Radek Příhonský je velký milovník Mexika, které stihl už téměř celé procestovat. Před pěti lety začal po českých festivalech jezdit se svých Taco Truckem, v němž připravuje autentické tacos. Zastavil s ním i na letošním Apetit pikniku, který se konal v půlce června. Při té příležitosti jsme se ho zeptali na pár otázek.
Co stojí za zrodem vaší značky?
Miluji Mexiko a hodně jsem tam cestoval, tacos jsem se naučil v republice Puebla a v Tlaxcale, to jsou státy, kde není takový vliv Severní Ameriky, takže tady můžete ochutnat opravdu autentické Mexiko. Už tehdy jsem věděl, že chci mít nějaký stánek.
Jaké taco mají od vás lidi nejradši?
Asi chorizo, al pastor a teď poslední dobou i chobotnice.
Jezdíte i mimo Českou republiku?
Ano, byli jsme už v Německu, Rakousku a na příští rok chystáme vyjet do Holandska a Španělska.
Jak poznám, že je taco autentické?
Asi je potřeba odjet do středního Mexika, aby člověk věděl, jak se tam taco připravuje. Chodit po ulicích, ochutnávat a pak to porovnat s námi.
Co dělá taco dobrým tacem?
Musí ho člověk připravovat srdcem, musí ho to bavit. Zásadní jsou domácí salsy, které si dělám sám. Já například i sháním originální mexické suroviny.
Jaké jsou vlastně chutě Mexika? Jak má Mexiko chutnat?
Základní chutě masa a zeleniny nejsou pálivé, pálivost člověk ovlivňuje salsami, které mají různé úrovně pálivosti. Od nulové až po extrémně pálivé. Takže takový ten mýtus, že mexická kuchyně je pálivá sama o sobě, není pravda. Maso je vždycky výborně vychucené, ale není pikatní.
Co je největší nešvar při přípravě mexických jídel, kterého se lidi často dopouští?
Každý má představu, když dělá mexickou kuchyni, že do jídla musí dát papriku a žlutou kukuřici, přitom to jsou suroviny, která se v tradiční mexické kuchyni nepoužívají.
Jak to?
Používá se bílá nebo fialová kukuřice, žlutá se používá jen u hranic s Amerikou. Čerstvá paprika se používá do salátů, ale ne do jídel.
Je něco, co vás na české gastro scéně štve?
Štvou mě třeba nájmy od některých firem. Někdy chtějí i 30 % z obratu.
Co je nejtěžší na prodávání ve food trucku?
Některé akce na malých městech nejsou dobře připravené, proto jsme se dohodli s dalšími asi dvaceti food truckery, že založíme spolek Food Truckeři Sobě, se kterým budeme pořádat vlastní festivaly. Začínáme například příští rok (2025) Prahou 3, kde budeme dělat Žižkov Sobě.