Nová registrace Zapomenuté heslo

Vídeňská restaurace Figlmüller je místo, kterému kralují nejlepší řízky. Jak na ně? Nepodceňte klepání, ani strouhanku

30. 10. 2024
Vídeňský řízek
Figlmüller
Restaurace Figlmüller Restaurace Figlmüller Restaurace Figlmüller Další
4 fotky

Vídeň považují milovníci řízku doslova za Mekku tohoto pokrmu, od něhož se nečekají experimenty ani modernizace. Naopak – podniky jako Figlmüller se pyšní tím, že jejich tradiční kuchyně roky zachovává svou autentičnost a standard, který je vzorem. Jaký má tato restaurace, založená v roce 1905, příběh? A jak si ten pravý vídeňský řízek můžete připravit doma?

Když se řekne Vídeň, někoho napadne císařovna Sissi, jiného nádherné historické centrum nebo nepočítaně kulturních možností, většina si vzpomene na jednu z gastronomických pochoutek, které jsou pro Vídeň tak typické: dort Sacher a řízek. Dnes nakoukneme do království vídeňského řízku, kterým je už více než sto let restaurace Figlmüller.

Na začátku byla malá vinárna

Psal se rok 1905 a přímo za katedrálou svatého Štěpána založil Johann Figlmüller malou vinárnu, která se brzy stala vyhlášeným místem, kam se lidé chodili potkávat s blízkými, slavit a kde si pochutnávali jak na skvělém menu, tak na perfektních místních vínech. Ano, když se řekne menu, myslí se tím především řízek, na jehož jedinečné přípravě si v restauraci od první chvíle zakládali. A není tak divu, že se stal synonymem pro ten nejchutnější řízek, který si můžete v Rakousku dopřát.

Jak si restaurace Figlmüller stojí dnes?

  • Bratři Hans ml. a Thomas Figlmüllerovi jsou čtvrtou generací, která udržuje rodinnou tradici.
  • Ač je základem důraz na kvalitu pokrmů, nejde jen o řízek samotný: Figlmüllerovi si zakládají na tom, že svým hostům dopřávají jedinečný zážitek a pohostinnost.
  • Své podniky vedou ve stejném duchu jako jejich dědeček a otec, ale nebojí se ani nových nápadů: renovují staré lokály a zajímají se i o moderní koncepty ve vaření
  • Pod značkou Figlmüller najdete po Vídni dalších šest podniků: útulnou pivnici, elegantní bistro, klasickou hospodu v moderním kabátě, aperitiv bar s nádherným výhledem i burger stánek a kavárnu na vídeňském letišti.

Král řízků, za kterým se jezdí až do Vídně

Jestli si stejně jako my kladete otázku, čím je řízek od Figlmüllera tak jedinečný, pak vězte, že je to nejen pečlivým výběrem masa a dalších surovin. Dokonalý řízek, ač pokrm bezesporu jednoduchý, si žádá váš čas a ochotu věnovat mu péči

Říká se, že existuje tolik variant vídeňského řízku, kolik žije ve Vídni lidí. Ale ten jediný, kterému se dostalo slávy a věhlasu, je unikátní. 

  • Na velikosti záleží: Figlmüller řízek je známý tím, že dosahuje téměř velikosti talíře (průměr mívá okolo 30 cm a je to opravdové sloní ucho) a zapůsobí tak na první pohled. Nepřipravuje se z telecího, ale z vepřového masa pečlivě vybraného od místních dodavatelů, které Figlmüllerovi osobně znají.

  • Tradice na prvním místě: Každému řízku je dopřána důkladná péče od jemného, ale důkladného vyklepání po obalení ve strouhance z císařských rohlíků a smažení na pánvi, jehož cílem je křupavá kůrka. Výsledkem je řízek uvnitř šťavnatý a plný chuti a obal lehký a křupavý.

Nadýchané řízky

< 60 min
3.9(15x)
Přečíst recept

Připravte si řízek jako od Figlmüllera

Že zrovna nemáte cestu do Vídně, ale chuť na řízek máte obrovskou? Zkuste si trochu rakouské gastronomie přenést na domácí stůl: 

Na řízky pro 4-6 osob budete potřebovat: 2,5-3 kg vepřové pečeně, 1,5 l rostlinného oleje, 10-12 vajec, špetku soli, hrubou mouku a strouhanku

Postup:

  • Ostrým nožem odřízněte maso od kosti.

  • Nakrájejte ho na plátky o hmotnosti asi 220 g a rozřízněte do tvaru motýla.

  • Maso s citem naklepejte a osolte.

  • Naklepané kousky masa obalte postupně v mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance.

  • Na pánvi rozehřejte olej a řízky na něm osmažte dozlatova.

TIP: Hotové řízky podávejte s citronem, vídeňským bramborovým salátem ozdobeným polníčkem a sklenkou ryzlinku nebo zeleného veltlínu. Zkrátka jako u Figlmüllera.

Zdroj: Figlmueller.at

Sdílet článek

Vepřové maso Smažené pokrmy Rakouská kuchyně

Související články