Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční talk show s Josefem Maršálkem a Terezou Bebarovou láká na sváteční pohodu, exkluzivní recepty a tipy na pečení. Vyhlášený cukrář se podělil o recept na vanilkové rohlíčky

Josef Maršálek a Tereza Bebarová
ZDROJ: PEČENÍ S JOSEFEM A TEREZOU
sdílet:

Vánoce jsou tu za pár týdnů a vy už možná dáváte dohromady seznam věcí, které musíte zařídit, koupit, sehnat a obstarat. Víte, kdy budete mýt okna, co si přeje k Vánocům strýček přes koleno a jaký druh cukroví bude letos jubilejní patnáctý. Co to letos zkusit jinak a přidat na seznam i pohodu? Tu pravou vánoční zaručí show Josefa Maršálka a Terezy Bebarové. Na mytí oken si ani nevzpomenete...

Dozvědět se více o pečení, poslechnout si zajímavé životní příběhy Josefa Maršálka a Terezy Bebarové, načerpat vánoční atmosféru a nechat na sebe působit kouzlo Vánoc? To vše slibuje jedinečná živá talk show Pečení s Josefem a Terezou (Praha, 23. listopadu), kde navíc dostanou prostor i studenti cukrářských škol, kteří budou plnit úkoly od oblíbené dvojice. Odnesete si nejen nezapomenutelné zážitky, exkluzivní recepty a praktické rady pro pečení, ale také dobrý pocit, protože přispějete na charitativní projekt Dortem proti rakovině.

Josef a Tereza spolupracují už roky a výsledkem jsou desítky, ba možná stovky dílů nejrůznějších televizních pořadů i několik společných kuchařek. Vánoce v jejich podání budou voňavé a zábavné. Ostatně Josefův vztah k tomuto svátku je zcela evidentní: nenechá si je nikým a ničím ukrást, miluje čas s blízkými i vůni vánočky a cukroví.

Vůně a chutě Vánoc podle Josefa Maršálka

Josefe, jaký máte vztah k Vánocům?
Absolutně je miluji – jejich atmosféru, sentiment, vůně, blízkost. Mám na Vánoce milion vzpomínek a všechny do jedné patří k těm nejkrásnějším.

Jak Vánoce voní a chutnají?
Mají vůni exotického koření, těžkých parfémů, aromatických svíček, svařeného vína s pomerančem, ale i jehličí a vánočky. Když se řekne Vánoce, cítím také vůni mrazu a sněhu. Nejvíc mám ale v hlavě uloženou vůni karamelizovaného másla s cukrem v průběhu pečení. A co se týče chutí, tak mé oblíbené jsou chutě ořechů, čokolády a vaječného likéru – a samozřejmě nesmí chybět salát s kaprem.

Jaké Vánoce si děláte, jak si je užíváte? 
Vánoce si nikdy nikým nenechám ukrást. Hřejivé teplo domova, sníh a mráz, krátké dny a dlouhé noci, praskající dřevo v kamnech, prskavky, světýlka na vánočním stromku, staré skleněné baňky, čokoládové kolekce, dárky, návštěvy, cukroví, vánočka... Čas s babičkami a dědečky, návštěva půlnoční mše.

Teď jsme Vánoce osekali na dřeň a ponechali si jen to opravdu důležité. Nedáváme si dárky, ale trávíme hodně času s rodinou, jsme spolu, blízko a v objetí. A velmi často mezi svátky vyrážíme do tepla. Co ale zůstalo neměnné, je cukroví a vánočka; ty nesmí nikdy chybět.

Máte svůj jedinečný a vymazlený vánoční recept?
Nedám dopustit na klasiku: vanilkové rohlíčky. 

Vanilkové rohlíčky podle Josefa Maršálka

Vanilkové rohlíčky jsou klasika všech klasik a ty podle Josefa nemají chybu. Zkusíte je letos podle vyhlášeného cukráře?

Budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 g skořice, 1 g soli
Na dokončení: směs moučkového a vanilkového cukru na obalení hotových rohlíčků nebo stříbrné třpytky ve spreji

Postup:

  • Studené máslo nakrájejte na kousky, přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte těsto.
  • Z něj oddělujte dílky o hmotnosti 10 g a uválejte z nich rohlíčky.
  • Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem do světle růžové barvy při 160 °C na program „horkovzduch“ asi 15 až 20 minut.
  • Upečené rohlíčky opatrně obalte ve směsi cukru, popřípadě po vychladnutí postříkejte třpytkami. Nechte uležet ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...