Nová registrace Zapomenuté heslo

Věřím, že přechod na rostlinnou stravu byl hlavní důvod, proč jsem tenis hrála profesionálně tak dlouho, říká Martina Navrátilová

3. 10. 2023
Martina Navrátilová
Getty Images

Martina Navrátilová je stále považovaná za jednu z nejlepších tenistek světa, ačkoli už je bezmála dvacet let v důchodu. Rodačka z Prahy, která už spoustu let žije na Floridě, velkou část své kariéry bořila všechny mýty o tom, že vrcholoví sportovci potřebují k dokonalé fyzické kondici maso.

Po příjezdu do Ameriky jedla „všechno špatné“

„Když jsem přišla do této země, jedla jsem samé tučné věci: chleba s máslem, steaky a všechny druhy masa se spoustou majonézy, hamburgery a podobně,“ zavzpomínala při rozhovoru pro The New York Times z roku 1987, kdy za sebou měla už třináctiletou kariéru plnou triumfů na předních světových soutěžích.

  • Už tehdy z velké části přičítala své úspěchy důmyslně sestavenému jídelníčku od doktora Harolda C. Whitcomba mladšího, specialisty na chemickou nerovnováhu v těle.
  • Díky němu zjistila, na které potraviny její tělo výborně reaguje. A současně objevila, že jejímu organismu příliš nesvědčí lilkovitá zelenina jako jsou červené papriky, lilek, rajčata a brambory, které ji zbytečně zpomalují.
  • Rovněž už v této době minimalizovala příjem červeného masa a rafinovaného cukru, zatímco kladla důraz na konzumaci komplexních sacharidů.

Opékaný salát s tofu a chilli papričkou

< 20 min
4.1(7x)
Přečíst recept

Stoprocentně svěží

Pod tímto názvem vyšla v čeština kniha Shape Your Self, kterou Navrátilová napsala v roce 2006. Sdílí tu své osobní zkušenosti a rozsáhlé znalosti o výživě a pohybu, které během své kariéry nabyla, aby lidem pomohla zlepšit kondici a trvale zhubnout.

  • Její kniha nabízí šestikrokový dietní a fitness plán. Ten má sloužit čtenářům jako pomoc při dodržování zdravého životního stylu a přinášet dlouhodobě udržitelné výsledky.
  • Mezi jednotlivé kroky patří budování mentality sportovce, sdílení své cesty s podobně smýšlejícími lidmi, pestrá strava plná ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků, konzumace biopotravin (Navrátilová je velkou fanynkou odšťavňování), budování kondice prostřednictvím funkčního cvičení na zvýšení síly, vytrvalosti a správného držení těla.
  • A šestý krok se věnuje únavě, která může dietáře během procesu hubnutí postihnout. Navrátilová dokonce v ranní televizní show na CBS prozradila, že na únavu si stěžuje mnoho lidí a dodává, že stojí za to s ní bojovat. Jak? V knize radí jíst častěji malá jídla, nikdy nevynechat snídani a zvýšit pitný režim.
  • Navrátilová vysvětluje, že skutečné tajemství úspěšného hubnutí primárně nespočívá v dietě nebo fyzické aktivitě, ale spíše ve správném mentálním nastavení. Vyzývá čtenáře, aby se dlouhodobě zavázali k péči o své fyzické i psychický zdraví, kterou budou schopni dodržovat i po dosažení své vysněné hmotnosti, uvádí server Freedieting.

Po vítězství nad rakovinou přešla na bezlepkovou stravu

V roce 2009 vyšlo na YouTube kanálu FoodForAthletes video, ve kterém Navrátilová sdílí své nadšení z rostlinné stravy. Mimo jiné zmiňuje, že většina profesionálních sportovců ukončí kariéru mezi 30. a 35. rokem, přičemž ona vyhrála US Open ve smíšené čtyřhře pouhých šest týdnů před 50. narozeninami.

  • Prohlásila, že za její schopností věnovat se tenisu na profesionální úrovni i po čtyřicítce stojí právě přesun k rostlinné dietě. Díky ní má prý bystřejší mysl a dokáže vydržet vysokou tréninkovou zátěž.
  • Z rostlinné stravy o rok později vyřadila také lepek, když jí diagnostikovali rakovinu prsu, kterou podle Essentially Sports označila jako své osobní ‚11. září‘. Zároveň se totiž zjistilo, že trpí nesnášenlivostí lepku, takže chtěla eliminovat jakékoliv možné ohrožení. Ačkoli dodala, že jí chybí pivo. 
  • Díky své vůli, trpělivosti a dodržování lékařských pokynů se uzdravila, stejně jako v loňském roce, kdy se jí nádor v prsu objevil znovu společně s rakovinou hrtanu prvního stupně.

Salát s quinoou a granátovým jablkem

< 60 min
4.3(23x)
Přečíst recept

Zásady zdravého stravování podle Martiny Navrátilové

„Co se týče jídla, zastávám velmi jednoduchou filosofii. Snažím se vyhýbat polotovarům. Čím je potravina dál od svého přirozeného stavu následkem mletí, bělení, smažení, slazení, lahvování, konzervování a dalších forem balení, tím víc živin ztrácí,“  řekla ve videu pro FoodForAthletes a dále uvedla tři jednoduchá pravidla, kterými se řídí a doporučuje to i ostatním:

  1. Jezte čerstvé a minimálně zpracované potraviny.
  2. Zaměřte se na rostlinnou stravu.
  3. Pokud můžete, kupujte potraviny v BIO kvalitě.

V rozhovoru pro CBS dále uvedla dvě velmi důležitá poselství. Hlídat se v jídle podle ní neznamená se automaticky vzdát všeho, co vám chutná. „Jídlo je váš přítel. Miluju jídlo… Vím, co jím. Není to průmyslově zpracované. Je to skutečné." A na konto sportu pak dodala, že by každý člověk měl být realistický v tom, co zvládne.

„Nepřehánějte to. Musíte se uklidnit, poslouchat své tělo a věnovat mu pozornost. I proto jsem se nikdy nezranila tak jako ostatní – dávám si pozor. Nejde o to být skvělým sportovcem. Jde o to mít mentalitu sportovce.“

Sdílet článek

Související články