Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Středověké kaše frumenty a varmuža aneb Výživná jídla za pár korun

Frumenty a varmuža
ZDROJ: Deryn Macey/Unsplash
sdílet:

Kaše patřily k nejkonzumovanějším pokrmům středověku u nás i v zahraničí. Jaké druhy se připravovaly? Co si představit pod názvy frumenty, muzika nebo varmuža? A jak si takovou typickou středověkou kaši připravit?

Kde se vzala kaše frumenty?

Frumenty je teplá obilná kaše z pšenice nebo ječmene. Ačkoli jde o slavné středověké jídlo, jeho kořeny sahají mnohem dál do historie.

  • Bohatí staří Římané používali pšeničnou krupici k přípravě tzv. punské kaše, která se vařila v podstatě stejně jako frumenty, jen byla zahuštěna vejcem a přidával se do ní med a sýr.
  • Pád Římské říše ale neznamenal konec tehdejších gastronomických tradic. Naopak. Přežily prostřednictvím kuchyní různých národů, které v následujících staletích osidlovaly Evropu a které je přijaly za své. Různé regionální druhy obilných kaší se dostaly i do kuchařských knih.
  • Během vrcholného a pozdního středověku se frumenty staly důležitým pokrmem zejména v bohatších domácnostech a na královských hostinách. Často se podávaly jako příloha ke zvěřině či jiným masům, které během postních dnů nahradily ryby.
  • Existovala sladká varianta, kdy se obilniny vařily v mléce, nebo slaná verze s použitím vývaru. Levnější obdobou této pšeničné kaše byla kaše z prosa.

[[nid:40741]]

Tisíc tváří kaše frumenty

Jak už jsme zmiňovali výše, každý národ měl svou variantu obilné kaše, která se něčím odlišovala.

  • Sasové prý upřednostňovali ječmen před pšenicí, což se projevilo v přípravě jejich kaše.
  • Normané do kaše přidávaly vejce, cukr a šafrán. A také ji jako první začali podávat k pokrmům ze zvěřiny.
  • Italská verze navrhuje nahradit pšenici rýží a kromě šafránu využívá další druhy koření.
  • I ve starověké Persii připravovali podobnou kaši z vařené drcené pšenice a kyselého mléka, která se dodnes v tamních kuchyních používá jako základ polévky.
  • Řecké trahanas a turecká tarhana jsou tradiční kaše z drcené pšenice a fermentovaného mléka nebo jogurtu, které se vytvarují do šišek a suší, aby se z nich později uvařila hustá kašovitá polévka se zeleninou. 
  • Podobně se připravuje i kuťa – tradiční pokrm východoevropských zemí z pšenice, máku, medu a dalších dochucovadel jako například ořechů nebo rozinek.
  • V Rusku pak mají jídlo zvané kasha, což je typicky snídaňová kaše většinou z pohankových krup. A stejně jako frumenty, podává se na sladko, ale i na slano s houbami, smaženou cibulí a zeleninou.

Vyzkoušejte klasický recept na frumenty

Doby dávno minulé mají své kouzlo a tahle kaše vás možná přesvědčí o tom, že ukrývají spoustu inspirace na snadná a výživná jídla, která nestojí moc peněz. Jako třeba následující verze frumenty s domácím mandlovým mlékem.

Ingredience:

  • 1 šálek bulguru nebo drcené pšenice
  • 2-3 šálky mandlového mléka
  • 1 šálek vody
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka šafránu (volitelné)

Postup:

  1. Smíchejte šálek vody a šálek mandlového mléka se solí a bulgurem. Přiveďte směs k varu a vařte 20 minut, aby se tekutina plně vstřebala.
  2. Mezitím nechte louhovat špetku šafránu ve zbylém mléce.
  3. Když je bulgur uvařený, přidejte k němu mléko se šafránem a promíchejte. Opět přiveďte k varu a poté stáhněte z plotny.
  4. Podávejte samotné nebo ozdobte medem, datlemi či jiným sušeným ovocem.

Muzika a varmuža: České varianty frumenty, nebo úplně jiná jídla?

I na našem území se jedly obilné ale také luštěninové a ovocné kaše. Ty obilné byly jídlem chudých a nejčastěji se připravovaly z nahrubo umleté pšenice, žita, prosa, ovsa nebo strouhaného tvrdého chleba vařeného ve vodě či v mléce.

  • Například ve středověké kuchařce Bavora Rodovského z Hustiřan lze najít desítky receptů na nejrůznější kaše se zajímavými názvy.
  • Jméno kločinka nebo hnedka patřilo jáhlové kaši, režná kaše se připravovala z ječných krup a nechyběla ani varmuža – kaše z vařeného ovoce, ochucená medem a kořením.
  • Pojmem varmuža se však označovala i kaše obecně, proto kromě sladké varmuži známe i slanou variantu z krupice s cibulí, vejcem, mlékem a opečenou slaninou.
  • Sladké varmuži byla podobná byla i staročeská muzika, která se nejčastější podávala jako štědrovečerní dezert.
  • Muzika se vařila ze sušeného ovoce (nejčastěji švestek a křížal) namočeného přes noc, ke kterému se přidal cukr, skořice, badyán, hřebíček, také šťáva z citronu, trochu rumu, rozinky a ořechy.

Zdroj informací: A Dollop of History, kniha Magdaleny Beranové Jídlo a pití v pravěku a ve středověku

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín