Nová registrace Zapomenuté heslo

Vlasta Burian: Co rád jedl král komiků a proč měl zakázanou koprovou omáčku?

30. 1. 2025
Vlasta Burian
Shutterstock

Vlasta Burian, známý jako král komiků, nebyl jen mistr humoru, ale i gurmán, který si potrpěl na kvalitní jídlo. Jeho stravovací návyky a záliba v gastronomii nabízejí jedinečný pohled na život českého hereckého velikána. Co patřilo mezi jeho kulinářské lásky a jaká kulinární tajemství se ukrývala v jeho kuchyni?

Vlasta Burian (1891–1962) byl český herec, režisér, divadelní ředitel, sportovec, kabaretiér a mnoho dalšího. Jeho život byl plný humoru, ale také tvrdé práce. Jako aktivní sportovec si udržoval nejen kondici, ale také postavu, a tak není divu, že i když byl Burian velkým milovníkem jídla, dbal na to, aby jeho strava nebyla pouze o požitku, ale také o kvalitě a vyváženosti.

Burianův osobní kuchař: Jaromír Trejbal – mistr svého řemesla

Burianovým osobním kuchařem byl Jaromír Trejbal – jeden z nejuznávanějších gastronomických mistrů své doby, který dokonce vařil i ve francouzském hotelu Ritz a jeho pokrmy ochutnali například malíř Pablo Picasso či herečka Greta Garbo. Trejbal pro Buriana vařil v letech 1937–1945 a za své kuchařské umění od komika dostával 10 tisíc korun měsíčně, což v té době byly opravdu více než slušné peníze.

  • Oběd míval šest či sedm chodů, ale převažovala lehká strava. Nina Burianová, komikova manželka, prý Trejbala upozorňovala na to, že pokud její manžel přibere byť jen deko, strhne žena kuchařovi tisícovku z platu.

  • Kuchyně Vlasty Buriana a jeho ženy Niny byla skvěle vybavená. Ač prý ani jeden z nich nevařil, vlastnili několik lednic – například na maso, ryby, mléčné výrobky či zeleninu.

  • Dokonce měli i jeden sklep na víno a jiný na pivo. Zlatý mok si Burian sám čepoval, ale vždy jen trochu, alkoholu příliš neholdoval. Zato si denně dopřál několik velkých hrnků bílé kávy.

Burianova oblíbená jídla: Těstoviny či kuře s jablky

Jednou z nejvýraznějších kulinářských lásek Vlasty Buriana byly těstoviny, které si s oblibou vychutnával na různé způsoby. Miloval jejich jednoduchost a zároveň variabilitu. Měl slabost pro jednoduchá, ale chutná jídla, mezi nimiž vynikaly především pokrmy italské kuchyně. Jeho oblíbeným receptem byly těstoviny s kuřecím masem, mandlemi a jablky – toto jídlo je označováno za komikovo vůbec nejmilejší.

Další z Burianových oblíbených gurmánských specialit bylo kuře s jablky a vejcem. Tento pokrm kombinuje sladké a slané chutě, což měl Burian velmi rád. Recept obsahoval pečené kuře, plátky jablek a vajíčko, které dodalo jídlu jemnost.

Tradiční česká kuchyně: Omáčky a knedlíky

Ačkoli měl Vlasta Burian slabost pro lehkou zahraniční kuchyni, neodmítal ani tradiční česká jídla. Mezi jeho oblíbené české pochoutky patřil guláš, který byl podáván s čerstvým chlebem. Knedlíky se prý u Burianů nepřipravovaly. Důvod byl jasný – Vlasta by po nich mohl přibrat.

  • Burianovým nejmilovanějším jídlem ale prý ve skutečnosti byla koprová omáčka s knedlíkem. O té si však mohl nechat jenom zdát. Manželka mu ji zakazovala. Asi nemusíme zmiňovat, proč to dělala.

  • Burian měl prý rád i svíčkovou omáčku, ale o tom, jak často ji jedl, nejsou spolehlivé záznamy. Vzhledem k tomu, že se tato omáčka servíruje s knedlíkem, dá se předpokládat, že měl v tomto případě stejnou smůlu jako s koprovou omáčkou.

Zajímavosti aneb co jste možná (ne)věděli...

Burianův vztah k jídlu odrážel jeho osobnost – byl vášnivý, zábavný a plný elánu. Jídlo pro něj nebylo jen prostředkem k nasycení, ale i cestou, jak sdílet radost a lásku se svými blízkými.

  • Během války nosili Burianovi jeho fanoušci dárky v podobě různých nedostatkových či luxusních potravin, jednalo se například o selátka, krůty, štiky, ale také úhoře či raky. Jednou údajně dostal i žabí stehýnka a jindy pytel jedlých kaštanů.

  • Po každé úspěšné divadelní premiéře hostil Burian své zaměstnance – pro personál nechal donést tři koše párků od nejlepších řezníků.

Zdroje informací: Jaromírr Trejbal: Co jedl Vlasta Burian?, lidovky, vlasta

Sdílet článek

Slavné osobnosti Světová kuchyně Česká kuchyně

Související články