Na Apetit pikniku, který se konal v půlce června, vystoupil na pódiu i Vojta Vrtiška, vítěz třetí řady Peče celá země. Vojta patřil od začátku soutěže mezi naše favority, a tak jsme se nemohli dočkat, až se s ním potkáme. Rovnou jsme se ho zeptali na pár otázek.
„Od malička jsem se motal mamince i babičce v kuchyni. Zatímco si jiné děti hrály s plyšáky, já měl svoji vařečku, která mě doprovázela všude, i při návštěvách lékaře. Baví mě mnohanásobná radost, kterou dokáže jeden sladký výrobek dát. Pečení je pro mě ventil. Je to kreativita, seberealizace. A když jsem smutný, tak i terapie,“ prozradil na sebe Vojtěch.
Vojta je ve třetím ročníku medicíny na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a nás zajímalo, jestli má vůbec kromě cukrařiny čas na nějaké další koníčky. „Mojí vášní je kaligrafie a jízda na koni“, odpověděl Vojtěch.
Téměř všem cukrářům jsme na Apetit pikniku pokládali otázku, jaký je jejich nejvíce a nejméně oblíbený český zákusek. Vojta má rád klasický větrník, protože miluje karamel, a naopak nemusí kokosku. „Nemám rád kombinaci kyselého džemu a lineckého kolečka, plus ještě ta kokoska,“ řekl. Museli jsme se pousmát, protože máme stále v paměti vůbec první technickou výzvu třetí řady pořadu Peče celá země, kde porotci zdatnost pekařů právě zmíněnou plněnou kokoskou. A Vojta se hned v prvním díle stal Pekařem týdne.
A na jaký zákusek je Vojta nejvíce hrdý? „Nejvíce pyšný jsem na anatomické srdce, které jsem upekl a ukázal ho ve videu na Instagramu. Je to doslova srdcovka.“
Vojtěch se v cukrařině neustále vzdělává, a tak nás zajímalo, jaké cukrářské technologie mu přijdou revoluční. „Moderní cukrařina přišla s technikami nových polev, velvet efektů... Je to strašně super, protože je to úplně jiná cesta oproti fondánovým potahovým hmotám, které se těmi novými polevami dají kvalitně nahradit. Za mě je to v cukrařině obrovský úspěch.“