Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šuhajdy podle Besky: Nepečené čokoládové košíčky s ořechovou náplní budete muset do Vánoc chránit vlastním tělem

Besky
ZDROJ: Se souhlasem Veroniky Beskydiarové
sdílet:

Pečené cukroví máte už asi všechno hotové, a nyní přichází čas na nepečené, které nepotřebuje čas na rozležení, takže si na něm můžete pochutnat hned. Jedna z tradičních nepečených pochoutek má své kořeny na Slovensku a možná ji znáte jako šuhajdy. Jak je připravuje oblíbená cukrářka Veronika Besky Beskydiarová?

V roce 2021 vyhrála soutěž MasterChef Česko a velmi rychle se stala jednou z nejpopulárnějších kuchařek a cukrářek u nás. Vaří a peče před kamerou i na svých kurzech, vydává kuchařky. Besky zkrátka jede! A jaký má vztah k Vánocům? „Vánoce mám od dětství spojené s vůní vanilky, s rozsvíceným stromečkem a nekonečnou pohodou. Pamatuji si, jak jsme s maminkou vždy pekly linecké cukroví – ona vykrajovala, já ujídala těsto. Dnes se snažím tyto krásné okamžiky předat dál a každý rok k nim něco přidat. Třeba společné zdobení perníčků a tvoření perníkové chaloupky. Vánoce pro mě ale nejsou jen o cukroví a dárcích, ale hlavně o zastavení a o chvílích, kdy jsme opravdu spolu.“

Když jsme s Besky mluvili o Vánocích, prozradila nám nejen recept na své oblíbené šlehačkové kroužky, ale také na rychlé čokoládové šuhajdy.

Šuhajdy: Tradiční čokoládové košíčky

Na Slovensku patří tyto čokoládové košíčky plněné ořechovou náplní mezi nejoblíbenější cukroví už po generace. Kdysi se do nich používal ztužený tuk a vršek zdobil oříšek (později dokonce knoflík z barevné lentilky). Besky je dnes připravuje z másla (a o to lepší jsou). Co se ale nezměnilo, je rychlost přípravy a tak lahodný výsledek, že o poslední kousky budete muset v rodině losovat. Nebo si připravíte novou dávku a ozdobíte je podle svých preferencí: můžete zkusit kandovanou citrusovou kůru nebo sušené brusinky.

Šuhajdy podle Besky

Na šuhajdy si připravte: 400 g hořké čokolády, 200 g másla, 50 g vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, 30 g strouhaného kokosu, 20 ml 33 % smetany ke šlehání, 15 g másla, 2 lžičky rumu 

Na ozdobení: sušený kokos, pistácie, pekany nebo klasické lentilky 

Postup: 

  • Čokoládu rozpusťte s máslem ve vodní lázni. Na dno papírových košíčků dejte lžičku rozpuštěné čokolády a nechte ztuhnout v lednici.
  • Mezitím si připravte ořechovou náplň. Do mísy nasypte rozmixované ořechy, kokos a moučkový cukr. Zalijte je horkou smetanou, ve které jste rozpustili 15 g másla. Do směsi přidejte rum a vše dobře promíchejte. Pokud je náplň příliš řídká, přisypte ještě trochu ořechů.
  • Košíčky, ve kterých mezitím čokoláda trochu ztuhla, naplňte ořechovou náplní a zalijte zbytkem čokolády. Jemně s nimi poklepejte, aby se čokoláda po povrchu rovnoměrně rozlila. Nakonec posypte libovolnou posypkou a dejte je alespoň na hodinu chladit do lednice.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...