Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tatarák není jen český a francouzský: V Koreji do něj přidávají hrušku, v Etiopii máslo. Svůj tatarák má i Německo 

Tatarák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tatarák, ve světě známý také jako steak tartare, je pokrm, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Tento pokrm ze syrového masa má rozmanité regionální variace. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších druhů tataráku z různých koutů světa.

Francouzský steak tartare 

Nejznámější verzí tataráku je bezpochyby francouzský steak tartare.

Tento pokrm se připravuje z jemně nasekaného hovězího (nebo telecího) masa, které se dochucuje hořčicí, kapary, cibulí, worcestrovou omáčkou a často také syrovým vejcem.

  • Podává se obvykle s hranolky nebo opečeným bílým chlebem

Korejský yukhoe 

V Koreji je populární yukhoe, což je tamní verze tataráku připravovaná z hovězího masa.

Maso se nakrájí na tenké proužky a smíchá se sezamovým olejem, zázvorem, sójovou omáčkou, česnekem, cukrem a nastrouhanou hruškou nashi, která dodává jemnou sladkost.

  • Tradičně se podává se žloutkem uprostřed a často i s plátky hrušky nebo asijského hruškového salátu. 

Etiopský kitfo 

Etiopie přináší do hry svou vlastní verzi tataráku, známou jako kitfo.

Tento pokrm se připravuje z hovězího masa, které je jemně nasekané nebo mleté a promíchné s niter kibbeh, což je přepuštěné máslo s kořením.

  • Kitfo se může podávat syrový (tere), středně syrový (lebleb), nebo lehce opečený. Obvykle se servíruje s tradiční etiopskou plackou injera doplněný zeleninou a sýrem ayibe. 

Libanonský kibbeh nayeh 

Libanonci mají svou vlastní variantu tataráku nazvanou kibbeh nayeh.

Tento pokrm kombinuje jemně mleté jehněčí, telecí nebo hovězí maso s bulgurem, cibulí, mátou a kořením jako je skořice a římský kmín.

  • Podává se s olivovým olejem a často se jí s čerstvou zeleninou a arabským chlebem. Je to pokrm, který je často součástí většího mezze stolu. 

Německý Mett 

Mett, nebo také Hackepeter, je německá pomazánka z mletého syrového vepřového masa, které je často smíchané s cibulí, solí, pepřem a někdy i s dalším kořením.

  • Mett se obvykle podává na chlebu nebo housce a často je zdobený kroužky cibule. 

Latinskoamerický carne cruda 

V některých latinskoamerických zemích, jako jsou Chile a Argentina, se připravuje varianta tataráku známá jako carne cruda.

Tento pokrm se skládá z jemně nasekaného syrového hovězího masa s citronovou šťávou, olivovým olejem, cibulí, česnekem a bylinkami jako je petrželka nebo zelený koriandr.

  • Často se podává s opečeným chlebem.

Italská battuta di fassona 

V Itálii, zejména v oblasti Piemontu, je populární verze tataráku známá jako battuta di fassona.

Pokrm se připravuje z jemně nasekaného syrového hovězího masa z plemene skotu Fassona. Dochucuje se olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a často i lanýžovým olejem. Dochucení je jen velmi jemné, aby vynikla chuť masa.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi
  • Zajímavosti

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi

Místo zlatavého ležáku sklenice pěny – Američani šílí po českém mlíku! Zatímco dříve by hosté za oceánem takový „špatně natočený“ půllitr okamžitě vraceli na výčep, dnes se z něj stal vyhledávaný zážitek. Jak si tradiční české čepování piva...