Vánoce jsou tu za pár týdnů a vy už možná dáváte dohromady seznam věcí, které musíte zařídit, koupit, sehnat a obstarat. Víte, kdy budete mýt okna, co si přeje k Vánocům strýček přes koleno a jaký druh cukroví bude letos jubilejní patnáctý. Co to letos zkusit jinak a přidat na seznam i pohodu? Tu pravou vánoční zaručí show Josefa Maršálka a Terezy Bebarové. Na mytí oken si ani nevzpomenete...
Dozvědět se více o pečení, poslechnout si zajímavé životní příběhy Josefa Maršálka a Terezy Bebarové, načerpat vánoční atmosféru a nechat na sebe působit kouzlo Vánoc? To vše slibuje jedinečná živá talk show Pečení s Josefem a Terezou (Praha, 23. listopadu), kde navíc dostanou prostor i studenti cukrářských škol, kteří budou plnit úkoly od oblíbené dvojice. Odnesete si nejen nezapomenutelné zážitky, exkluzivní recepty a praktické rady pro pečení, ale také dobrý pocit, protože přispějete na charitativní projekt Dortem proti rakovině.
Josef a Tereza spolupracují už roky a výsledkem jsou desítky, ba možná stovky dílů nejrůznějších televizních pořadů i několik společných kuchařek. Vánoce v jejich podání budou voňavé a zábavné. Ostatně Josefův vztah k tomuto svátku je zcela evidentní: nenechá si je nikým a ničím ukrást, miluje čas s blízkými i vůni vánočky a cukroví.
Vůně a chutě Vánoc podle Josefa Maršálka
Josefe, jaký máte vztah k Vánocům?
Absolutně je miluji – jejich atmosféru, sentiment, vůně, blízkost. Mám na Vánoce milion vzpomínek a všechny do jedné patří k těm nejkrásnějším.
Jak Vánoce voní a chutnají?
Mají vůni exotického koření, těžkých parfémů, aromatických svíček, svařeného vína s pomerančem, ale i jehličí a vánočky. Když se řekne Vánoce, cítím také vůni mrazu a sněhu. Nejvíc mám ale v hlavě uloženou vůni karamelizovaného másla s cukrem v průběhu pečení. A co se týče chutí, tak mé oblíbené jsou chutě ořechů, čokolády a vaječného likéru – a samozřejmě nesmí chybět salát s kaprem.
Jaké Vánoce si děláte, jak si je užíváte?
Vánoce si nikdy nikým nenechám ukrást. Hřejivé teplo domova, sníh a mráz, krátké dny a dlouhé noci, praskající dřevo v kamnech, prskavky, světýlka na vánočním stromku, staré skleněné baňky, čokoládové kolekce, dárky, návštěvy, cukroví, vánočka... Čas s babičkami a dědečky, návštěva půlnoční mše.
Teď jsme Vánoce osekali na dřeň a ponechali si jen to opravdu důležité. Nedáváme si dárky, ale trávíme hodně času s rodinou, jsme spolu, blízko a v objetí. A velmi často mezi svátky vyrážíme do tepla. Co ale zůstalo neměnné, je cukroví a vánočka; ty nesmí nikdy chybět.
Máte svůj jedinečný a vymazlený vánoční recept?
Nedám dopustit na klasiku: vanilkové rohlíčky.
Vanilkové rohlíčky podle Josefa Maršálka
Vanilkové rohlíčky jsou klasika všech klasik a ty podle Josefa nemají chybu. Zkusíte je letos podle vyhlášeného cukráře?
Budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 g skořice, 1 g soli
Na dokončení: směs moučkového a vanilkového cukru na obalení hotových rohlíčků nebo stříbrné třpytky ve spreji
Postup:
- Studené máslo nakrájejte na kousky, přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte těsto.
- Z něj oddělujte dílky o hmotnosti 10 g a uválejte z nich rohlíčky.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem do světle růžové barvy při 160 °C na program „horkovzduch“ asi 15 až 20 minut.
- Upečené rohlíčky opatrně obalte ve směsi cukru, popřípadě po vychladnutí postříkejte třpytkami. Nechte uležet ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.