0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoce jako za starých časů aneb kapr na černo: Připravte štědrovečerní rybu podle nejstaršího českého receptu

Kapr načerno
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Před kaprem smaženým v trojobalu, jak ho známe dnes, se po setmění na Štědrý večer tradičně podával kapr s černou omáčkou ze sušeného ovoce. Poodhalte tajemství staročeského jídla, které snadno připravíte k sváteční večeři i dnes.

Kapr v černé omáčce je prý nejstarší dochovaný recept na štědrovečerní rybu na našem území. Úprava ryb načerno s použitím sušeného ovoce nebo rozinek byla původně typická pro židovskou kuchyni. Dávno se však stala oblíbenou i v nežidovských českých domácnostech.

Staročeská černá omáčka se připravuje z mnoha výrazných ingrediencí, neobejde se bez sušeného ovoce, koření a strouhaného perníku.

  • Její základ tvoří opečená kořenová zelenina. Ta musí být dobře orestovaná, aby získala tmavohnědou barvu, nesmí se však spálit – záleží na tom chuť celé omáčky.
  • Opečená zelenina se zalije vývarem a červeným vínem, přidá se také citronová šťáva. Omáčka se poté vaří se sušeným ovocem, které se někdy spolu s ořechy přidává až nakonec.
  • Uvařená omáčka se pasíruje, až je krásně hladká a sametová. Poté se zahušťuje strouhaným perníkem, který jí dodává jemnou konzistenci i zajímavou příchuť.
  • Kapr se buď v omáčce pozvolna vaří, nebo ho můžete opéct zvlášť na přepuštěném másle a omáčkou polít až na talíři.

Aby byla černá omáčka dokonalá

  • Dobré víno: Použijte opravdu dobré víno, které byste s chutí vypili.
  • Čokoláda: Omáčku můžete doladit 70% čokoládou. Nepřežeňte to s ní, ke zvýraznění chuti stačí jen dvě kostičky!
  • Máslo pro lesk: Pokud do horké omáčky těsně před podáváním vmícháte ještě oříšek másla, bude se více lesknout.
  • Dokonalá příloha: V minulosti se kapr načerno podával se šiškami, dnes jsou rozšířenější houskové knedlíky. Zkusit můžete i krupicové noky.
  • Vařte s předstihem: Pokud se rozhodnete letos na Vánoce uvařit kapra načerno, doporučujeme omáčku připravit aspoň s jednodenním předstihem, aby se stihla rozležet.

Maso načerno

Pokud kapr nepatří k vašim oblíbeným rybám, v úpravě načerno můžete připravit také lososa. S tradiční českou kuchyní má společného víc, než by vás možná napadlo. Až do 30. let minulého století byl běžným obyvatelem českých řek a často se tedy objevoval v jídelníčku v měšťanských kuchyních.

  • Černá omáčka z vína, perníku a sušeného ovoce sluší i jemnému králičímu masu, které je dokonalou alternativou slavnostního jídla, pokud se rybám zcela vyhýbáte.

Co dalšího ochutnat?

K tradičním staročeským vánočním jídlům, oblíbeným především na venkově, patříval houbový kuba, kterému se také říkalo černý. Připravuje se z krupek, sušených hub a sádla, vše se dochucuje, kmínem, česnekem a majoránkou.

K dalším štědrovečerním specialitám patřila polévka ze sušeného hrachu. Hrách se na vánočním stole objevoval proto, aby se v domě držely peníze. Lidé také věřili, že zajišťuje plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také duším předků.

A co naši předkové o Štědrém večeru mlsali? Máslo, cukr a bílá mouka, ze kterých dnes pečeme vánoční cukroví, nebyly běžně k dostání a byly drahé, jako sladkost se proto v minulosti k večeři podávala muzika z levných surovin, které byste běžně našli v každé tehdejší spižírně.

  • Jedná se o kompot ze sušeného ovoce, které se přes noc namáčí ve vodě a poté vaří doměkka s kořením (skořice, hřebíček, anýz, badyán…). Vše se dosladí medem, k dochucení můžete přidat i citron.
  • Staročeská muzika nemusí mít vždy jen podobu kompotu. Podle našeho receptu si ji připravíte jako krémový dezert z rozmixovaného ovoce, které se stejně jako černá omáčka zahustí perníkem.

A jaké budou ty vaše letošní Vánoce? Moderní, nebo staročeské? Inspirujte se prověřenými recepty.

Zdroj informací: Apetit, Lucie Kochová – Velká kniha o Vánocích, Jana Vašáková, Zdena Skokanová N. – Jezte česky

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč