na základě potvrzené rezervace, jisté ale je, že se naučíte připravit menu z prvotřídních surovin za pomoci otevřeného ohně a méně známých kuchařských technik.
„Fuego kurzy jsou moje srdcovka,“ říká Marek Pavala. „Je to náročná, ale vážně zábavná práce. Na příští rok chci náš repertoár rozšířit a začneme, kromě kurzů vaření, nabízet i degustační servírované večeře. Opět vše na otevřeném ohni.“
Jak se slaví tradiční svátky u Pavalů?
Vaření v přírodě je úzce spjato s tradicemi. Nás proto zajímalo, jak Marek Pavala slaví svátky, které patří ke konci roku.
Marku, slavíte svátek sv. Martina?
Ano a tradičně, řekl bych. Na Martina už roky vždycky peču kachnu. Ač je husa větší klasika, nejsem její fanoušek. Husa je málokdy ideálně křehká a šťavnatá, mám raději kachnu. Loni jsem vzal rodinu do jedné vyhlášené restaurace na husí hody. Byli jsme velmi zklamaní, takže se vracím ke kachně pečené doma.
Jak prožíváte Vánoce a které tradice vám přinášejí největší radost?
Atmosféru Vánoc mám rád, přes den jdeme na Kampu zpívat koledy, a večer vařím tradiční rybí polévku podle receptu mé babičky a smažím tunu řízků. Kapra neděláme, jsme řízková rodina. Na letošní Vánoce se vyloženě těšíme, protože naše dcera Matilda už bude mít lehce přes 2 roky a poprvé si je reálně užije: dárky, svítící stromeček a celou tu atmosféru. Chtěl bych, abychom taky společně chodili na půlnoční mši.
Co nesmí chybět na vašem vánočním stole?
Stůl by měl být především svátečně prostřený a plný řízků s bramborovým salátem. Naložené, ručně sbírané lesní houby jsou taky klasika. Moje máma trvá na rybí polévce, tak jsem převzal štafetu po tátovi a vždycky si s ní dám záležet. Kapří hlavy, jikry, mlíčí, tak jak to má být.
Cukroví nepečeme, upřímně. Já ho osobně ani nejím, nemám moc rád sladkosti, až na pár výjimek. Vždycky ho jen trochu koupíme, aby na stole nechybělo. Já mám svátky rád taky proto, že mám chvilku klid a nemusím nonstop řešit práci.
Kulinářské projekty a plány do budoucna
Píšete kuchařky, pořádáte kurzy, máte podcast... Co z toho vás baví nejvíc a na co dalšího se můžeme těšit do budoucna?
Upřímně, nejvíc mě baví natáčení videoreceptů na Instagram. Sice dost bojuju s časem, světlem i prostorem na práci, ale pokaždé, když video dotočím, sestříhám a ozvučím a z myšlenky vznikne to finále, mám radost.
U kuchařek je to podobné, teď pracuju na třetí, bude to další díl Fuega. Část knihy tvoří recepty a část beletrie. Popisuju tam ty nejšílenější příběhy od samého vzniku Campu Fuego až doteď. Mám napsané asi čtyři z deseti a už teď je to jízda.
S Markem Pavalou se můžete osobně setkat v sobotu 2. 11. na 4. ročníku víkendového festivalu ELLEphoria. V tak trochu jiném rozhovoru vás přesvědčí, že vaření je sexy, a dozvíte se, co udělat proto, abyste se vařit naučili. Po skončení vystoupení na hlavním pódiu v Cubex Centru Praha budete mít možnost položit mu pár otázek v Q&A zóně pro návštěvníky.