O Taylor Swift se v poslední době mluví v souvislosti s jejím veleúspěšným turné The Eras Tour, jehož filmové zpracování si dokonce vysloužilo nominaci na Zlatý glóbus, ale také jí pomohlo ke statusu miliardářky. A zdá se, že i v osobním životě je tahle globální superstar spokojená – už několik měsíců randí s populárním hráčem amerického fotbalu Travisem Kelsem, který miluje skořicové rolky a Taylor mu je s radostí peče. A my známe recept!
Travis má v lásce skořicové rolky z restaurace Rye
S výškou téměř dva metry a váhou 113 kilogramů se nelze divit, že Travis Kelce potřebuje spoustu energie, aby mohl se svými spoluhráči z týmu Kansas City Chiefs na hřišti předvádět dokonalé výkony. Jeho osobní kuchař Kumar Ferguson pro časopis People prozradil, že Travis během dní, kdy má tréninky a zápasy sní okolo 4000 kalorií za den.
- A vedle ovesné kaše s čerstvým ovocem k snídani a těstovin Alfredo s mořskými plody k večeři je prý velkým milovníkem skořicových rolek z restaurace Rye ve městě Leawood v Kansasu.
- Food & Wine uvádí, že Megan Garrelts, spolumajitelka a vedoucí cukrářka Rye, se nechala slyšet, že Kelce si skořicové rolky objednává pokaždé, co se v restauraci zastaví. Proto ji nepřekvapilo, když si jeho přítelkyně Taylor Swift po večeři s partnerkami ostatních hráčů Chiefs z Rye také odnesla několik rolek s sebou – pravděpodobně chtěla Travisovi udělat radost jeho oblíbenou dobrotou.
Taylor peče rolky
Taylor je všeobecně známá svou láskou k pečení. Proto se není čemu divit, že se vedle nejrůznějších sušenek, dortů a koláčů pustila i do skořicových rolek, jejichž fotku sdílela na svém účtu X už v roce 2020, kdy s Kelcem ještě nerandila.
- Možná i tehdy je Taylor chystala podle Megan Garrelts, která recept odtajnila už o rok dříve, a zároveň prozradila, že ho ladila k dokonalosti několik let, takže se nediví, že je Travis Kelce tak miluje.
- A pravděpodobně není jediný, protože restaurace Rye dokonce pořádá workshop jejich pečení pod taktovkou další zkušené cukrářky a pekařky, Keary Masson.
Do Kansasu je ale cesta dlouhá, proto vám recept na tyhle dokonale nadýchané skořicové rolky s pekanovými ořechy přinášíme teď a tady:
Ingredience na těsto:
- 2 a ¼ lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce teplé vody
- ¼ šálku cukru (plus 1 lžička navíc)
- 6 velkých vajec
- 4 a ½ šálku prosáté hladké mouky (plus navíc na podsypání)
- 1 a ½ lžičky soli
- 340 g vychlazeného másla (nakrájeného na centimetrové kostičky)
Suroviny na náplň:
- 1 šálek pekanových ořechů
- 1 a ½ šálku světlého třtinového cukru
- 1 lžíce skořice
- 1 šálek zakysané smetany
- 2 velká vejce rozšlehaná s ¼ šálku vody
Na polevu budete potřebovat:
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- 4 lžíce změklého másla
- ¼ šálku smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy:
- Smíchejte sušené droždí s teplou vodou a jednou lžičkou cukru a nechte stát, dokud nevzejde kvásek (mělo by to trvat cca 5 minut). Poté do kvásku přišlehejte vejce. Připravte si kuchyňský robot s hnětacím hákem, ve kterém smíchejte hladkou mouku se solí a cukrem, přidejte kvásek, zapněte robot na střední otáčky a nechte ho vypracovat hutné těsto. Postupně přidávejte kostičky másla (vždy jich přidejte jen několik a teprve až se částečně spojí s těstem, přidejte další). Pokračujte v hnětení dalších 8 až 10 minut, aby se máslo perfektně zpracovalo a těsto bylo dokonale vláčné. Pak ho přesuňte do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a uložte do chladničky na 2 hodiny nebo přes noc.
- Předehřejte troubu na 180 °C, rozprostřete pekanové ořechy na plech a nechte je v troubě cca 8 minut péct, aby se rozvoněly a zezlátly. Vychladlé ořechy pak nasekejte nadrobno a smíchejte s třtinovým cukrem a skořicí.
- Vyložte 2 plechy pečicím papírem. Na pomoučněném povrchu rozdělte těsto na 2 díly. Jeden kus těsta rozválejte na obdélník o rozměrech 30 × 40 cm (druhý díl těsta nechte v chladu), který přesuňte na plech a dejte do chladničky. Toto opakujte také se druhým kusem těsta.
- Na jeden plát těsta rozetřete polovinu zakysané smetany a nechte půlcentimetrový okraj prázdný. Poté těsto potřete polovinou ořechové náplně. Okraje potřete rozšlehaným vejci s vodou. Těsto srolujte do válečku a okraje přitiskněte, aby se náplň ve válečka uzavřela. Váleček dejte asi na 2 hodiny do mrazáku, aby dokonale vychladl, a tento postup opakujte také se druhým plátem těsta a zbývající náplní.
- Přeneste válečky na pracovní plochu a každý z nich nakrájejte na 12 stejných plátků. Ty pak položte na plech řeznou stranou nahoru. Přikryjte je fólií a opět je dejte zamrazit na minimálně 3 hodiny, ale nejlépe přes noc. Poté rolky nechte hodinu stát při pokojové teplotě a předehřejte troubu na 180 °C. Rolky pečlivě potřete rozšlehanými vejci s vodou a pečte je 35 až 40 minut, dokud nezezlátnou a nezvětší svůj objem.
- Mezitím ve středně velké míse vyšlehejte moučkový cukr s máslem, smetanou a vanilkovým extraktem do hladkého a hustého krému, kterým potřete ještě horké rolky. Hotové rolky před samotným podáváním nechte ještě přibližně 20 minut vychladnout.
Recept, který s Food & Wine sdílela samotná Megan Garrelts, vystačí na 24 skořicových rolek.