Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Titul nejlepší výčepní plzeňského ležáku získala Klára Brodecká. V historii soutěže poprvé vyhrála žena

Klára Brodecká
ZDROJ: Pilsner Urquell
sdílet:

Dvacet finalistů, 14 mužů a 6 žen, z celé České republiky se utkalo o titul Pilsner Urquell Master Bartender 2024. Soutěžící měli  během dvoudenního klání v Plzni a Praze za úkol předvést své výčepní řemeslo a dokonale načepovat světoznámý ležák. Poprvé titul vyhrála žena.

Vítězka 18. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin's Flag Irish Pub. Porotu přesvědčila nejen znalostmi  a dovednostmi, ale také schopností přenášet lásku k pivu a své nadšení na ostatní

Je to neskutečný pocit. Vyhrát titul Mastera Bartendera v takové konkurenci šikovných lidí je pro mě velká čest. A ještě ke všemu být první žena, která tento titul získala. Mám radost  i za naší restauraci, kde mi všichni fandili a drželi palce. Za to bych všem chtěla poděkovat,“ neskrýval radost Klára Brodecká.

Na druhém místě se umístil Matyáš Wiaczka z pražského Výčepu U Zvonu a třetí místo získal Alexandr Včulek z plzeňské Hospody Na Spilce

Co musí umět výčepní?

Prestižního klání se letos zúčastnilo 256 výčepních z celé republiky. Soutěž dlouhodobě přispívá k rozvoji české pivní kultury a zvyšování kvality čepovaného piva v Česku. 

Soutěžící měli  během dvoudenního klání v Plzni a Praze za úkol předvést své výčepní řemeslo a dokonale načepovat světoznámý ležák. Čekaly na ně také souboje v nejrůznějších dovednostních soutěžích, jako například skládání výčepních kohoutů, pivní kvíz nebo čepování na čas.

Kromě toho museli finalisté prokázat špičkové znalosti o pivu, ať už se jedná o jeho výrobu nebo historii, absolvovat degustační test a předvést komunikační dovednosti, které jsou pro dobré výčepní nezbytné.  

  • Nejúspěšnější z nich si odnesla trofej, ikonickou zástěru a symbolických 1842 EUR podle roku uvaření první várky piva Pilsner Urquell.
  • Ocenění „Výčepní legenda“ za celoživotní přístup k řemeslu výčepních získal Tomáš Weissgráb z restaurace U Bohuslavů.
  • Čestný titul Honorary Connoisseur, který je každoročně udělován osobnosti, která šíří dobré jméno plzeňského piva v Česku i ve světě, obdržel ekonom Tomáš Sedláček.

Pilsner Urquell také každoročně oceňuje dlouholeté výčepní profesionály, kteří čepování a péči o pivo zasvětili celý svůj pracovní život. Do síně slávy s titulem „Výčepní legenda“ letos zaslouženě vstoupil Tomáš Weissgráb z čelákovické hospody U Bohuslavů. Ten zde čepuje pivo už 30 let.

Dnešek je pro mě opravdu výjimečný. Pokaždé mám radost, když štamgasti i ostatní hosté ocení naši čepovanou plzeň, ale toto je něco nezapomenutelného. Beru to jako uznání za celoživotní péči jak o naše pivo, tak i  hosty  od nejlepších plzeňských pivovarských odborníků. Zároveň si uvědomuji, jak velký je to závazek,“ svěřil se Tomáš Weissgráb.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...