0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švýcarská kuchyně: Jaké pokrmy můžete ochutnat?

Sýrové fondue s bramborami a klobáskami
ZDROJ: Angela Pham, Unsplash
sdílet:

Rozlohou malé Švýcarsko překvapuje pestrostí svých chutí, které nezapřou vliv sousedů. Pokrmy jsou většinou jednoduché a velmi syté. Horalé se v minulosti naučili chytře využívat nejdostupnější a současně velmi výživné suroviny – brambory, sýry a uzeniny. V oblastech kolem jezer obohacují místní jídelníček také sladkovodní ryby.

Francouzsky hovořícím oblastem kralují sýrové pokrmy, jako jsou například fondue, raclette nebo různé slané koláče, z německy hovořících regionů pochází bramborové rösti a v sousedství s Itálií se těší oblibě těstoviny.

Řekněte sýr!

Fondue

  • K nejznámějším pokrmům patří bezesporu fondue, které je populární také v sousední Francii. 
  • Horká směs rozpuštěných sýrů s vínem, ve které se namáčí kousky pečiva napíchnuté na dlouhé vidličce, představuje dokonalou příležitost, jak posedět s přáteli u jednoho stolu po celý večer bez toho, abyste odbíhali pro další jídlo.
  • Sýry, které chcete rozpouštět, musejí mít dostatečný obsah tuku v sušině. Pokud chcete kombinovat více různých druhů, neměly by se chuťově přebíjet. Pokud si nejste jistí, zajděte do specializované prodejny, kde vám poradí. Typické švýcarské fondue obsahuje ementál a gruyére. Více se dozvíte v článku níže.

Raclette

  • Za objev tohoto pokrmu vděčíme švýcarským pastýřům, kteří se po únavném dni v horách posilňovali sýrem napíchnutým na klacek a rozpečeným nad žhavými uhlíky. Sýr se jí s bramborami, nakládanou zeleninou a pečivem.
  • Sýr raclette je polotvrdý, plnotučný, dobře vyzrálý, aromatický s kořeněnou příchutí.
  • Klacky, které používali pastýři na rozpékání, dnes již nepotřebujete. Na raclette se používají rakletovací grily. Mívají vrchní desku z mramoru nebo litiny, která vydává teplo, a pod ni se umisťují litinové nebo teflonové pánvičky se sýrem. S jednoduchou obměnou snadno připravíte raclette i doma v troubě.

 

Co ještě ochutnat

Telecí maso a bramborové rösti 

Švýcarské geschnetzeltes, tedy telecí maso s houbami ve smetanové omáčce, patří k další klasice švýcarských jídelníčků. S tímto luxusním pokrmem se setkáte třeba v Curychu a ve větších městech. Jako přílohu k nim dostanete rösti: placky z brambor podobné našim bramborákům. Švýcarské rösti jsou dokřupava opečené, brambory se nestrouhají, ale krájí na drobné nudličky. 

Makarony se sýrem

Älpermagronen, švýcarská obdoba proslulých mac and cheese zahrnuje co dům dal. Těstoviny do Alp pronikly po vybudování gotthardského železničního tunelu a horalé je zapékali s bramborami a pořádnou vrstvou sýra. V modernější variantě se gratinované těstoviny podávají s jablečnou omáčkou a smaženými cibulovými kroužky. Často se s nimi setkáte v nabídce restaurací a vysokohorských středisek.

Sýrový koláč

A zase ten sýr. Käsewähe je švýcarskou odpovědí na francouzský quiche. Náplň ze sýra, smetany a vajec se zapéká na tenkém, křupavém korpusu. Sýrový koláč patří k základním kouskům jídelníčku Švýcarů především v chladnějších měsících roku.

Sušená šunka

Bündnerfleisch, také známý jako Bindenfleisch, Grisons Meat nebo Viande des Grisons, je sušená hovězí šunka ve tvaru obdélníku, která se vyrábí v kantonu Graubünden. Před sušením se namáčí do slaného bylinkového nálevu.

Ticínské rizoto a dršťkovka

V nejjižnějším švýcarském kantonu Ticino je úředím jazykem Italština. Oblast je samozřejmě ovlivněná Italskou kuchyní. Mezi oblíbené pokrmy tady patří rizoto s bílým vínem a pravými hřiby, které je o něco řidší než to ‚pravé‘ italské. Delikatesou je v Ticinu i polévka busecca ticinese, kde hrají hlavní roli dršťky.

Talíř plný masa

Bernerteller je talíř se studeným i teplým masem (vepřové jitrničky, slanina, různé druhy šunky, uzené vepřové, koleno a hovězí jazyk). Podává se s fazolemi, kyselým zelím a bramborami.

Salát z polníčku

Nüsslisalat najdete ve Švýcarsku téměř v každém lístku. Jde o salát s polníčku, který je někdy předkrmem a někdy hlavním jídlem. Verzí je mnoho, v jedné z nich najdete třeba vařené vejce, červenou řepu a slaninu.

Kroupová polévka

V Graubündenu si můžete pochutnat na polévce Gerstensuppe. Vydatná polévka obsahuje kroupy, pórek, celer, mrkev a další suroviny na klasický vývar.

Švýcarsko nasladko

Jestli si po hlavním chodu budete chtít dát ještě dezert, raději si povolte knoflíky na kalhotách. Stejně jako hlavní chody, i švýcarské dezerty jsou syté a vydatné. Každá oblast má své favority, připomeňme si alespoň ty neznámější.

  • Birnbrot je sladký závin, který se bohatě plní sušenými hruškami, odtud název „hruškový chléb“. Recept se region od regionu liší, a tak v těstě najdete nejen hrušky, ale i jiné sušené plody jako rozinky, fíky, jablka či vlašské ořechy. 
  • Dalším tradičním dezertem je bündner nusstorteOřechový koláč je tradičním dezertem ve švýcarském kantonu Graubünden. Původní recept vyžadoval ořechy vmíchat přímo do těsta, modernější varianta se skládá z klasického křehkého těsta plněného směsí karamelu, smetany a vlašských ořechů.

 

  • Alpy, hodinky, sýr a… čokoláda! Čtyři věci, které se vybaví snad opravdu každému, když se řekne Švýcarsko. Luxusní čokoláda představuje pro turisty tak lákavý artikl, že se po celé zemi pořádají výlety do „továren na čokoládu“, kde si můžete vlastnoručně vyrobit sladkou pochoutku, od lanýžů přes pralinky až po celou tabulku velejemné čokolády. A pokud vás neužije na sýry, vězte, že úžasné fondue se dá připravit také z rozpuštěné čokolády a kousků ovoce.
  • Swiss Roll neboli švýcarská roláda je pořádný chyták. Navzdory svému názvu vznikla v 19. století pravděpodobně na území tehdejšího Rakouska-Uherska. Některé zdroje také uvádějí, že její původ bychom naopak měli hledat ve staré Anglii. A co má tedy společného se Švýcarskem v názvu? Snad bohatou krémovou náplň, která v nadýchaném piškotovém těstě připomíná zasněžené vrcholky Alp a horské vánice.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč