Vejce jsou symbolem Velikonoc, představují počátek i návrat k hojnosti a oslavám. Ale bylo by chybou vařit je jen natvrdo a dávat jim barevný kabátek. Skýtají řadu možností úprav, tak popusťte uzdu fantazii. Zkusíte turecká vejce podle Cat & Cook, ďábelská vejce barvená řepou podle Neplecha na plechu, bylinkovou omeletu s mozzarellou a slanou granolou podle Na skok v kuchyni nebo pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchta v troubě?
Natvrdo, nahniličko nebo míchaná? Ano, to jsou klasické varianty úprav vajíček. Ale nejsou Velikonoce ideální příležitostí zkusit vejce jinak? Zajímavěji, pestřeji? České foodblogy se inspirací hemží a my jsme naše oblíbené blogerky požádali o jejich oblíbenou vaječnou úpravu.
Ďábelská vejce s řepou podle Neplecha na plechu
„Ďábelská vejce k Velikonocům neodmyslitelně patří. Skvěle se hodí jako předkrm, nebo pohoštění pro návštěvu, která se za námi během těchto svátků přijde podívat. Tento pokrm můžete podávat na snídani, brunch nebo i jen tak na svačinu. Nejde jen o velikonoční nezbytnost, můžete si je udělat kdykoliv během roku,“ říká Markéta Lorencová z blogu Neplecha na plechu a dodává, že díky řepě, v níž jsou vejce naložená, působí atraktivně a nejednoho strávníka tak nalákají k ochutnání. „Vlastně mohou být i nápadem, jak zdělat velikonoční nadílku. I obarvená vejce z koledy, která takto zpracujete, budou určitě působit hezky.“
Zázračná řepa: Červená řepa je nejen chutná, ale je i skvělým přírodním barvivem. Vejce dokáže obarvit krásně do růžova a dát jim tak nejen jinou chuť, ale i barvu. Barví opravdu hodně, a tak je nasnadě si při její přípravě dávat pozor, kam ji pokládáte. Kromě své jedinečné chutě a barvy je i významným zdrojem dusičnanů, které podporují dýchací systém a výkon mozku.
Na 7 porcí potřebujete: 7 vajec, 1 velkou červenou řepu, 500 ml vody, 200 ml octa, 1 bobkový list, 1 lžíce cukru, sůl
Ingredience na naplnění: 1 menší lžíce majonézy, 1 menší lžíce zakysané smetany, 1 lžička hořčice, 1 lžička citronové šťávy, černý mletý pepř, sůl
Postup:
- Řepu očistěte od slupky a poté ji nakrájejte na menší kostky. Vložte do menšího kastrolu, do kterého nalijte 300 ml vody, ocet a sůl. Takto řepu vařte 30 minut.
- Než řepa změkne, uvařte si vejce. Vložte je do kastrolku s vodou a začněte zahřívat. Od doby varu je vařte 10 minut. Pak je sceďte a zalijte studenou vodou, aby již dále „nedocházela“. Když vychladnou, zbavte je skořápky.
- Vodu z uvařené řepy nalijte do větší sklenice. Vložte do ní uvařená vejce a takto je nechte do druhého dne nakládat.
- Druhý den vejce vyjměte, od špičky je přepulte a vyjměte žloutky. Žloutky v misce rozmělněte vidličkou. Přidejte k nim majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, citronovou šťávu, pepř a sůl a vše dohladka umíchejte.
- Žloutkovou pomazánku vložte do cukrářského sáčku s hvězdicovou hubičkou a bílky jí naplňte. Dozdobte bylinkami a můžete podávat.

Bylinková omeleta s mozzarellou a granolou podle Na skok v kuchyni
„Jak by podle mě měla vypadat dokonalá slaná snídaně? Právě takto. A my si ji dost často doma připravujeme, protože zasytí a hlavně skvěle chutná. Pomyslnou třešničkou na dortu je granola z oříšků, semínek a olivového oleje, která tělu dodá nejen zdravé tuky, ale i netradiční chuť,“ básní o zajímavé omeletě Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni.
Na 1 omeletu potřebujete: 4 vejce, 70 g mozzarelly (může být i light), 1 lžičku másla, hrst nasekaných bylinek (např. petrželka, tymián, estragon), sůl, pepř
Na slanou granolu budete potřebovat: hrst směsi oříšků a semínek (např. lískové oříšky, pistácie a sezam), špetku soli, několik kapek olivového oleje
K podávání: domácí kváskový chléb, okurka, cherry rajčata
Postup:
- Do misky si dejte vejce, osolte a opepřete podle chuti, vše pomocí vidličky prošlehejte.
- V pánvi rozehřejte lžíci másla.
- Mezitím mozzarellu nakrájejte na malé kostičky a vhoďte ji do vajíček. Přidejte ještě najemno nasekané bylinky.
- Vajíčka vylijte na pánev a několikrát je pomocí dřevěné vařečky stáhněte do středu. Poté nechte omeletu hezky dodělat – ne ale moc dlouho, nebo bude vysušená, chcete ji hezky vláčnou. Omeletu přehněte napůl nebo zarolujte pomocí plastové či dřevěné špachtle. Přendejte si ji na talíř.
- Na pánev dejte několik kapek olivového oleje, nasekané oříšky a semínka, sůl a zlehka vše do zlatova orestujte. Hotovou omeletu posypte oříšky a servírujte s okurkou, cherry rajčátky a domácím kváskovým chlebem.

Vajíčková pomazánka podle Na skok v kuchyni
„Moje oblíbená vajíčková pomazánka je plná bílkovin, a když si ji dáte na dobrý žitný chléb, je to nejen skvělá snídaně nebo večeře, ale může vám posloužit i jako dobrá svačina. A až bude na jaře konečně na zahradě čerstvá pažitka, bude to úplně geniální,“ pochvaluje si Romana.
Na 2 porce potřebujete: 2 vajíčka, 120 g Lučiny Linie (část můžete klidně nahradit bílým jogurtem nebo cottage), 1 lžičku dijonské hořčice, několik kapek citronové šťávy, pepř, sůl, mikrogreens nebo pažitku, nasekané oříšky na ozdobu (např. pistácie), ředkvičky na ozdobu
Postup:
- Vajíčka uvařte natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na malé kostičky.
- Vejce si dejte do misky, přidejte Lučinu, dijonskou hořčici, citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete.
- Hotovou pomazánku namažte nejlépe na žitný chléb.
- Nakonec ozdobte mikrobylinkami, na plátky nakrájenou ředkvičkou a nasekanými oříšky.
Turecká vejce (Cilbir) podle Cat & Cook
„Tohle jídlo je často k vidění jako snídaně, může ale být i předkrmem. V Turecku se totiž řadí do tzv. Mezze jídel, což je vlastně takové úvodní pohoštění před jídlem,“ vysvětluje Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook.
Na 2 porce potřebujete: 400 g bílého jogurtu s 10 % tuku, ½ stroužku česneku, 4 vejce, 4 lžíce octa, 60 g másla, 1 lžíce mleté červené papriky, arabský chléb nebo bílé pečivo, sůl
- Na tradiční přípravu Cilbir byste ideálně měli použít tučný hustý jogurt s názvem Süzme.
- V Turecku se na toto jídlo tradičně používá paprika s názvem Aleppo. Paprika je lehce pálivá, což u české mleté papriky můžete dohnat špetkou chilli.
Postup:
- Pošírování je v podstatě mírné vaření v kapalině, která je udržována těsně pod bodem varu (asi 90 °C), proto je výhodné mít v kuchyňské výbavě digitální teploměr. Pošírovaným vejcím se říká také ztracená vejce.
- Při pošírování vajec je nutné, aby byla opravdu čerstvá. Starší vejce mají totiž tekutý bílek a ten se kvůli tomu ve vodě spíš rozpadne, než aby držel pohromadě kolem žloutku.
- V úzkém vysokém hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 2–4 lžíce octa. Počkejte ještě minutu a až bude mít kapalina 90 °C (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělejte slabší vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce. Pozor, pokud uděláte moc silný vír, může se vejce roztrhat.
- Další možnost, jak připravit ztracené vejce, je vyklepnout ho do misky a až poté jej nalít do vody. Další postup je stejný.
- Třetí variantou je děrovaná naběračka, která vejce zbaví tekutějších částí bílku, které by se z vejce ve vodě stejně oddělily.
- Vejce je potřeba ve vodě nechat 2–4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Pokud máte vejce pokojové teploty, většinou stačí 2–2,5 minuty, studená vejce z lednice potřebují spíše 3–4 minuty. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendejte do misky s vlažnou vodou a ponechejte stranou na servírování.
- Česnek utřete se solí (případně si můžete pomoct mačkadlem na česnek, ale utřený je lepší) a smíchejte s jogurtem. Ochutnejte a případně ještě dosolte. Někdo přidává také bylinky: mátu, petrželku či kopr, ale tradiční verze je bez bylinek.
- Máslo vložte do rendlíku a nechte pomalu rozpustit. Přidejte papriku, promíchejte a na nízkém plameni nechte lehce probublávat, jako kdybyste dělali přepuštěné máslo. Máslo pak bude krásně infuzované kořením.
- Na talíře nebo do misky naservírujte jogurt, na něj položte osušené pošírované vejce. Máslo promíchejte a lžící jím přelijte vejce s jogurtem v misce. Podávejte s bílým pečivem nebo arabským chlebem.
Tip: Pokud nejste fanouškem vajec, můžete místo nich zkusit vařenou cizrnu. I tato varianta patří mezi tradiční turecká jídla. Při použití rostlinné verze másla a jogurtu můžete recept snadno přeměnit na veganský.
Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchta v troubě
„Připravit míchaná vejce k snídani pro početnější rodinu nemusí být vždy úplně legrace. Dlouho stojíte u pánve a mícháte a mícháte. Vyzkoušejte můj recept na pečená vejce v troubě a máte snídani skoro bez práce,“ doporučuje Lucie Nováková z blogu Buchta v troubě.
Na 4 porce potřebujete: 10 g másla, 8 vajec, 100 g krůtí nebo kuřecí šunky, 70 g čedaru, 150 g mraženého hrášku, sůl, hrst čestných bylinek (hladkolistá petržel, pažitka, medvědí česnek), ale nemusí být, 100 g cherry rajčat
K podávání: kváskový chleba či jiné oblíbené pečivo, máslo, čerstvá zelenina
Postup:
- Troubu začněte předehřívat na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Zapékací formu velkou asi 15 x 22 cm vymažte máslem.
- Do větší mísy rozklepněte vejce.
- Šunku i sýr nakrájejte na kostičky a přidejte k vejcím.
- Přisypte hrášek, sůl a můžete přidat i nasekané bylinky.
- Směs prošlehejte vidličkou, až se vejce spojí. Přelijte ji do formy.
- Nahoru „zapíchněte“ cherry rajčata a dejte vše péct na cca 45 minut, až jsou vejce zpevněná a nahoře křupavá.
- Po vychladnutí je možné je nakrájet na úhledné kostky a vzít si je s sebou do práce nebo na výlet.
Tip: Do vaječného základu můžete přidat cokoliv, co máte rádi: sušená rajčata, fetu, špenát, kukuřici, olivy, bazalku nebo cuketu. V případě použití špenátu nebo cukety je předtím doporučuji osmahnout na másle a na česneku. Podívejte se do lednice, co zrovna chcete spotřebovat. Při vynechání šunky bude jídlo vegetariánské.
Odlehčená vajíčková pomazánka podle Buchta v troubě
„Klasická vajíčková pomazánka v odlehčeném stylu! A hlavně se závanem jara v podobě medvědího česneku. Připravte si ji kdykoliv během roku, nejen na jaře a o Velikonocích. Místo medvědího česneku klidně sáhněte po klasické pažitce,“ radí Lucie.
Potřebujete: 4 vejce, 50 g změklého másla, 250 g měkkého tvarohu v alobalu, 1 lžíce dijonské hořčice, (množství si případně upravte podle své chuti), asi 6 stonků medvědího česneku (možno vynechat nebo nahradit pažitkou), sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Vejce vyndejte z lednice alespoň hodinu před vařením.
- Uvařte vejce do pomazánky. Vkládejte je do vroucí vody a vařte je 7–8 minut. Okamžitě zchlaďte ve studené vodě.
- Vejce oloupejte, rozpulte a vyndejte žloutky. Bílky odložte stranou.
- Žloutky rozmačkejte s měkkým máslem na jemný krém. Vmíchejte tvaroh a dochuťte dijonskou hořčicí.
- Bílky pokrájejte na kostičky a vmíchejte do pomazánky spolu s nasekaným medvědím česnekem či pažitkou. Podávejte na dobrém chlebu.