
Křehké těsto jako základ pro moučník, který voní kokosem? Je hotový raz dva, je skvělý, když potřebujete spotřebovat načaté zásoby nebo když se ohlásí nečekaná návštěva. A navíc chutná delikátně, ale to vy víte, jinak bychom vám ho nedoporučovali.
Jestli je nějaké těsto koláčový základ, který využijete při přípravě hned několika dezertů, je to křehké těsto. V čem spočívá princip křehkosti těsta? V tom, že mouka obalí kousky másla, které v těstě zůstanou, ty se potom v troubě rozpustí a vytvoří malé vzduchové kapsičky, jež způsobí onu křehkost a lístkování.
Pro úspěšnou přípravu křehkého těsta je třeba správné zpracování a chlazení! Pracovat musíte doslova rychle a zběsile, aby se netrhalo, dobře se válelo a po upečení bylo správně křehké. Pamatujte, že čím chladnější, tím lepší. Máslo dejte na chvíli do mrazáku, do vody dejte před odměřením pár kostek ledu. Těsto chlaďte průběžně.
Připravte si perfektní křehké těsto a upečte koláč, na který spotřebujete zásoby džemů z loňského léta a kokos z Vánoc.
Jak na dokonalé křehké těsto
Ingredience: 120 g hladké a 17 g mandlové mouky (tu lze vynechat), 47 g moučkového cukru, 60 g studeného másla (nakrájeného na kostičky), špetku soli, 25 g vajec + správný grif a čas na chlazení
Postup:
-
Všechny sypké suroviny prosejte. V robotu nebo ručně vytvořte z másla a hladké mouky jemnou drobenku připomínající písek. Přidejte sůl, mandlovou mouku, pokud ji používáte, moučkový cukr a promíchejte. Jako poslední přidejte vejce. Pracujte rychle a pokud možno v chladu.
-
Klíčové je zpracování těsta na pracovní ploše. Těsto vysypte z mísy, shrňte do oválu nebo kupičky a hranou dlaně postupně odhrnujte od sebe. Potom těsto shrňte směrem k sobě, otočte o 90 ° a proces jednou či dvakrát zopakujte. Tomuto procesu se říká frezáž.
-
Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na 2 hodiny chladit (nejlépe ale přes noc). Poté ho vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na tloušťku 2–3 mm. Dejte jej znovu aspoň na hodinu vychladit a pak jej můžete přenést do formy nebo zmrazit na později.
Koláč s džemem a kokosem
Křehké těsto, ovoce a křupavá drobenka. Tenhle koláč si zamilujete! Můžete jej péct v různých tvarech: v kulaté formě nebo jako my v podobě řezů s vypečenými okraji.
Ingredience: 250 g hotového křehkého těsta, 1 vejce (žloutek a bílek oddělen), 1 lžíce mléka, 1 lžíce třtinového cukru demerara, 110 g malinového džemu, 75 g hrubě strouhaného kokosu, 2 lžíce krupicového cukru
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozrolujte a jeho okraj přeložte nebo zarolujte tak, aby z kruhového plátu vznikl čtverec se zvýšeným okrajem. Pomocí pečicího papíru ho přeneste na plech a dno propíchejte vidličkou. Okraj potřete žloutkem rozšlehaným se lžící mléka a posypte cukrem demerara. Pečte 15–18 minut. Na koláči by neměla být žádná nedopečená místa, ale těsto by mělo zůstat bledé.
- Vyndejte z trouby a střed koláče vyplňte džemem. Kokos, bílek a krupicový cukr společně propracujte, aby vznikla drobenka. Tou posypte džem, vložte zpět do trouby a pečte dalších 8–10 minut dozlatova. Nechte koláč lehce zchladnout.
Zdroj: Apetit