Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

„Talent, který se jen tak nevidí,“ řekla slavná cukrářka o Vojtovi Vrtiškovi při křtu jeho knihy

Křest knihy Vojty Vrtišky
ZDROJ: Kristýna Hadačová
sdílet:

Vítěz soutěže Peče celá země Vojtěch Vrtiška pokřtil svou novou knihu nazvanou jednoduše Kuchařka. Kmotrou se stala cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která o mladém cukráři prohlásila, že mnoho talentů jako on ve své praxi nepoznala.

Kuchařka plná inovativních receptů

Na své sladké kuchařce Vojtěch Vrtiška pracoval dlouho. „Jsou to recepty, které vznikaly v průběhu posledních pěti let. Nejsou vytvořené podle žádné předlohy, ale vymyšlené od začátku do konce,“ říká Vojtěch, který do knihy seskládal šedesát dezertů, které jsou pro něj typické. Kdo zná jeho práci, asi tuší, že obyčejné zákusky tady nenajdete.

Vojtěch však myslel i na ty, kteří by si na složitější recepty a cukrářské výzvy netroufli – každý recept tak má i svou zjednodušenou verzi. „Je tedy na každém z vás, jestli si vyberete složitější nebo jednodušší verzi, kterou zvládne v podstatě každý. Základní chuť bude stejná,“ říká autor kuchařky s tím, že do knihy vložil vše, co se za léta svého pečení naučil. A milovníci sladkého pečení mohou na jeho zkušenostech stavět a posouvat se výš až ke složitějším technikám.

Knihu vítěze soutěže Peče celá země pokřtily cukrářka Mirka van Gils Slavíková, moderátorka Tereza Bebarová a profesorka Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy, kde Vojtěch studuje medicínu. Zatím zvládá obojí – náročné studium i cukrařinu a s ní spojené aktivity včetně kurzů pečení. Podle Mirky van Gils Slavíkové by byla velká škoda, kdyby sladkou profesi vzdal. „Za chvíli to bude padesát let, co jsem v tomto oboru, a musím říct, že za tu dobu jsem nepotkala mnoho talentů, jako je Vojta,“ prohlásila uznávaná cukrářka.

Dezert podle babiččina receptu s moderním twistem

Na křtu Vojta servíroval dezert, který vytvořil přímo pro IPPA Café. Vycházel z babiččina receptu na kefírovou buchtu, starého 70 let, ale babička by ho prý nepoznala: „Ti, co mě sledují, vědí, že mám rád twist klasických receptů, určitou kontroverzi a zároveň se rád vracím do svého dětství, kdy jsem pekl se svojí maminkou a babičkou.“ V jeho podání je to zářivě oranžový luxusní zákusek se závojem z bílého čaje a jedlým zlatem, ve kterém kombinuje crunchy s broskvemi, broskvový kefírový korpus, mousse z kefíru a bílého čaje, broskvový gel a broskvové glazé. 

Pokora a radost z pečení

A co je v cukrařině důležité? Podle Vojtěcha je třeba k řemeslu přistupovat s pokorou, protože jakmile si začnete myslet, že všechno umíte, zaručeně se vám něco nepovede. Zároveň je však nutné neztrácet lehkost a radost z pečení. „Na kurzech se setkávám s lidmi, kteří musí mít všechno na gram přesně a zbytečně lpí na každém detailu. Učím je si pečení více užívat,“ říká Vojtěch.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: jana kopecká

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...