Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

„U cukrařiny je důležité nebát se, jít do toho a zkoušet,“ říká Iveta Fabešová

Iveta Fabešová
ZDROJ: Zuzana Smolinsky
sdílet:

Její jméno je ve sladkém světě české cukrařiny pojmem. Iveta Fabešová je vizionářka, žena, která propojuje tradiční a klasické recepty s trendy. Její zákusky jsou doslova uměleckými díly, její vaječný koňak chutná jako Vánoce. A návštěva jejího podniku je zážitek – najdete ji ve Werichově vile a nově i v prostoru zvaném Masaryčka.

Rádi byste si koupili pár zákusků, plánujete brunch nebo máte během vánoční procházky Prahou chuť na vaječný likér? Pak doporučujeme směřovat to na Masaryčku, kde v listopadu otevřela Iveta Fabešová novou cukrárnu. Před lety otevírala síť kaváren IF Café, o tu ale přišla během rozvodu. Nepřišla ale o chuť tvořit, inspirovat a posouvat hranice.

To ukazuje jak ve vyhlášené cukrárně ve Werichově vile, tak nově právě v centru Prahy, na půl cestě mezi stanicí metra Florenc a Masarykovým nádražím. Zde v nové kancelářské budově Masaryčka, kterou navrhla kancelář světoznámé architektky Zahy Hadid, otevřela dvoupatrovou pobočku své cukrárny (v přízemí se nachází kavárna, v patře pak výroba a kulinářská akademie). Na co se můžete těšit a v čem se obě provozovny liší, na to jsme se zeptali Ivety Fabešové.

Jaká je Iveta Fabešová na Masaryčce a v čem se liší od IF ve Werichově vile? 
Je určitě modernější. Je také mnohem větší v prostoru i v nabídce balených produktů. Opravdu jsem se snažila, abychom nezapomněli na žádný detail. Chtěla jsem, aby vás prostor jakoby obejmul, abyste se v něm cítili dobře, aby byl design nadčasový. Snila jsem o roji světelných motýlů, který vás přivítá u vstupu. A jsem velmi vděčná, že Preciosa tuto moji představu zrealizovala.  

Moc se mi líbí všudypřítomné motto „Pro ty, kteří věří v své sny“. Jaké sny máte vy?  
Být hlavně šťastná. Jiný cíl už si nedávám. Vše, co mám ráda a co mě baví, mohu dělat, a tak si přeji, abych v tom všem byla skutečně šťastná, protože na to člověk často ve svých přáních zapomíná.  

Co byly největší úspěchy a co výzvy vašeho života? Kdy jste na své cestě vešla do slepé uličky? 
Největší životní výzva byla určitě situace po nuceném odchodu z mého původního podnikání. Mít dost odvahy zkusit se znovu postavit na vlastní nohy, bez jistoty, že to vyjde. To vnímám jako největší výzvu a slepá ulička byla moje naivita v podnikání s bývalým manželem. Na druhé straně každá slepá ulička nás naučí se vydat jiným směrem, který je pak ten správný.  

Na menu v nové kavárně jste spolupracovala s Kristínou Nemčkovou. Proč právě s ní?
Chtěla jsem k tomu projektu přizvat „michelinské ruce“ a chtěla jsem, aby to byla žena – takže se nabízela Kristína. Spolupráce byla opravdu krásná: Kristína ke mě kdysi chodila na dezerty a já její cestu sledovala s naprostým obdivem a tleskala jí za každý úspěch. Takže jsem velmi vděčná, že do toho se mnou šla.  

Vaše zákusky jsou umělecká díla. Jak vzniká takový, který se rozhodnete zařadit na menu? 
To je různé. Někdy to jde snadno, ale někdy se člověk trápí a musí věc odložit. A je také období, kdy na kreativní část není tolik času. To se dělo například teď, tedy v době, kdy jsem se věnovala hlavně stavbě.

Co si z vaší nabídky dáváte ráda vy sama?  
Z nového menu nejvíc miluji fazole s omáčkou z petržele a zastřeným vejcem. Myslím, že hodně lidí fazole odrazují, že k nim máme takový nedůvěřivý vztah, ale tyhle jsou opravdu skvělé. 

Když se řekne „základy cukrařiny“, co si pod tím představíte?  
Základem je určitě píle, trpělivost a čistota. A pak ochota věnovat tomu spoustu času, protože je to řemeslo a to jinak než tréninkem do rukou nedostaneme. Ve svých kurzech také učím, že je důležité hlavně se nebát – to totiž bývá největší překážka. A u cukrařiny hodně platí nebát se, jít do toho a zkoušet.  

Jak voní a chutnají Vánoce Ivety Fabešové? 
Voní po klidu a odpočinku. Vánoce jsou pro nás hlavní sezóna, takže pak nejvíc toužím být se svými dětmi a odpočívat.  

Zdroje: autorský rozhovor s Ivetou Fabešovou, Kudyznudy.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...