Pečené cukroví máte už asi všechno hotové, a nyní přichází čas na nepečené, které nepotřebuje čas na rozležení, takže si na něm můžete pochutnat hned. Jedna z tradičních nepečených pochoutek má své kořeny na Slovensku a možná ji znáte jako šuhajdy. Jak je připravuje oblíbená cukrářka Veronika Besky Beskydiarová?
V roce 2021 vyhrála soutěž MasterChef Česko a velmi rychle se stala jednou z nejpopulárnějších kuchařek a cukrářek u nás. Vaří a peče před kamerou i na svých kurzech, vydává kuchařky. Besky zkrátka jede! A jaký má vztah k Vánocům? „Vánoce mám od dětství spojené s vůní vanilky, s rozsvíceným stromečkem a nekonečnou pohodou. Pamatuji si, jak jsme s maminkou vždy pekly linecké cukroví – ona vykrajovala, já ujídala těsto. Dnes se snažím tyto krásné okamžiky předat dál a každý rok k nim něco přidat. Třeba společné zdobení perníčků a tvoření perníkové chaloupky. Vánoce pro mě ale nejsou jen o cukroví a dárcích, ale hlavně o zastavení a o chvílích, kdy jsme opravdu spolu.“
Když jsme s Besky mluvili o Vánocích, prozradila nám nejen recept na své oblíbené šlehačkové kroužky, ale také na rychlé čokoládové šuhajdy.
Šuhajdy: Tradiční čokoládové košíčky
Na Slovensku patří tyto čokoládové košíčky plněné ořechovou náplní mezi nejoblíbenější cukroví už po generace. Kdysi se do nich používal ztužený tuk a vršek zdobil oříšek (později dokonce knoflík z barevné lentilky). Besky je dnes připravuje z másla (a o to lepší jsou). Co se ale nezměnilo, je rychlost přípravy a tak lahodný výsledek, že o poslední kousky budete muset v rodině losovat. Nebo si připravíte novou dávku a ozdobíte je podle svých preferencí: můžete zkusit kandovanou citrusovou kůru nebo sušené brusinky.
Šuhajdy podle Besky
Na šuhajdy si připravte: 400 g hořké čokolády, 200 g másla, 50 g vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, 30 g strouhaného kokosu, 20 ml 33 % smetany ke šlehání, 15 g másla, 2 lžičky rumu
Na ozdobení: sušený kokos, pistácie, pekany nebo klasické lentilky
Postup:
- Čokoládu rozpusťte s máslem ve vodní lázni. Na dno papírových košíčků dejte lžičku rozpuštěné čokolády a nechte ztuhnout v lednici.
- Mezitím si připravte ořechovou náplň. Do mísy nasypte rozmixované ořechy, kokos a moučkový cukr. Zalijte je horkou smetanou, ve které jste rozpustili 15 g másla. Do směsi přidejte rum a vše dobře promíchejte. Pokud je náplň příliš řídká, přisypte ještě trochu ořechů.
- Košíčky, ve kterých mezitím čokoláda trochu ztuhla, naplňte ořechovou náplní a zalijte zbytkem čokolády. Jemně s nimi poklepejte, aby se čokoláda po povrchu rovnoměrně rozlila. Nakonec posypte libovolnou posypkou a dejte je alespoň na hodinu chladit do lednice.