Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tatarská kuchyně podle Elizavety Maximové: Připravte si tradiční dezert zvaný čak-čak

Elizaveta Maximova pochází z Tatarstánu
ZDROJ: Autor fotografie Stanislav Callas
sdílet:

Herečka Elizaveta Maximová jde z role do role, nyní září například v seriálu Děcko. Když jsme si s ní povídali o životním stylu a stravování, zaujalo nás, že se v Česku během pandemie začala učit vařit tradiční tatarskou kuchyni. A požádali jsme ji o recept na dezert zvaný čak-čak, o kterém nám vyprávěla. 

Elizaveta Maximová se narodila v Republice Tatarstán. A i když žije už dlouhé roky v Česku, je s rodinou v častém kontaktu a díky babičce se naučila vařit i tradiční pokrmy. „Babička je Tatarka a pochází z vesnice, kde se mluví pouze tatarsky. Je nejmladší z osmi dětí a vždy pomáhala v kuchyni. Byla dítětem, které zůstávalo s maminkou vařit pro celou početnou rodinu. A dodnes, i ve svých 87 letech, je výbornou kuchařkou a pekařkou,“ vypráví Elizaveta.

Jaká je tatarská kuchyně?

Tatarská kuchyně je přizpůsobená podnebí v Tatarstánu. „Je hodně mastná a hutná. V Tatarstánu jsou celkem tuhé zimy. V létě je tam sice podobné počasí jako v Evropě, ale v zimě tam může teplota dosahovat i –40 °C, takže se člověk musí trošku ‚obalit',“ vysvětluje populární herečka a přibližuje, co je pro tatarskou kuchyni typické.

  • Základem tatarské kuchyně je kynuté těsto, mnoho másla, tvarohu, brambor a masa. A vývary, které se pijí z misek, stejně jako třeba káva nebo čaj.
  • Dříve převažovalo v tatarské kuchyni skopové, koňské a husí maso, v dnešní době zejména hovězí a kuřecí
  • Tatarská kuchyně je velmi jednoduchá, pokud jde o ingredience; převažují levné a dostupné suroviny. Velmi náročná je ale na čas, příprava těsta a pečení vyžadují delší dobu. 

Elizavetu Maximovou učila babička vařit po telefonu

V době, kdy nebylo možné kvůli pandemii cestovat, udržovala Elizaveta kontakt s rodinou za hranicemi po telefonu. A babička ji učila vařit. „Vařit tradiční recepty jsem se naučila zejména během covidu, kdy mi moc chyběli prarodiče. Neustále jsme si všichni volali a mně přišlo jako skvělý nápad naučit se vařit tatarskou kuchyni přes FaceTime s babičkou.“

S babiččinou pomocí zvládla na dálku například tradiční trojúhelníky (ečpočmak). „Těsto dělá babička několik hodin, musí se totiž dlouho čekat, až vykyne. Moc jsem si užívala, jak mě babička na dálku dirigovala. A pobavilo mě, že při vaření nepoužívá váhu, tudíž žádnou míru nezná  přesně: celý život vaří od oka a u každé ingredience jsem jí musela na kameru ukazovat množství, aby viděla, kolik čeho přidávám. Byl to dokonalý stmelovací moment s prarodiči. I teď, když dělám trojúhelníky, jí volám pro rady,“ směje se Elizaveta.

  • Trojúhelníky nejsou pokrm, který byste měli hotový během chvilky, ale herečka si užívá celý postup. „Moje maminka, která žije v Praze, trojúhelníky občas také dělá, ale má úplně jiný postup. Jsou výborné, ale vím, že má malinko zjednodušený recept. Ty echtovní dělám teď z rodiny jen já a ano, je to práce na celý den. A je jich obrovské množství, protože když už je pečete, nemá smysl troškařit. Takže použiji třeba 2 kila masa, 2 kila cibule a 2 kila brambor.“
  • Nejlepší je podělit se o ně: „Trojúhelníky a čak-čak vždy dávám rodině a zvu na ně kamarády, kteří si je strašně oblíbili. Dokonce jsem je několikrát vezla i rodinným přátelům do Vídně.“

Recept na tradiční čak-čak

Další tatarský pokrm, který Elizaveta miluje, se nazývá čak-čak. O co se jedná? „Mohla bych jej popsat jako piškotové těsto v medu.“
A jak na něj? „Jednoduché těsto nakrájíte na nudličky, které osmažíte ve vroucím oleji a zalijete rozvařeným medem, do kterého se přidává i cukr. Poté musíte čak-čak velmi rychle vytvarovat do požadované podoby. Když jsem čak-čak dělala naposledy, nejen že jsem měla celou kuchyni od medu, ale měla jsem i popálené ruce, protože jsem příliš rychle sáhla do horkého medu.“

Ingredience: 3 až 3,5 hrníčků hladké mouky, 5 vajec, 2,5 lžíce mléka, 0,5 lžičky cukru, špetka soli, 250 g rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
Na polevu: 1 hrníček medu, 6 lžic cukru

Postup: 

  • Prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a solí, přidejte hladkou mouku. Těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a nakrájete na nudličky. 
  • Smažte je v rozpuštěném másle nebo slunečnicovém oleji dozlatova. Poté přemístěte nudličky do síta a nechte odkapat tuk. 
  • Přiveďte k varu med s cukrem a zalijte nudličky. Nechte pár minut vychladnout a poté vymodelujte libovolný tvar čak-čaku. Nakonec nechte půl hodiny odpočinout v lednici.

Zdroj: autorský rozhovor

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín