V redakci jsme se rozhodli otestovat vanilkové zmrzliny, které jsou běžně dostupné v českých obchodech. Vybrali jsme pět z nich, jež nesou punc prémiovosti – jde o značky Rohlik.cz (Ještě jednu.), Marks & Spencer, Häagen-Dazs, Carte d’Or a Světozor. Jako zajímavý kontrast jsme prémiové zmrzliny srovnali s vanilkovou zmrzlinou značky K-Classic z Kauflandu – jednou z nejlevnějších na trhu. Jak test dopadl?
Co by měla splňovat prémiová vanilková zmrzlina?
- Měla by být vyrobená z mléka a smetany (ideálně s převahou smetany)
- Měla by obsahovat pravou vanilku, ideálně ve formě zrnek z lusku
- Měla by být bez rostlinných tuků
- Měla by obsahovat žloutky
- Měla by být co nejméně našlehaná (vyšší gramáž vůči objemu)
- Stabilizátory a emulgátory by měly být přírodního původu
Podívejte se na video z našeho testování vanilkové zmrzliny
Vanilka – pravá, nebo jen na obalu?
Na obalu to zní krásně: madagaskarská vanilka. Ale realita bývá jiná. Z pěti prémiových zmrzlin deklarovala použití vanilkového lusku jen část výrobků – a jen tři ho skutečně obsahovaly ve formě zrnek vanilkového lusku: Rohlik.cz, Marks & Spencer a Světozor.
- Carte d’Or uvádí „kousky vanilkových lusků“, což není zcela standardní označení a spotřebitel si pod tím může představit ledacos. Häagen-Dazs uvádí pouze extrakt.
Kolik váží „porce“ vzduchu?
Zmrzlinu kupujeme na mililitry, ale její skutečná hmotnost – tedy množství surovin bez vzduchu – se udává v gramech. Čím větší rozdíl mezi těmito dvěma čísly, tím víc vzduchu zmrzlina obsahuje. Díky nižšímu nášlehu pak zmrzlina i méně taje a vy si navíc nekupujte za své peníze to, co je jinak pro všechny zdarma.
- Největší nášleh měla zmrzlina Carte d’Or (1000 ml / 490 g, 190 Kč),
- následovaná zmrzlinami ze Světozoru (500 ml / 300 g, 190 Kč) a Marks & Spencer (500 ml / 356 g, 160 Kč).
- Nejpoctivější byly v tomto ohledu Rohlik.cz (Ještě jednu., 525 ml / 416 g, 230 Kč) a Häagen-Dazs (460 ml / 400 g, 200 Kč) – jejich hutnost jsme cítili i na lžičce.
Mléko vs. smetana: kdo s koho?
Podle složení na obalu poznáte mnohé. Pokud je na prvním místě smetana, jde většinou o prémiovější produkt s vyšším obsahem tuku, který má kulatější chuť.
Tímto směrem šla zmrzlina Rohlik.cz, kde smetana jasně vede. Smetanovější je také Häagen-Dazs, zatímco Marks & Spencer kombinuje smetanu s mlékem, přičemž mléka je ve zmrzlině větší podíl. Světozor uvádí na prvních místech pitnou vodu a cukr a až na třetím najdeme mléko. Sušené mléko je jedničkou i u Carte d’Or. Zmrzlina z Kauflandu uvádí smetanu až na čtvrtém místě – za vodou, cukrem a rostlinným tukem.
Zmrzlina, nebo mražený krém?
Pozor na pojmy – ne každé mražené potěšení je zmrzlina. Některé produkty mají na obalu označení „mražený krém“, protože mléčné složky v nich nehrají hlavní roli. Tak je tomu i u výrobku z Kauflandu, který obsahuje rostlinný tuk. Prémiové zmrzliny si drží svou poctivou mléčně-smetanovou bázi, byť u Carte d’Or jsme už při prvním ochutnání cítili, že chuťově nepůsobí tak bohatě, jak by člověk očekával.
Stabilizátory a emulgátory
Přítomnost stabilizátorů není nutně špatně – jde o to, jaký mají původ. Ideální jsou ty přírodní, jako je guarová nebo karubinová guma. Většina vybraných produktů využívá přírodní varianty, s výjimkou zmrzliny ze Světozoru, do které výrobce přihodil chemicky modifikovaný derivát celulózy. Nejvíce „umělých“ látek obsahoval výrobek z Kauflandu.
A co žloutky?
K poctivé vanilkové zmrzlině žloutky patří – dodávají jí barvu, jemnost i texturu. Najdeme je ve všech zmíněných zmrzlinách kromě Carte d’Or.
Sláva vítězům
Z pěti prémiových zmrzlin splnily všechna požadovaná kritéria dvě: Rohlik.cz (Ještě jednu.) a Marks & Spencer.
- Zmrzlina z Rohlik.cz je hutnější, sladší, se smetanou na prvním místě a krásně krémovou strukturou.
- Ta z Marks & Spencer působí lehčeji, jemněji, dominuje v ní mléko a vanilka je přítomná decentně, ale se zřetelnou chutí. Chuťově připomíná vanilkové rohlíčky.
A levná zmrzlina, nebo spíše mražený krém, z Kauflandu? 1250 g (resp. 2500 ml) za 110 Kč možná neurazí, ale s opravdovou vanilkovou zmrzlinou má společný hlavně název. „Umím si ji představit třeba na dětské oslavě, kde se z ní udělají ovocné shaky,“ říká redaktorka Darina Sieglová. Na jednom jsme se v redakci shodly: U zmrzliny se vyplatí připlatit – nejen kvůli chuti, ale i kvůli složení.