Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoce jako za starých časů aneb kapr na černo: Připravte štědrovečerní rybu podle nejstaršího českého receptu

Kapr načerno
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Před kaprem smaženým v trojobalu, jak ho známe dnes, se po setmění na Štědrý večer tradičně podával kapr s černou omáčkou ze sušeného ovoce. Poodhalte tajemství staročeského jídla, které snadno připravíte k sváteční večeři i dnes.

Kapr v černé omáčce je prý nejstarší dochovaný recept na štědrovečerní rybu na našem území. Úprava ryb načerno s použitím sušeného ovoce nebo rozinek byla původně typická pro židovskou kuchyni. Dávno se však stala oblíbenou i v nežidovských českých domácnostech.

Staročeská černá omáčka se připravuje z mnoha výrazných ingrediencí, neobejde se bez sušeného ovoce, koření a strouhaného perníku.

  • Její základ tvoří opečená kořenová zelenina. Ta musí být dobře orestovaná, aby získala tmavohnědou barvu, nesmí se však spálit – záleží na tom chuť celé omáčky.
  • Opečená zelenina se zalije vývarem a červeným vínem, přidá se také citronová šťáva. Omáčka se poté vaří se sušeným ovocem, které se někdy spolu s ořechy přidává až nakonec.
  • Uvařená omáčka se pasíruje, až je krásně hladká a sametová. Poté se zahušťuje strouhaným perníkem, který jí dodává jemnou konzistenci i zajímavou příchuť.
  • Kapr se buď v omáčce pozvolna vaří, nebo ho můžete opéct zvlášť na přepuštěném másle a omáčkou polít až na talíři.

Aby byla černá omáčka dokonalá

  • Dobré víno: Použijte opravdu dobré víno, které byste s chutí vypili.
  • Čokoláda: Omáčku můžete doladit 70% čokoládou. Nepřežeňte to s ní, ke zvýraznění chuti stačí jen dvě kostičky!
  • Máslo pro lesk: Pokud do horké omáčky těsně před podáváním vmícháte ještě oříšek másla, bude se více lesknout.
  • Dokonalá příloha: V minulosti se kapr načerno podával se šiškami, dnes jsou rozšířenější houskové knedlíky. Zkusit můžete i krupicové noky.
  • Vařte s předstihem: Pokud se rozhodnete letos na Vánoce uvařit kapra načerno, doporučujeme omáčku připravit aspoň s jednodenním předstihem, aby se stihla rozležet.

Maso načerno

Pokud kapr nepatří k vašim oblíbeným rybám, v úpravě načerno můžete připravit také lososa. S tradiční českou kuchyní má společného víc, než by vás možná napadlo. Až do 30. let minulého století byl běžným obyvatelem českých řek a často se tedy objevoval v jídelníčku v měšťanských kuchyních.

  • Černá omáčka z vína, perníku a sušeného ovoce sluší i jemnému králičímu masu, které je dokonalou alternativou slavnostního jídla, pokud se rybám zcela vyhýbáte.

Co dalšího ochutnat?

K tradičním staročeským vánočním jídlům, oblíbeným především na venkově, patříval houbový kuba, kterému se také říkalo černý. Připravuje se z krupek, sušených hub a sádla, vše se dochucuje, kmínem, česnekem a majoránkou.

K dalším štědrovečerním specialitám patřila polévka ze sušeného hrachu. Hrách se na vánočním stole objevoval proto, aby se v domě držely peníze. Lidé také věřili, že zajišťuje plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také duším předků.

A co naši předkové o Štědrém večeru mlsali? Máslo, cukr a bílá mouka, ze kterých dnes pečeme vánoční cukroví, nebyly běžně k dostání a byly drahé, jako sladkost se proto v minulosti k večeři podávala muzika z levných surovin, které byste běžně našli v každé tehdejší spižírně.

  • Jedná se o kompot ze sušeného ovoce, které se přes noc namáčí ve vodě a poté vaří doměkka s kořením (skořice, hřebíček, anýz, badyán…). Vše se dosladí medem, k dochucení můžete přidat i citron.
  • Staročeská muzika nemusí mít vždy jen podobu kompotu. Podle našeho receptu si ji připravíte jako krémový dezert z rozmixovaného ovoce, které se stejně jako černá omáčka zahustí perníkem.

A jaké budou ty vaše letošní Vánoce? Moderní, nebo staročeské? Inspirujte se prověřenými recepty.

Zdroj informací: Apetit, Lucie Kochová – Velká kniha o Vánocích, Jana Vašáková, Zdena Skokanová N. – Jezte česky

Související články

Související recepty

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?

Vánoce si každý spojuje s něčím jiným: někdo cítí vůni perníčků právě vytažených z trouby, jiný si představí třpytivá světýlka na stromečku, nebo třeba vzpomene na ty vtipné okamžiky, kdy se rodina snaží zjistit, kdo tajně ujídá cukroví. Co...