Jeho recepty jsou neprůstřelné, jeho cukroví i sladké dobroty mají tak dokonale vyváženou chuť, že na nich vzniká sladká závislost. A má recept vážně k jakékoli příležitosti. Jestli stále netušíte, o kom je řeč, tak vězte, že o vyhlášeném cukráři Josefu Maršálkovi. A příležitost, která si vyloženě říká o sladké pečení, je nadcházející svátek svatého Martina. Zkusíte si upéct martinské rohlíčky podle mistra?
Josef Maršálek o cukrařině říká, že byla jako spící princezna, ale začíná se to měnit. A my se domníváme, že na tom má lví podíl. A také prohlašuje, že zákusky tělu prospívají, ale musí být kvalitní. Nemůžeme než souhlasit. I proto jsme jej požádali o recept na ty nej martinské rohlíčky, které budou dokonalou sladkou tečkou svatomartinských oslav. Plní je ořechovou náplní, do které přidává jogurt, a my se nemůžeme dočkat, až je vyzkoušíme. Co vy?
Svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka
Na těsto budete potřebovat: 240 g hladké mouky, 30 g cukru krupice, 125 g másla, 1 žloutek (vejce velikosti M), 2 g soli, 50 g mléka, 10 g droždí
Na ořechovou nádivku si připravte: 200 g bílého jogurtu, 120 g jemně mletých ořechů, 75 g třtinového cukru, 25 g rumu, 1 g mleté skořice
Na dokončení: 1 vejce, moučkový cukr s vanilkou na obalení
Postup:
- Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nemusíte jej za každou cenu „přetěžovat“, stačí zamíchat, a jakmile se nelepí, je hotovo. Rozdělte ho na třetiny a přikryté nechte v lednici asi 20 minut odpočívat.
- Mezitím si připravte náplň smícháním všech ingrediencí.
- Každou třetinu odpočinutého těsta rozválejte na pomoučené ploše do tvaru kruhu o průměru asi 20 cm. Rádýlkem nakrájejte kruh na 8 stejných kousků (jako pizzu). Do širší části dejte porci náplně, okraje přehněte přes náplň a poté zatočte směrem ke špičce.
- Takto vytvořené rohlíčky odkládejte na plech vyložený papírem na pečení. Poté je potřete vajíčkem a pečte v rozehřáté troubě na program horkovzduch na 180 °C dozlatova. Po upečení je posypte směsí cukru a vanilky.
Zdroje: Dvojka.rozhlas.cz, Ceskobudejovicky.denik.cz, Apetit, Gourmetacademy.cz